Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KocsisNagyNoémi

47 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyár teljes erővel tombol és az íróink, olvasóink többsége a vízparton tölti az idejét, hátradőlve nyugágyában, egy jó kis könyvvel a kezében. Vagy egy kézirattal, amellyel bőven akadna még munka.  Nem igaz?  Mi azonban most sem tétlenkedünk és találtunk nektek egy remek pályázatot, amelyre pont…..
A soron következő írói klubunk vendége Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens lesz. Az ő munkássága több szempontból is érdekes lehet a Hadikba ellátogató vendégeink számára. Nem csupán magas színtű tudás, tudományos igényességgel végzett munka jellemzi, de számos kiállítás, tanulmánykötet…..
Mi szükséges ahhoz, hogy a kéziratból valódi könyv legyen, amit örömmel vesznek kézbe az olvasók és később a szerző nem kap kritikán aluli kritikát az írásaival kapcsolatban valamelyik könyvértékelő oldalon. Tegyük hozzá, hogy ehhez kell az írói tehetség és készség. Ez ugyanúgy születési…..
A szerzői könyvkiadás egyik nagy sztereotípiája, hogy a könyvkiadásnak ez a módja dilettánsoknak való, a profik klasszikus kiadóhoz fordulnak. Mint minden általános igazságnak van is alapja, meg nincs is. A kezdő íróknak jó ugródeszka lehet, de vannak olyan szerzők, akik azért maradnak ennél a…..
A betűtörténet időszakaiba való utazás felér egy világ körüli kalanddal. Általa más kultúrákat, embereket, kiadókat, a szép könyvön dolgozó tipográfusokat, fejlesztő tervezőket, grafikusokat, városokat ismerhetünk meg.  Itt a blogon ezt tesszük vasárnapról-vasárnapra. Légy részese a kalandnak,…..
Aki kedveli a vasárnapi betűtörténeti sorozatunkat, az minden bizonnyal a mai cikkünket is szeretni fogja. A tizenkilencedik - huszadik század fordulójának egyik legjelentősebb kiadó vállalata a Kner kiadó volt, melyet az apa Kner Izidor alapított és Kner Imre a fia vezetett tovább. Érdekessége…..
A Publio Írói Klub helyszíne a Hadik Kávéház, a kortárs irodalom fellegvára. A havonta megtartott irodalmi estjeink jeles vendégei írók, irodalomtörténészek, kiadó vezetők, akik megosztják velünk írás és könyvkiadás során szerzett több évtizedes tapasztalataikat. 2017. április 12-én, este hat…..
Vasárnapról - vasárnapra megszokhattátok, hogy mindig betűtörténeti cikkel jelentkezünk. Lévén húsvét vasárnapja, most a blogot is aktualizáljuk az ünnephez.  Ebből az alkalomból húsvéti témájú könyvekkel, kicsiknek szóló kifestőkkel, felnőtteknek való, az ünnephez…..
A németalföldi nyomdászatnak a XVII. században komoly hagyományai voltak, többek között a Plantin-ház működése volt érdekes Antwepenben. A gazdasági előretörés, a jólét békés és megbízható anyagi feltételeket teremtett a fejlődéshez. A korabeli Hollandia legfontosabb jellemzője a gazdaságból…..
Elindult a Publio Írói Klub a Hadikban. Az első irodalmi estünk vendége, Finy Petra, író-kőltő, a kortárs ifjúsági és gyermekirodalom egyik legkiválóbb írója volt. 2008. óta jelennek meg könyvei, összesen 28 kötet, melyek többsége gyerekkönyv. Két felnőtt verseskötetét (Histeria grandiflora, FISZ…..
Te, aki minden vasárnap ellátogatsz a blogunkra azért, hogy betűtörténet cikkeket olvass, minden bizonnyal legalább olyan elkötelezett rajongója vagy a könyv, kiadás, nyomdász, író történetnek, mint mi. Lapozz vissza kedvedre és az ókori kultúrák írásbeliségétől, az eddig…..
Giambattista Bodoni neve, mind a mai napig az általa létrehozott tipográfiai karakterekről ismert. Betűit megtaláljuk internetes fontcsomagokban, amelyeket a grafikusok, tervezők, tipográfusok és lelkes, a betű és könyvművészet iránt rajongó amatőrök tölthetnek le.  Giambattista Bodoni..
A regényben szörnyű élethelyzetek és konfliktusok keletkeznek, ezért hál’istennek nem személyes élményeken alapszik. A történet teljes mértékben a fantázia műve, valamennyi szereplő kitalált személy. A regényben ugyanakkor valamennyi helyszín létező, valódi helyszín. Az…..
Ma megint egy izgalmas téma! Barangoljatok velünk itt a blogon ismét, a régi könyvek és kalandos betűtörténeti események világában!  John Baskerville, akiről mai cikkünk szól, az angol betűtervező, tipográfus és feltaláló, a XVIII. században élt az ipari találmányok időszakában. Ha szeretitek ezt…..
  Itt a blogon rendszeresen megjelenő betűtörténeti sorozatunkban igyekszünk nem csak a történelem, a könyvkiadás, a tipográfusi életpályák és sorsok kacskaringós útvesztőiben kalauzolni benneteket, de évről-évre ismétlődő aktualitásokkal is megörvendeztetni, amilyeneket a régi kalendáriumok…..
Te, aki ezt a cikket olvasod valószínűleg ugyanannyira rajongsz a betű és könyvtörténetért, mint mi itt a blogon.  Úgy tűnik ez a hét a nagy magyarokra visszaemlékezés jegyében telik. Csütörtökön Arany János költő születésének 200. évfordulójáról emlékeztünk meg. A mai napon az egyik legnagyobb…..
Arany János balladáit mindig magam mellett tartom és gyakran beleolvasok. Művei mindig fontos útravalóul szolgálnak, különösen a mai napon. Ma kétszáz éve született Arany János, a nemzet költője (Nagyszalonta, 1817. március 2. - Budapest, 1882. október 22.). Elszegényedett református, nemesi…..
Ti tudjátok hogyan igyekezett egy-egy könyvekkel, híres írók, szerzők műveivel foglalkozó szakember megküzdeni a kortársak értetlenségével, anyag hiánnyal és történelmi viharokkal? Milyen felfedezéseik voltak, mit csináltak másképp, hogyan újítottak? Gutenberg, Aldus Manutius, a kolozsvári Heltai…..
Ki is volt ő? Mert, ha azt mondom Pierre Simon Fournier, akkor a név csak a betűművészet iránt rajongók, a tipográfusok, grafikusok, művészettörténészek, nyomdászok, könyvkiadók és maga a Napkirály fülében cseng ismerősen.  Napkirály, azaz XIV. Lajos Hyacinte Rigaud festményén, 1701-ben. Pierre…..
Az európai betűtörténet kutatása számos titkot és felfedezésre váró részletet rejt. Semmi sem az, aminek elsőre látszik. Nézzük, hogy miért?   A párizsi Bibliothéque Mazarin. ..
Honterus János (1498-1549) Luther Márton elveinek leghatékonyabb terjesztője volt az erdélyi szászság körében. Brassóban nyomda és iskola alapító, fametsző, könyvkészítő, térképész, malom létrehozó. Johannes Honterus szobra, a brassói Fekete templom előtt. ..
Ma egy olyan krónikásról, nyomdászról és kiadóról olvashattok, akinek "modern" szemlélete, előremutató gondolatai és szakmai felkészültsége adta azt a hírnevet, amit mai napig is emlegetünk. Ő Heltai Gáspár a kolozsvári műfordító és író. Olvassatok ma arról, hogy milyen módszerek szerint…..
A mai napon egy igen érdekes francia betűkészítővel, tervezővel, tipográfussal ismerkedhettek, Claude Garamonddal, akiről az úgynevezett "Garamond" betűtípust nevezték el. Ez egy klasszikus, talpas betűtípus, a reneszánsz óta a könyvkiadásban és a tervezésben is…..
Magyar nyomdászokat és a szerzői kiadásban dolgozó magyar írókat, a reneszánsz idejéről jó néhányat ismerünk. Hogy nyomon kövessétek ezt a betű, könyvtörténeti sorozatunkban, olvassátok el a korábbi cikkeket is a blogon. Olvassatok Huszár Gálról és a nyomdájáról, valamint az ő tanítványáról, a…..
Bornemisza Péter a XVI. századi nyomdász nevével már Huszár Gálról szóló cikkünk kapcsán találkozhattatok. Az ő kiváló reneszánsz személyisége és nagy költőnk Balassi Bálint nevelői feladatai mellett, lelkész, író és saját könyveinek nyomdásza, kiadója, azaz a…..