Regisztráció Blogot indítok
Adatok
suuhh

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még ifjabb, garanciális koromban állandóan rám szóltak, ha azt mondtam, „oltsd fel a villanyt”. Mi sem mutatja jobban a köznyelv erejét, ezt bizony a legtöbben így mondják, de a józan paraszti ész azt mondatja velünk, hogy dolgokat eloltani, esetleg leoltani lehet,…..
suuhh 2018.02.09 11:48:39
Ha valami sérti a fülemet, mindig elgondolkozok azon, hogy mi is lehet az az ok, ami miatt valaki másképp beszél, mint én.
Annak lehet oka, hogy teljesen értelmes, (mondanám okkal, hogy igen is: logikus!) egy másik társítás, egy másik fajta szemszög. Aki idegen nyelvet értelmesen tanul, és használ, annak ez nem új.
Adott esetben ezzel gazdagszik az én kifejezéstáram is.

De! Én nagy marhának tartom azokat, akik tagadják a nyelv - egyenesen szükségszerű! - logikusságát és az értelmetlen, sőt kifejezetten az érthetőséget megzavaró használatát szépelgően megengedik, sőt népiesnek mondják. Mi több, nyelvfejődésnek nevezik.
Ha a nagyon is logikusan kitalált, a használhatóságban nagyon jó szabályt népies hülye bátyám részegen felrúgja, és biciklizik az autópályán, akkor ő nem népies, hanem marha! Meg az is, aki mellé áll. A még nagyobb baj, hogy nem csak őt fogja egy kamion kivasalni, hanem sok más ökörnek is rossz példát mutat vele, akik szintén csak néznek ki a fejükből, hogy a liberális autópályán lovaskocsikázásuk miatt nincs szerencséjük. A nádasdyádám félék, meg majd jönnek, hogy ez a nyelv természetes fejődése. Szerintem ez a fejlődést inkább Darwin-díjat érdemel.
Aki azt mondja, hogy feloltja, annak én nem gratulálnék, hogy de fasza népies csávó vagy, hanem mondanám neki, hogy "Öcsém, halljad má', hogy mit mondasz! Mondod, hogy "fel". Mit fel? Semmit! Akkor, mé' mondod? Ettől vagy népies? Különben is, miféle varázsszó az, hogy népies? Miért kell az jogosítsa a valóban 99,9 %-nyi néppel szemben a te hülyeségedet? Eriggy má' népiesen a vasúti sínek, közt, ahol egy logikus közmegegyezés szerint a vonat jár!
Huszárvágással egyszerűsítem az érvelésem.
Ha magamhoz kérve a sót, azt mondhatom - egyértelműen és logikusan -, hogy "add ide!", akkor mi a nyavajáé' kell azt mondani hogy oda? Mert hülye vagy? Akkor most én is helyesn kérdezem eképpen: hülye-e vagy-e, népieském?