Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Prima Medica 5

85 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cukorbetegség fennállása esetén a betegeknek  vizsgálniuk kell a vércukor értékeiket, hiszen így egyrészt az alkalmazott terápia sikeressége ellenőrizhető, valamint fény derülhet a hipo-esetleg a hiperglikémia fennállására is. Hogy pontosan hogyan is kell ellenőrizni a…..
Inzulinrezisztencia diéta követése során olykor előfordulhat, hogy az illető étkezés után pár órával el kezd szédülni, közérzete romlik, netán enyhe fokú remegést is érez. A tünetek általában hipoglikémiára, azon belül is reaktív hipoglikémiára utalnak. De vajon mit…..
Sokan a fogyás érdekében és az egészséges életmód jegyében minimálisra csökkentik a szénhidrát fogyasztást, esetleg teljesen ki is iktatják étrendjükből. Igen ám, de vajon ez tényleg az egészségünket szolgálja? Erről kérdeztük Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont…..
Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén a cukor tiltólistára kerül, ezért helyette a betegnek természetes vagy mesterséges édesítőt kell választania. Azonban előfordulhat, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen, és a cukorpótló miatt hasmenés és puffadás lép fel. Hogy…..
A fejlett országok egyik legnagyobb népegészségügyi problémája az elhízás. Sokan azonban nem tudják, hogy a látszólag vékonyabbak is küzdhetnek a szerveiket körülölelő zsigeri zsírok felhalmozódásával, amely olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az…..
A hormonzavarok igen változatos képet mutatnak, és a beteg sokszor nincs is tudatában az állapotával. Dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont munkatársa ezért a két leggyakoribb hormonális probléma jeleit sorolja fel. Pajzsmirigy gondok Székrekedése/hasmenése…..
Április 19-én, a Prima Medica EgészségClub szervezésében került megrendezésre a XIV. IR Klub. A rendezvény középpontjában a prediabéteszes állapotok felismerése, kezelése, terápiája és szövődményeinek az elkerülése volt. A szénhidrát anyagcsere-zavarok első fázisa az inzulinrezisztencia, mely…..
Az inzulinrezisztenciával csak pár éve kezdtek el komolyabban foglalkozni a szakemberek, nem is csoda, hiszen számos bosszantó tünet hátterében bújik meg, ezen felül súlyos szövődményekkel is járhat. Arról sokat hallani, miszerint meddőséget, menstruációs zavarokat, pattanásos bőrt és túlsúlyt okoz,…..
Statisztikák szerint egyre többen küzdenek manapság az inzulinrezisztenciával, amely nem csak kellemetlen tüneteket és meddőséget okozhat, de kezeletlenül akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS…..
Az őszi hónapok beköszöntével sokan tartós fáradtságtól, depressziós hangulattól és fokozott álmosságtól szenvednek, melyet általában a fényhiány, a nyaralás után a munkába való visszaállás és a nappalok rövidülése okoz. Azonban a tünetek akár hormonzavarra is…..
A felsorolt betegségek gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy a korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára…..
Az inzulin értékek magasabb szintje egy sor más hormonális zavart idézhet elő, ezért az inzulinrezisztencia mellett gyakran más endokrin problémák is jelen vannak. Hogy mik fordulnak elő a legtöbb esetben, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és…..
Az elmúlt időszakban sokat lehet hallani a Honeybeast énekesnőjének, Tarján Zsófi átalakulásáról, ugyanis miután diagnosztizálták nála az inzulinrezisztenciát, megfelelő kezelésben részesülve nagymértékű súlyfeleslegtől szabadult meg. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai…..
Olykor-olykor mindannyiunkra ránk tör a farkasétvágy, amikor legszívesebben betermelnénk a hűtő és a spájz tartalmát, főleg a szénhidrátokat. Ennek legtöbbször lelki okai vannak, esetleg kissé kevesebbet ettünk a megszokottnál, ám ha rendszeresen előfordul normál étkezés mellett, akkor lehet,…..
Az inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája, mely gyakran meddőséggel, menstruációs zavarokkal és túlsúllyal jár. Szerencsére ma már egyre többet foglalkoznak vele, hiszen innen már csak egy lépés a 2-es típusú cukorbetegség. Kezelésében nagy szerepe van az…..
A bőrproblémák igen zavaróak tudnak lenni, pláne akkor, ha nem is lehet őket elkendőzni. Az esetek egy részében a kellemetlen probléma hátterében a hormonok játéka áll, melyet, ha kezelnek, a panaszok is javulnak. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát…..
A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és állapotok, melyek nagyobb eséllyel alakulnak ki ekkor. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, amikor már eleve…..
A bőrön megjelenő sötét foltok mellett nem lehet nyugodt szívvel elsiklani, hiszen hormonzavart is jelezhet. Az acanthosis nigricans-nak nevezett jelenség ugyanis magasabb inzulinszintre, pajzsmirigyzavarra és Addison-kórra is utalhat. A témában dr. Polyák Annamáriát, a Budai…..
Ha a gyerek fizikai terhelésre rendszeresen befullad, nehezen veszi a levegőt, akkor kerülni fogja a testmozgást, így azonban idővel nemcsak az asztmájával, hanem a plusz kilók miatti következményekkel is meg kell küzdenie. Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai…..
Önnek is ismerős az az érzés, mintha szorítaná a nyakát a ruhája? Állandóan igazgatja az ingét, blúzát, nyakkendőjét, hogy véget vessen a kellemetlen, fojtogató panasznak, ám hiába? Ha ez gyakran előfordul, akkor dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa szerint…..
Amikor a porckopás miatti fájdalmat tapasztaljuk, sok mindent hajlandóak vagyunk kipróbálni, csak hogy megszabaduljunk a kínzó érzéstől. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a valóban hatásos eljárásokra hívta fel a figyelmet. Mi hat…..
A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, és csak akkor derül rá fény, miután már súlyos szövődményeket okozott. Azonban vannak olyan bőrtünetek, melyek jelezhetik az állapot fennállását. Hogy melyek ezek, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont…..
A derékfájdalom diagnózisának lépései A derékfájdalom olyan általános panasz, ami miatt gyakran felkeressük a szakorvost. Neki azonban nagyon körültekintően kell felállítani a diagnózist, hogy megkezdődhessen egy valóban hatékony kezelés. Dr. Páll Zoltán, a Budai…..
A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” diabetes- esek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat. Dr. Porochnavecz Marietta, a…..
A hűvösebb, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista az okokról és a megoldási lehetőségekről…..