Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Körösvidék

66 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Körösvidék Dánfok - 4. rész 2022.12.11 13:45:52
Folytatjuk dánfoki kalandozásunkat! Az első részben áttekintettük Békés megye, majd Dánfok megalakulásának előzményeit. A második részben utána jártunk Dánfok elnevezésének, megnéztük Dánfok földrajzi elhelyezkedését és áttekintettük Békés és környékének vízrajzát. A harmadik részben sorra vettük a…..
Körösvidék 2022.12.12 08:39:54
@gigabursch: Mi köszönjük, hogy végig követte!
Körösvidék Dánfok - 3. rész 2022.08.27 17:14:40
Folytatjuk dánfoki kalandozásunkat! Az első részben áttekintettük Békés megye, majd Dánfok megalakulásának előzményeit. A második részben utána jártunk Dánfok elnevezésének, megnéztük Dánfok földrajzi elhelyezkedését és áttekintettük Békés és környékének vízrajzát. A harmadik részben sorra vesszük a…..
Körösvidék Dánfok - 2. rész 2022.07.15 15:32:08
Folytatjuk dánfoki kalandozásunkat! Az első részben áttekintettük Békés megye, majd Dánfok megalakulásának előzményeit. A második részben utána járunk Dánfok elnevezésének, megnézzük Dánfok földrajzi elhelyezkedését és áttekintjük Békés és környékének vízrajzát.  Az anyag rövidített változata a…..
Körösvidék Dánfok - 1. rész 2022.06.22 15:40:49
Régóta nem jelentkeztünk írásos anyaggal. Ezt a csendet szeretnénk megtörni Dr. Baji Mihály Dánfokról írt tanulmányával, amit több részben fogunk közzé tenni. Az anyag rövidített változata a Békési Kalendárium 2022. évi számában is megjelent. Köszönjük az írónak, hogy bizalmával megtisztelte a…..
A Körösök által uralt Békés megye vidéke már a korábbi évezredekben is sűrűn lakott terület volt, amelyet az elmúlt évtizedek régészeti kutatásai bizonyítanak. Sajnos a felszínen, látható és kézzel fogható formában nem sok történelmi emléket tanulmányozhatunk már, hisz az ókori földműveket az eke…..
A Tiszántúl vízrajzi térképére pillantva mindenki számára a jól megszokott folyó nyomvonalak rajzolódnak ki. Az Erdélyi-szigethegység irányából érkező Berettyó, Sebes-, Fekete- és Fehér-Körös egyesülése után azok vizei nyugat felé haladnak (Hármas-Körös néven), s Csongrádnál fejezik be útjukat a…..
A Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi lap új rovatában, az "Ex Librisben" sorozat indult a múzeumbarát fémkeresőzés témájában, melyben kéthetente egy-egy békés megyei múzeum régésze mutatja be a saját véleményét és náluk zajló esetleges együttműködések aktuális eredményeit. A rovat első…..
A Békés megyei Kaszaper településről Mezőkovácsháza felé utazva, a nagybánhegyesi elágazástól kb. 600 m-re, jobb kéz felé egy zúzott köves, majd földessé váló úton (kb. 1,5 km) juthatunk el a Kaszaperi Történelmi Emlékpark területére. Az itt „magasodó” Templom-halmon és térségében állt az Árpád-kori…..
Körösvidék Ex Libris 2021.03.21 08:00:00
A Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi lap online hasábjain kívül, oldalunkon is olvashatóak lesznek tiszteletbeli szerkesztőnk, Nagy-Laczkó Balázs író, régész gondolatai. Köszönjük előre is az együttműködést! E heti társadalomtudományi témánk témája a "Kőfejtő", amely nem másról,…..
Az Erdélyi-szigethegység nyugati peremén állnak őrt a Béli-hegység északnyugat–délkeleti csapású, sűrű erdőkkel fedett, földtudományi, kultúrtörténeti és tájképi értékekben gazdag vonulatai. A hegység délnyugati peremén bújik meg a középkori eredetű, szabályos sakktábla alaprajzú, románok által…..
Körösvidék Gerlamonostora 2021.01.31 08:00:00
Gerlamonostora és környezetének felméréséről készült eredményeinket folytatjuk, méghozzá az 1984-es szondázó ásatás történéseivel. Az előző fejezetekben áttekintettük Gerlamonostora és környezetét az évszázadok tükrében, Békés megye földtanát és vízföldtanát, Ógerla és környezetét a középkorban,…..
Magyarország vízrajzi térképére pillantva a Tisza nyomvonala „régi ismerősként” köszönhet vissza az atlasz lapjairól. A Kárpátalja hegyei között (Csornahora-hegység) eredő és a délvidéki Titelnél a Dunába torkolló szőke folyónk közel 1000 km hosszan tekereg a Nagyalföld vidékein keresztül. De vajon…..
Körösladány és Dévaványa között, az Alföldi Kéktúra (AK) útvonala a Körös menti sík elnevezésű kistájon halad keresztül. Az asztallap simaságú, ősi folyók elhagyott medreivel „megtűzdelt”, jószerivel teljesen mezőgazdasági művelés alatt álló területen különösebb látnivalók nem várják a turistákat. A…..
Körösvidék 2021.01.19 18:58:26
@DIODORO: Tudni, nem lehet biztosra, de a kutatók, szakemberek egységes álláspontja a mai ismertek szerint.
Körösvidék 2021.01.19 19:02:36
@Székely Zsuzsanna: Sajnos az intenzív mezőgazdasági művelés mára csaknem teljesen eltüntette fizikálisan a sánc-árok rendszert. De légifelvételek alapján, például fotogrammetriai módszerekkel a nyomvonal követhető! Jól tetszik mondani: VÉDENI és továbbadni kellene! Sajnos nem tartozik a gyakorlatban az "ex lege" azaz a törvény ereje által védett kategóriába. Kunhalmok tucatjai is évről évre tűnnek el, pedig ex lege védettek!
Körösvidék 2021.01.21 20:36:37
@l.balays: köszönjük a válaszát és hogy végig olvasta!
A Békés megyei Vésztő városkájától nyugatra, kb. 5 km-re helyezkedik el a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság, sőt az egész Tiszántúl egyik legjelentősebb régészeti bemutatóhelye, a Vésztő–Mágor Történelmi Emlékhely. Az 1987 óta védett Mágor-puszta a Körös menti sík és a Kis-Sárrét kistájak…..
A Nyírség homokbuckáitól délkeletre elterülő Érmelléki löszös hát kistáj területén, az egykoron a Tisza által elfoglalt Ér-völgy közelében fekszik Álmosd település. A falucskának komoly irodalomtörténeti jelentősége van, hisz itt élt születésétől 6 éves koráig, majd újból 1812–1815 között a magyar…..
Békéscsaba felől Vésztő irányába haladva, a bélmegyeri elágazástól kb. 1 km-re északra, az országút jobb oldalán egy rövidke vasúti töltésre lehetünk figyelmesek, egy pár vasúti sínnel, egy vasúti jelzőoszloppal és egy emlékművel. Az úton továbbsuhanó utazók nagyobbik része nem is gondol abba bele,…..
Szeptember első hétvégéjén igen ritka, különleges eseményre ébredtünk a Körösvidéken. 2020. szeptember 4-5. (péntek-szombat) Kelly's E-BIKE teszt napot tartott a Speedy kerékpárüzlet Békéscsabán. Az eseményről aznap, pénteken értesültünk, ugyanis a közösségi oldal hírfolyamában jött velünk szemben.…..
Benkő Gyula írását olvashatjuk Ecseg-pusztáról a Jászkunság, a Társadalom- és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat Szolnok Megyei Szervezetének kiadványában 1955. februári (II. évfolyam 1. szám) számában. A cikket teljes egészében, helyesírás javítása nélkül közöljük...
Körösvidék Gerlamonostora 2020.09.06 08:00:00
Folytatjuk Ógerla, Gerlamonostora földtudományi értékekben (földtani, felszínalaktani, talajtani,- és víztani értékek) gazdag környezetének bemutatását. Legutóbb áttekintettük Gerlamonostora és környezetét az évszázadok tükrében, Békés megye földtanát és vízföldtanát, Ógerla és környezetét a…..
Ismét egy érdekes cikkel jelentkezünk Dévaványáról Szalay Ágnes jóvoltából. Ezúttal 1969-be repítjük vissza kedves Olvasóinkat, méghozzá egy nem mindennapi lejegyzett, rádióban elhangzott beszélgetéshez. Rádióinterjú 1969. VI. 17. /Petőfi/ KK /5/ Népművészek a mikrofon előtt címmel. A dévaványai…..
Az elmúlt évek során több megkeresés érkezett a Körösvidék szerkesztősége kapcsán. Kik vagyunk mi? Mennyien szerkesztjük az oldalt? Ezekre szeretnénk választ adni adni Nektek, kedves Olvasók! A szerkesztők válaszolnak!..
Szalay Ágnes írását olvashatjuk egy igen érdekes, történelmi, földrajzi szálakkal átszőtt oknyomozó riportot a múltban, a múltból. Vajon mi történhetett a dévaványaiak harangjával? Hogyan kapcsolódik a történetbe a Körövidék szerkesztősége által is többször meglátogatott Körösszegi-vár sorsa?…..
Körösvidék Közös a cél! 2020.07.23 12:56:58
Nagyon örülünk a Körösök Völgye Naturpark Egyesült által kedvezményezett összefogásnak! Részleteket az alábbi bejegyzésre kattintva olvashattok!..
Körösvidék Gerlamonostora 2020.07.19 08:00:00
A Körösvidék szerkesztősége hivatásból és hobbi szinten is kutatja a „Körösvidék” természetvédelmi értékeit. Régóta foglalkoztat minket azonban Gerlamonostora egykori helye, története, egykori környezete. Ógerla, Gerlamonostora és környezet földtudományi értékekben (földtani, felszínalaktani,…..
Körösvidék 2020.07.22 08:32:58
@szúnyog?? mert nem buddha: Szigorúan védett természetvédelmi és régészeti területről van szó. Engedély köteles a látogatása. Romokat már nem látni, méteres mélységben találhatóak az alapozások. A folytatásban erről is szó fog esni.
Körösvidék Körösszegi várrom 2020.07.12 08:00:00
Fogadjátok sok szeretettel a Körösszegi vár romjáról készült kisfilmünk beharangozóját! Nagy fába vágtuk a fejszét! Régóta dolgozunk a szerkesztőkkel egy kisfilmen, amelyben szeretnénk Nektek bemutatni a Körösszegi várromot a Mi szemszögünkből több részen keresztül. Reméljük el fogja nyerni a…..