Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marlar

0 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja Hodász András atya méltatta James Martin Hidakat építünk című könyvét a Szemlélek.net-en, csupa pozitív dolgot kiemelve az LMBT-mozgalomról írott műből. Az Embertárs folyóirat 2021/1. számában én is írtam a könyvről egy hosszabb elemzést, benne egyetértő és kritikai észrevételekkel. A…..
marlar 2021.12.30 09:21:26
Az elmúlt időben több alkalommal tartottam előadást Ferenc pápáról. Júniusi csíksomlyói látogatására készülve talán nem felesleges szélesebb körben is megosztani ezeket a gondolatokat, melyek remélhetőleg segítenek jobban megérteni a pápa személyét, üzenetét. Szeretnék először arra fókuszálni, amit…..
marlar 2019.05.06 21:51:57
@jabbok: "De azt biztosan állítom, hogy (legalábbis itt Európában) az érvénytelenítést és/vagy az érvényes első házasság ellenére "megnyitott irgalmas (???) kaput" (AL) túlnyomó többségében azok sürgetik, és azok kapták most meg Ferenc pápától, akik egy-egy válásban a sokkal enyhébben sérültek, a sokkal kevésbé IRGALOMRA SZORULÓK."

Hát, nem tudom, lesz-e erről valaha átfogó statisztika. De addigis érdekelne, hogy te kb. hány ilyen esetet ismersz, közvetve vagy közvetlenül, és milyenek az arányok, mit jelent a túlnyomó többség.
marlar 2019.05.06 22:20:46
@Felicitasz: "és ha nincs matematikai levezetés - bár Pascal megpróbálta - akkor mégis hogy lehet ezt eldönteni.)"

Hehe, abból a 2-3 esetből, amit említettem, az egyikük matematikus volt. :) (Akinél a tipikustól eltérő módon fontos szerepe volt az elméleti megközelítésnek. De ez csak egy nulladik kör volt, nem matematikai levezetés útján lett keresztény. :) Később pap lett.)

Amúgy ahogy @jabbok: is írja, persze hogy nem lényegtelen a részletes tanítás. Nemcsak a fenti matematikus ismerősömnek, de pl. nekem is kritikus pont ez - t.i. hogy ha gagyi vagy nem koherens egy vallás elméleti tanítása, akkor világos a helyzet, és ezzel a téma le is van zárva, nem érdemes vele többet foglalkozni. Szóval azt sem lehet kijelenteni, hogy a keresők szempontjából ez lényegtelen.
marlar 2019.05.08 21:04:31
@jabbok: Köszi a választ.
Hosszú évek munkájába telt, míg testemmel meghitt kapcsolatot alakíthattam ki. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk életében fontos szerepet játszik a testünkkel való viszony (ami olykor iszonnyá is válhat). Reggel például, amikor a tükörbe nézünk, vagy amikor munka után fáradtan főznünk kell,…..
marlar 2019.03.27 19:41:39
@khamul: Én is köszönöm, hogy megosztottad a hírt.

Requiem aeternam dona ei, Domine
et lux perpetua luceat ei.

Gondolkoztam, hogy is fogalmazzak... talán így: az itt olvasható sok különböző vélemény között matthaios a hozzászólásaival pozitív irányba befolyásolta a véleményemet a kereszténységről.
marlar 2019.03.28 19:57:44
@Déli pályaudvar: :))) (Köszi, hogy megosztottad. Akkortájt nem követtem a blogot, úgyhogy lemaradtam ezekről.)
Miközben repül felettünk az idő, és itt-ott megjelennek rajtunk az öregedés jelei, fel-felbukkanhat bennünk a kérdés: mi életem értelme? Egyáltalán miért létezem itt a Földön, abban az élethelyzetben, családban, kapcsolatokban, amelyekben vagyok? Az öregedés külső jegyeit egyelőre még csak…..
marlar 2019.03.26 16:56:48
Node @jabbok: , mi is voltunk huszonévesek, nem? :D Amúgy szerintem értem az aggodalmatokat. Én úgy látom, hogy ennyiből még nem látom... Mármint azt, hogy az ilyen gondolatfolyamok végülis hova fognak vezetni - az idő múltával szerintem lehet a cikk szerzőjéből kiforrott :) posztmodern szubjektivista, vagy éppen hithű keresztény is. Meg biztos még más is. Nekem erről az írásról az jut eszembe, amikor egyetemista korunkban sokáig fennmaradtunk éjjel - bocs, @kajtordomi :D, és semmiképpen nem akarok azzal nagyzolni, hogy már nem vagyok az a korosztály.
marlar 2019.03.27 12:03:01
@jabbok: Ezzel így egyetértek. (Talán azzal a kivétellel, hogy én azért igenis megmosolyognám az akkori önmagamat is (sőt, lehet, hogy a mostanit is :D), meg most a kamasz gyerekeimet is, meg... - de nem lesajnálóan, hanem csak úgy... :))
Ha nem hangzana túl nagyigényűen, azt írnám: az alábbiakban erkölcsfilozófiai, sőt erkölcsteológiai kalandozásokra szeretném meghívni a kedves Olvasót. Hogy elővételezzem: elgondolásom lényege, hogy létezik egy éretlen, archaikus erkölcsiség, amitől felnőtt korban is sokan szenvednek, viszont…..
marlar 2018.07.16 16:08:26
@altavista: "Úgy érzem azért érveltek sokan ilyen intenzíven mert féltetek valamit. "

Hat, en ezen mondjuk nem csodalkozom, mert a keresztenyseg hitelesseget, az evangelium tovabbadasat tenyleg veszelyezteti a tartalom kilugozasa. Ahogy en latom, ez nem folosleges para, hanem tapasztalati teny, ugyhogy ettol szerintem jogos felteni.
marlar 2018.07.16 16:18:49
@altavista: "A saját házasságod pedig szintén független másokétól. Vagy te elválnál azért mert az ismerősöd is válik?"

Bar nem engem kerdezel, en nem. :D Viszont ez osszetettebb, mert statisztikusan nagy valoszinuseggel igen, lesz ilyen hatasa. Ha az egyhaz tanitasa nem is, de a gyakorlata azt sugallja, hogy a valas OK, akkor tobb kereszteny par fog elvalni. Szerintem nincs mit csodalkozni rajta, ha valaki nem ezt szeretne.
Az elmúlt hetekben jezsuita közösségünkben egy kis videó készült a Montserrat hivatástisztázó és jelöltévről. A videó az Indexre is kikerült, Bokszoló szerzetessel reklámozzák az egyházi pályát a jezsuiták címmel. „Láttak már bokszoló szerzetest? Nézzék meg a videót” buzdít a cikk szerzője. Boksz és…..
marlar 2018.07.10 09:52:56
Koszi a cikket! Nagy erdeklodessel olvastam, egesz idaig, aholis leakadtam:

"Lelki harcainknak egyik legfőbb forrása, vagy az, hogy vonz valami, ami igen élvezetes, de ellentétes az alapvető erkölcsi normákkal, vagy, mert félünk, hogy elveszítünk valamit, ami úgy tűnik, hogy nélkülözhetetlen számunkra. Az örök kísértés az, hogy a boldogságunkat valamilyen teremtménytől várjuk illetve, hogy valamilyen evilági érték elvesztésével a boldogtalanságot társítjuk. "

Szerintem ez a kep nagyon leegyszerusiti a problemat. Annyira, hogy szinte nem is ismerek ra. Valakinek tenyleg ennyibol allna?? Na, jo, valakinek biztos, mert mindenre szokott lenni pelda. :) De hogy ez lenne a jellemzo?? Igaz, ott van, hogy ez a lelki harcoknak csak az "egyik legfőbb forrása", de azert gyanus, hogy a szerzo ezt erosebb ertelemben hasznalja. Kivancsi lennek, masnak mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban. Azert azt @korizoli is emliti, hogy a hitert is meg kellett kuzdeni. No, ez mindjart "eletszagubb" :) pelda, ami, ugy gondolom, nem fedheto le a fenti keplettel, ugy altalaban. Vagy ahogy itt a blogon olvasom a heves hitvitakat - hat emogott is sejtek (vagy inkabb remelek? :)) lelki harcokat. Meg hat amiket az elet hoz amugy is, pl. amikor messze nem olyan egyszeru a helyzet, hogy onmagunk erdekeit kell kepviselnunk vagy azokrol lemondanunk, ahogy az idezet sugallja... Meg azon is elgondolkoztam, nem egyszerubb-e a kereszteny szerzetesek elete ilyen szempontbol, lasd meg a szomszed fuve. :) De ezt a hipotezist eleg gyorsan leszavaztam, egyszeruen nem hiszem el. :) Azert erdekelne mas csaladosok velemenye is.
Gondolkoztál már azon, hogy amire érdemes rátenned az életedet? Ha a halálos ágyadon visszanéznél az egészre, vajon mitől látnád értelmesnek? Nekem úgy tűnik, az emberek nagy része egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Sokak „érdeklődési területén” egyszerűen „kívül esik”, hogy ilyesmin…..
marlar 2017.06.22 09:10:36
@Déli pályaudvar: Én is így látom. Meg amit utána írsz, a főparancs, ami szintén egy átfogóbb szemszögből nézi a dolgot...

@jabbok: Ló túloldala - beleértettem én is. :) Gondoltam is, hogy nem lenne nehéz kiprovokálni téged, hogy a “tudva és akarva” szempont védelmére kelj :) - a csak tényekre koncentrálást, motivációk és okok vizsgálata nélkül túlzásnak tartom, de azt hiszem, átjött, mit akartál ezzel mondani… De amit vissza akartam jelezni, nem annyira ez, hanem hogy ezzel együtt is számomra értékes, hasznos gondolatokat írtál.
marlar 2017.06.22 09:27:04
@Déli pályaudvar: "Hát nem tök mindegy anyámnak, ha csak fáradtságból ordítottam rá, mint ha tudva és akarva? Nem ugyanannyira fáj neki?"

Naaa, nem! :) Nem vagyok ugyan az anyád :D, csak magamból tudok kiindulni - hát nagyon nem mindegy, és nagyon nem egyformán fáj! Ezt a szempontot már akkor megtanultam figyelembe venni (igaz, néhány hónapba telt, mire leesett), amikor az első gyerekem megtanult beszélni és hülyeségeket mondani... :D De persze, attól még miért ne kellene mindent mindenestül Isten elé vinni... - ezt a részét én is így gondolom.

Köszi a tapasztalatot az aggályossággal kapcsolatban is. Érdekes dolgok ezek, nem teljesen intuitívak... Azt hiszem, még valamit akartam írni, de nem tudom, mit...
marlar 2017.06.22 09:33:13
Ja, rájöttem, ez volt az:

@Déli pályaudvar: "Mindannyian ismerjük ezt a mondatot: „Isten szeret, DE azért igazságos is”, ami mögött pedig az az elképzelés húzódik, hogy Isten szeretete és igazsága ellentétes egymással, vagyis Isten igazságát a szeretetlenséggel azonosítja."

Igen, én is sokszor hallom ezt. De annyira nonszensznek tűnik. Nehéz elképzelni, milyen szemszögből kell nézni a valóságot, hogy ez így látszódjon...
Jezsuita bloggerek Papi csábítás 2017.05.24 10:55:50
Nem mesélek szaftos történeteket. Azért sem! Ha rajtam múlik, ezen a blogon nem lesz szó olyan esetekről, hogy hogyan éltek vissza bizonyos papok a lelki tekintélyükkel, helyzetükkel mások kárára. Pedig igazán elterrentő (sőt gyomorforgató) esetekről tudok – lehetne rajtuk csámcsogni… Viszont nem…..
Ismeritek, melyik az az öt jellemző kijelentést, ami papok szájából általában nem szokott igaz lenni? Elárulom. Az öt mondat így hangzik: 1. „Rövid leszek.”; 2. „Imádkozom érted.”; 3. „Otthon felejtettem a pénztárcámat.”; 4. „Ó, az csak egy ajándék.”; 5. „Ő pedig az unokahúgom...” :)..
Nemrég megszóltam valakit. Nem vagyok büszke rá, ráadásul a dolog tönkre is tette a kapcsolatunkat – egyelőre úgy tűnik, jóvátehetetlenül. Elmesélem az esetet, még akkor is, ha a megértéséhez egy kissé elzárt, egzotikus és sokak által idealizált világba kell is kalauzolnom a kedves Olvasót.…..
marlar 2017.05.12 18:44:35
@Pandit: Túl sokáig? Addig nem is élünk a földön. :D (Amúgy persze, igazad van. Dehát ki mondta, hogy kényelmes lesz? :) És amit írsz, szerintem sem (annyira) más téma.)

A magunk számára legjobb út - ebben teljesen egyetértek. Hogy lehet-e ilyesmit tanácsolni? Hát, bizonyos körülmények között, biztos. Talán van, amikor kell is. Úgy általában - nem biztos. Ezt a kérdéskört már valamennyire megtárgyaltuk a nondirektív posztnál. De ugye van, amikor a tanácsot adó félnek még csak nincs is igaza (bár részigazságai biztos, pont ez benne a nehéz...), ami méginkább veszélyes, ha emellett jól tud másokat manipulálni. Konkrét negatív példák vannak előttem, mint pl. ismerősömé, aki még most évekkel (lassan évtizedekkel) később is gyógyul egy ilyen eset következményeiből.

@khamul: Hát, mert senki sem tökéletesen szabad attól, hogy - ahogy írod - "maga akarja eldönteni, hogy mikor adja fel a maga kényelmes álláspontját". Ha ez szükséges feltétele az igazság megismerésének...
marlar 2017.05.13 10:53:26
@sollertia: Az első felére - hú, mire leesett, hogy mire írod ezt! :D (De megtaláltam, és így már értem. :))

A másik felére - huhh... Hát de jó is lenne. De ponthogy a gyakorlatban az látszik, hogy (minimum) össze szokás téveszteni, nem? Még ha esetleg van is ilyen vonzás. Úgy látom, nagyonis általános hiba a "wishful thinking" (többek közöt...). Talán majd utólag látjuk biztosan, hogy mit nem tévesztettünk össze... Nem tudom. (Vajon mi vonzotta pl. azt az ismerősömet, aki ugyancsak ebben bízva egy destruktív szektában kötött ki sok évre? Rosszul érzékelte/értelmezte az irányt?)

Amúgy remélem, világos, hogy nem azt állítom, hogy az igazság márpedig nem ismerhető meg, vagy hogy nem a kereszténységben van. Ezek csak módszertani megfontolások, a megközelítést illetően...
marlar 2017.05.14 07:37:33
@khamul: Az elejét nem biztos, hogy értem, mire vagy kire gondolsz. De az utóbbiban én is reménykedem...
Az alábbiakban szeretnék megosztani Veletek néhány dolgot a lelkivezetői tapasztalataimból, és abból, ezen a téren hogy hogyan jutottam oda, ahol most tartok. Talán már nem rátartiság, ha azt mondhatom: vannak tapasztalataim. Az elmúlt 20 évből 11 és fél évet hivatalosan voltam spirituálisi vagy…..
marlar 2017.02.17 10:14:15
@pacsy: "ha meg egyszer teologiai eltevelyedessel vadolsz meg, kitiltatlak."

Ööö... ezt így hogy...?? Tudtommal a hitetek szerint viszonylag kevés embernek tulajdonítotok tévedhetetlenséget... (Ha úgy érted, hogy "indoklás nélkül", vagy ilyesmi, úgy OK.)

"(ugy latszik, en vagyok itt az egyetlen tulerzekeny... :)"

Nem. ;) (Ezt az érintettekkel egy másik fórumon beszéltük meg, még valamikor régen, amikor még talán nem is volt jezsuitablog... :D Remélem, ennyi még nem számít megengedhetetlen indiszkréciónak :), csak azért írom, hogy tudjad, hogy (ebben legalábbis) nem vagy teljesen ufó.)

"vagy lehetseges volna - csak egy veletlenszeru peldat kiragadva -, hogy nem olvastad Evangelii Gaudium gyonyoru sorait"

Egyház dokumentumok szelektív olvasásával én is gyakran találkozom, bár az én környezetemben a másik irányba van eltolódva az olvasási kedv. Nem tartom jónak azt sem.
marlar 2017.02.17 11:34:56
OK, @jabbok:, nem kell ennél jobban magyarázni, Felicitásznak válaszoltam is, mivel volt bajom a megfogalmazásodban, részemről a téma már így is túl van tárgyalva.

Jó munkát! :)
marlar 2017.02.17 15:15:23
@jabbok: Uhhh... hát izé... Továbbra is fenntartom az eredeti kérdésemet.

Még a "mi a fenét ér ilyenkor a tudás" kérdéshez: nyilván ez is egyéni, ki hogy éli meg. Mindenesetre én valahol irigylem tőletek azt, amikor csak az érzés/látás nincs meg, a tudás/keresztény hit viszont igen. :) (Persze csak amennyiben igaz... :)) Node nem akarom elbagatellizálni, teljesen átérzem, hogy ebbe akár bele is lehet rokkanni...

(Ha a közeljövőben nem fogok írni, annak nem biztos, hogy az az oka, hogy pacsy kitiltott vagy haragszom valakire, hanem hogy nem leszek netközelben.)
Hadd kezdjem egy provokatív felütéssel. A neves magyar humánetológus, Csányi Vilmos legutóbbi könyvében ezt írja: „Az erkölcs első fokozata az, amikor a szabályokat a csoport kényszerei miatt tartják meg. Második fokozatán az erkölcsöt kényszerítő szankciókat a csoporton kívülre, ősökre, büntető…..
marlar 2017.02.16 15:14:29
@türkiz: az OFF végére: :D Ezt az előadást nem hallgattam meg, de néhány másikat igen, csak én pont a másik irányból jutottam el a magam valahány percéig - onnan, hogy én ettől kiszaladok a világból, odáig, hogy mindenkitől lehet tanulni valamit... :) De attól még értem, amit mondasz, szerintem is veszélyes, "amikor valaki alapvető igazságok, nagyszerű felismerések és meglátások közé beágyazza a maga/mások(?) tévedéseit is". :( (Mondom ezt úgy, hogy nem tudom, hogy a linkelt előadás konkrétan milyen.)

@pacsy: engem önmagában nem izgat annyira, hogy esetleg arroganciára és gőgre hajlamosíthat a modell, csak hogy igaz-e. (Milyen egyszerű is lenne minden, ha a jó és igaz dolgoknak sose lennének kockázatai és mellékhatásai...) Nekem az sem egészen világos, hogy szerinted ez a fejlődési út az ideális (erre tippelek), vagy a tipikus, vagy milyen... Ahogy feljebb írom, szerintem egyik sem igazán, bár vannak benne olyan mozzanatok, amikben valsz. egyetértünk (t.i. hogy mi a jó irány), legalábbis többé-kevésbé, csak a cikkben szereplő megfogalmazások elég távol állnak tőlem (sok esetben). (És itt is megjegyzem, amit múltkor matthaios-nak, hogy szerintem nem feltételnül csak azért, mert nem vagyok keresztény. :))
marlar 2017.02.17 10:40:42
@pacsy: "tenyleg, nem vagy kereszteny? - ez erdekes. akkor mi vagy?"

Nehéz pontosan elmagyarázni, sőt ilyen kommunikációs csatornán szerintem egyenesen lehetetlen, úgyhogy inkább meg se próbálom részletesen. (Már többször beletört a bicskám, egy közeli ismerősömmel pl. több napig esténként órákon keresztül chat-eltünk erről - ő faggatott, nem én erőltettem :) - és ezek után a végén azt írta, hogy "egyre kevésbé értelek". No, hát, ezért érdemes volt...! :( :D Úgyhogy úgy döntöttem, az ilyesmit a jövőben mellőzöm.) Röviden csak annyit írnék, hogy hiszek Istenben és keresem őt, meg vagyok keresztelve, nem hiszek a kereszténységben, de arról se vagyok teljesen meggyőződve, hogy nem igaz, és nagyon foglalkoztat a kérdés... (Azt, hogy ki keresztény, minimum a krisztushittel definiálom, a katolikusokra meg még szigorúbb feltételeim vannak :), úgyhogy így értem.)

Amúgy nem egészen világos, hogy ez a kérdés most csak rácsodálkozás volt a részedről, vagy eddig tényleg nem ment át? Mert egy ideig szinte minden hozzászólásomban utaltam erre, mondjuk az utóbbi héten már nem (mindig). De ha úgy tűnik, hogy szükséges, visszaállhatok erre, vagy beírom az aláírásomba, vagy valami. :D

@Kajla: Így lesz egyetemi tananyag egy kommentből! :D

Ja, tényleg, blogon kívüli infókból tudom, hogy jabbok hsz-ából is merítettek már anyagot hittanórára. :)
marlar 2017.02.17 15:01:09
@Pandit: hát, amikor legutóbb megpróbáltam megválaszolni valakinek az erre vonatkozó kérdéseit - pedig régóta ismerjük egymást élőben, de akkor csak neten, írásban tudtunk kommunikálni - arra jöttem rá, hogy szinte minden, amit írunk, félreérthető, érthetetlen, félrevezető, stb. :( Több napig tartott a féreértések vígjátéka, mígnem feladtam. Enélkül a tapasztalat nélkül talán optimistábban állnék hozzá...

Amit fent írtam, nagyon tömör, de legalább nem félrevezető (azt hiszem :)). Nem tartozom semmilyen vallási vagy filozófiai vagy nemtommilyen irányzathoz, tényleg semmilyen pontosabb címkét nem tudok magamra ragasztani azon kívül, hogy istenhívő és kereső. De ha gondolod, kérdezz, és ha olyan, megpróbálhatom megválaszolni. Bár ugye nyilvános fórum, ezért sem ígérem, hogy mindent :), továbbá most átérzem azt, amit a napokban pacsy, matthaios és jabbok is felvetett, t.i. hogy milyen érzés, ha nem szeretném, ha rólam szólna a blog. :) No, de nem zárkózom el eleve...
Remélem, sikerült elég figyelemfelkeltő címet találnom a most következő poszthoz. :) Amit el akarok mesélni, azt persze nem csámcsognivalónak szánom olyanoknak, akik éppen nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel és szívesen foglalkoznak mások magánéletével. (Perverzek kíméljenek! :) Inkább csak…..
marlar 2017.02.13 12:20:18
@pacsy: "en nem latok ilyen eles kulonbseget az eletformak kozott, es - tapasztalatom szerint - "koztetek" sincs kevesebb "bonylult"..."

Persze hogy nincs. :) Csak vannak az életállapotnak olyan spéci bonyolultságai (ezt úgy értem, hogy olyanok, amik adott helyzetben a részemről különös óvatosságot igényelnek, de lehet, hogy alapból eszembe se jut), amit akkor tudhatok, ha gondolatolvasó vagy nagyon jó emberismerő vagyok (hát, az a helyzet, hogy egyik se...), vagy ha elmondja valaki. (Élőben ritkán szokták... Ezért köszi, hogy cikket írtál a témáról.)
marlar 2017.02.14 09:39:34
@pacsy: No, örülök, hogy így már OK (éreztem is az első kommentnél, hogy valsz. hiányos így, amit írok...)

Viszont a többit nem igazán értem, bocs (résztvevő megismerés vs. atomfizika, meg az ajándék hit meg Esmeralda...). De azért köszi! :D
Előfordul, hogy érzelmi viharba kerülünk – esetleg úgy is, hogy nem kívántuk magunknak. (Nota bene: nem csak szerzetesekkel történik ilyesmi! :) Meglehet hogy, nem szeretnénk, hogy a helyzet így maradjon – legalábbis tudatosan nem –, például azért, mert erkölcsileg nem értünk egyet azzal, ami…..
marlar 2017.02.07 06:38:09
@Sünilány: szerintem ebben igazad van, mármint ha a már úgyis meglévő kattogást imává fogalmazza valaki, az OK. Mégis jónak gondolom az ajánlást olyan értelemben, hogy pl. külön programpontként kerülendő az "Érte" imádkozás, mert tényleg fokozhatja az érzelmeket. No, ez most lehet, hogy elnagyolt, de talán érthető valamennyire, hogy mire gondolok.

@pacsy: Köszi a linket! Rémlett korábbról, most újraolvastam. Annyit sikerült megértenem belőle, hogy szerinted ez egy bonyolult téma és nem adható rá egyszerű válasz. :) Ami nyilván igaz. :)

De továbbra is érdekelne, ha van még valakinek ezzel kapcsolatban megosztható gondolata. Én elég érthető módon se gyónni, se gyóntatni nem szoktam :D, de úgy látom, elég sokaknak van tapasztalata különböző féle segítői kapcsolatról, nem feltétlenül a linkelt cikk témájára korlátozva. Ahol ugye nagyobb tétje lehet annak, ha nem adunk vagy nem kérünk segítséget, mert úgy látjuk, hogy akár mi, akár a másik fél érzelmileg érintett...
marlar 2017.02.07 11:42:51
@P.E.: Köszi!
Mindenekelőtt egy ténymegállapítást szeretném tenni: a teológiában manapság gondolkodás-hiány uralkodik. Persze nem azt akarom ezzel mondani, mintha a teológiában ma nem gondolkodnának – ez nyílván túlzó (sőt felfuvalkodottságra és beképzeltségre valló) kijelentés volna. Annyi azonban talán…..
marlar 2016.11.26 12:59:57
@kaleidoscope: Érdekes egybeesés, de én még csak nem is vagyok keresztény. :)
marlar 2016.11.27 21:14:41
@kaleidoscope: Hát, akkor még egy észrevétel: bár nem hiszek a kereszténységben, semmi bajom Ferenc pápával. (Hja, reméltem, hogy ezt nem kell magyaráznom, hisz nyilvánvaló, hogy egész másra írtam azt, amit idéztél...)
Ahogy látom, a Time Magazin Ferenc pápát újra beválogatta a világ legbefolyásosabb személyiségeinek 100-as listájába. Nem biztos, hogy jót tesz az ilyen népszerűség; persze nehéz is ellene védekezni. Az is vitatható (s vitatját is eleget), hogy vajon tényleg „prófétai” vezetőre van-e szükség…..
marlar 2016.10.11 11:09:21
@jabbok: @jabbok: no, végigolvasva úgy látom, mégis van, amit félreértettem, de nem mindent. :D

Hát ugye, nekem ponthogy nem világos, hogy van-e olyan kinyilatkoztatás, ami mindenkinek szól, de ha igen, akkor én sem igen látok más lehetőséget, mint amit te írsz.

És igen... Amikor péntek este elolvastam az új kommenteket (amik az istenképről ill. vallásképről szóltak kb.), utána végig azt mantráztam magamnak, hogy az igazság (ezen belül az, hogy a kereszténység igaz-e vagy nem) nem függ attól, hogy egyik vagy másik konkrét keresztény hogy áll az egészhez.
marlar 2016.10.11 11:47:07
@pacsy: "amúgy vki már irt ezen a felületen erről, és eléggé egyetértek:"

Hát, ez semmiképp sem megnyugtató válasz számomra, de ha a cikk kommentjei után is így látod, hát, ez van, úgy látom, nem lenne értelme további vitának a témában.
(egy fogyatékkal élő gyermek érkezésének példáján) Nemrég egy kedves ismerős házaspárral beszélgettem. Hamar a legmélyebb dolgoknál tartottunk: elmesélték, hogy a harmadik gyermekük súlyos fogyatékkal született, és nemrég – néhány hetesen – meghalt. Mindkettőjüket megrázta az esemény; persze nagyon…..
marlar 2016.10.05 23:19:34
@Callis: hát akkor én is ufó bizonyos értelemben, mert nekem az okozza a legnagyobb szenvedést, hogy nem vagyok tisztában teológiai kérdésekkel. Vagyis válaszokkal, vagy hogy is írjam. És persze nem biztos, hogy segítene egy rögtönzött prédikáció a keresztény beszélgetőtársamtól, akinek elpanaszolom a gondjaimat, hiszen a saját hitét nem tudja belém áttölteni, meg valószínűleg amúgy sem az a gond, hogy nem olvastam elég szakirodalmat. De annak azért szoktam örülni, ha azon túl, hogy megérti a problémámat (ez tényleg nagyon fontos), valahogyan (szóban is) tanúságot tesz a hitéről. Ez egy kicsit azért reményt tud adni.
marlar 2016.10.05 23:52:19
@pacsy: Először is köszi, hogy összefoglaltad a témával kapcsolatos gondolataidat.
Viszont erre: "Remélem, Ti sem találjátok..." - hm... az gond, ha azért lenne néhány tippem? Már ha jól értem, amit a nénitől idéztél... :(

Ja, és bár jó, hogy ide leírtad, de azért megnyugtató, hogy nem mondtad el nekik a 4.-t (legalábbis így ebben a formában). :) Meg szerintem az 1.-t is.
Az evangéliumban időnként arról olvasunk, hogy Jézus elhívja tanítványait egy magányos helyre. Mit akar ott velük? Leggyakrabban – ha jól olvasom a vonatkozó szöveghelyeket (vö. Mt 3,14; Mk 6,31 stb.) – egyrészt azt, hogy „kipihenjék magukat”; másrészt pedig, egyszerűen…..
marlar 2016.09.18 00:05:11
@Pandit: Hát, azt gondolom, hogy ezen a téren ami nem lehetséges, az nem is szükséges, legalábbis pillanatnyilag. Hogy mi lesz később, néhány évtized vagy 5 perc múlva, azt persze nem tudhatom. :) De amúgy érdekelne, hogy milyen értelemben vagy szempontból látod szükségesnek, mert többféleképpen tudom érteni.
marlar 2016.09.18 21:41:37
@Pandit: Ja, még erre reagálok:
"Úgy látszik - bármennyire is "kirekesztőnek" tűnik - hogy valami mellett dönteni "célszerű" lenne mégis, hogy tovább tudj lépni."

Nem, a döntéssel nem az a gond, hogy "kirekesztőnek" tűnik - az igazság már csak ilyen, az összes nem igaz állítást kirekeszti. :D Csak ugye a helyes döntéshez jó lenne tudni, hogy melyek melyik csoportba tartoznak. :)
Az igazság nem szorítható be hiánytalanul a természettudományos gondolkodás kalodájába. Már majdnem azt írtam, hogy „a matematikai logika kalodájába”, de még időben észrevettem, hogy ez nem volna OK: ez a tudományág ugyanis Kurt Gödel bécsi matematikus korszakos logikai…..
marlar 2016.07.10 21:06:51
@matthaios: Valamiért nem ment át a link. Hátha most. Erre a megjegyzésedre reagáltam (amire aztán Callis).
Röviden szeretnék nektek egy olyan témáról írni, amiről majdnem soha nem olvashatunk a spirituális élettel kapcsolatban. Pedig nekem úgy tűnik, hogy fontos, sőt nélkülözhetetlen kérdés; olyasvalami amivel mindenki találkozik, ha valaha is komolyan és tudatosan rászánta magát a lelki életre. A…..
marlar 2016.07.05 23:41:20
@matthaios: Hááát igen... :) (Utána meg meg lehetne nézni, mire ihleti az új elnevezés arra fogékony filozófusokat. :D)
marlar 2016.07.06 00:25:02
@matthaios: Jobban belegondolva ez egyáltalán nem vicces. Tényleg, ki tudja, mi lenne, ha nem így hívják, és/vagy anno a bulvársajtóban nagyobb hangsúlyt kap az, amit mondasz... Hogy oké, emberek, így kell átszállni egy másik buszba (és akkor a sebességen kívül még egy s más transzformálódik, ami kicsit fura), de a lényeg, hogy a fizika törvényei midnegyikben pontosan ugyanolyanok. Egyáltalán benne van ez a köztudatban? Én olyan sokszor hallottam már, persze általában félig viccesen, hogy minden relatív, Einstein is megmondta, de ugye még így is marad elég sok helyzet, amikor ez nem poénként funkcionál...
marlar 2016.07.07 23:17:44
@matthaios: Köszönöm! Huhh!!! Azért megdöbbentő, hogy több mint száz éve, Oroszországban (vagy -ból?) ezt így látta.
Ez az idézet: "Éppen olyan őszinte híve vagyok a pravoszláv és a protestáns egyháznak, mint amilyen őszinte hívő katolikus vagyok." - no igen... :DDD
Azokat is, akik nem szoktak minden vasárnap templomba járni – nagyon jó, hogy eljöttetek! Itt vagyunk hát mindannyian. Van, aki hektikus, eseménydús, stresszel teli napok után, kifáradva; van, aki kicsit bosszankodva, hogy nincs „fehér karácsony”; de olyan is akad, aki örül ennek,…..
marlar 2016.06.20 12:36:30
@Pandit: :) Úgy értettem, amit itt a végén írtam, hogy az már olyan kicsi valószínűség, hogy gyakorlatilag nulla, így ez nekem asszem nem lenne opció. :) De ezt nem a keresztény tanításra értettem, hanem annak a tetszés szerinti értelmezéseire. Vagy eddig is így értetted, és arra írtad azt, amit?
marlar 2016.06.20 17:06:51
@matthaios: Köszönöm a választ. Bár úgy látom, megint félreérthető voltam, ezért jóval általánosabb kérdésre válaszoltál, mint amit fel akartam tenni. :) És annak ellenére, hogy nekem helyenként túl magasröptű az eszmefuttatásod, de ahol mégis bírtam követni :), ott néha tényleg elgondolkoztató.

Nem vagyok biztos benne, hogy ugyanazt érted ellentmondás látszatán, amit én, úgyhogy inkább rákérdezek. Amikor én ellentmondásról beszéltem, ilyen egyszerű dologra gondoltam, hogy mondjuk az Egyház tanításában van egy X állítás, amit a keresztények egy része elfogad, más része meg nem. Szerintem ez nem csak látszó ellentmondás, legalábbis bőven nem mindig (bár néha lehet, hogy tényleg csak azon múlik, hogy ki mit ért az egyes szavakon). Csak egy közelmúltbeli példa innen - a pacsy által linkelt cikkben azt nyilatkozta a domonkos szerzetes valamiről, hogy lehetséges, te meg azt (értem én, hogy nem a magánvéleményed :)), hogy nem. No, ilyenekre gondoltam. (A felfoghatatlan dolgokkal amúgy nincs bajom, legalábbis pillanatnyilag. :) Ezeket nem is nevezem ellentmondásnak, látszólagosnak sem, meg semmilyennek. Nyilván nem foghatjuk fel Istent teljesen.)
marlar 2016.06.20 20:22:48
@matthaios: OK, köszi, így már legalábbis a fogalmakat tisztáztuk. :) (Attól még persze a tartalom egyáltalán nem vidám, mármint az ellentétek.)