Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar László Energiaklub

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hidrogénes energiatárolás összekapcsolása egy atomerőművel nem teljesen rossz ötlet, sőt a kormányzati kommunikáció szempontjából kiváló mondás, ami most szerencsésen az ölükbe hullt. Hiszen az EU célja az, hogy a hidrogén előállítása (vízbontás) tiszta (szén-dioxid-mentes) energiával történjen.…..
A megújulós kapacitások gyors ütemű bővítése szűk keresztmetszeteket eredményezett az EU számos országában a villamosenergia-hálózatban. Mivel a megújulók időszakosan termelnek, nélkülözhetetlen a rendszer rugalmasságának növelése mind termelői, mind fogyasztói oldalon, valamint elengedhetetlen a…..
Vancouver – Kanada Hideg, hatalmas autók, fények, fogyasztás, fogyasztás, fogyasztás…de miből? 2014-ben Vancouverben az energiafogyasztás kb 70%-át fosszilis energiából elégítették ki. Ha azt vesszük, hogy ez az elmúlt 50 évben is nagyjából így volt, semmi különös nincs az adatban. Ha viszont arra…..
Vajon hogy állnak napjainkban a világ nagyvállalatai a megújulókhoz? Mennyire támogatják őket? Mennyire látják bennük a lehetőséget, és mennyire érzik szerepük fontosságát az energiafordulat terén? Válaszként álljon itt két szemléletes példa: Apple: A teljes áramfogyasztás 93%-át megújuló…..
Energiabox Akciós napfény 2017.01.25 14:49:28
A napelemek ára az elmúlt években világszerte drasztikusan esett. Ez elsősorban a piac bővülésének, a gyártók és szolgáltatók fokozódó versengésének köszönhető. Az áreséssel együtt komoly javulás következett be a megtérülési mutatók tekintetében is. Mind a háztartási rendszerek, mind a naperőművek…..
A Németország délnyugati csücskében megbújó Freiburg és a környező régió tudatos, előrelátó döntést hozott, amikor évtizedekkel ezelőtt a megújuló energiák mellett tette le a voksát. Úttörőként, a tudományos és technológiai vívmányok egyik első képviselőjeként mutatta meg, miként lehet egy…..
Energiabox Ne szívjuk mellre? 2016.10.17 12:41:19
Jön a fűtési szezon, ami a nagyvárosi emberek tüdejének fekete napjait hozza el. Az elmúlt évszázadok egyik szűnni nem akaró egészségügyi problémája a vissza-visszatérő, súlyos egészségkárosodást okozó nagyvárosi szmoghelyzet...
Az éghajlat változása tény. Méghozzá igen aggasztó tény. Egyre inkább napjaink részévé válik, hiszen környezetünkre és egészségünkre is hatással van, az alkalmazkodás pedig komoly kihívás elé állít természetet és embert egyaránt. Tudjuk, milyen az, amikor az időjárás úgy igazán beüt, és ez sajnos…..
Már megint szétverte a jég a termést! Már megint nem esett egy csepp eső sem az elmúlt hónapban! Elképesztő, hogy -10 fok után hirtelen +20 lett két nap alatt! Hogy lehet, hogy az évszázad vihara egy hónapon belül kétszer is lecsapott? Hétköznapi tapasztalatok, melyek mindannyiunkat érintenek,…..
Nincs még a településnek SECAP-ja? Hiszen már a szomszéd városnak is van. De mi az a SECAP? Tényleg, mi az a SECAP? Sustainable Energy and Climate Action Plan, azaz Fenntartható Energia és Klíma AkcióTerv...
Hogy miről is szól a közösségi energia? Együttműködés, előrelátás, fenntarthatóság, csapatmunka, a környezet adta előnyök átformálása közösségi előnyökké. Ez megvalósulhat társasházi fejlesztéssel, helyi energiaszövetkezet létrehozásával vagy akár települési összefogással. Nagyban hozzájárul a…..
…A lényeg, hogy olcsó legyen az áram, mindegy, hogy miből – hangzik a sokszor hallott érv. A beruházó (állam), pedig kapva kap az alkalmon, és megoldja egy kalap alatt. Épít egy jó nagy atomerőművet, amivel meg is vagyunk egy jó időre. Merthogy olcsó lesz. Vagy nem...
Fogalom: Korrupció Jelentése: Megvesztegethetőség, közéleti romlottság. Olyan cselekedet, amikor egy magasabb pozícióban lévő személy valamilyen ellenszolgáltatásért (pl.: pénzért) a hatáskörét kihasználva előnyhöz juttat valakit. A korrupció törvénybe ütközik, és büntetendő. …Az információk…..
Sok szenet meg atomot a rendszerbe! Akkor biztos nem lesz baj. Meg hát a szél úgysem fúj mindig, és éjjel a Nap sem süt, ne bonyolítsuk túl a rendszert holmi megújulókkal. Jó az úgy, ahogy 50 éve is! …Biztos, hogy jó?..
Nem kérdés, hogy egyetlen lábat könnyebb kifaragni, mint sokat, amiket aztán később még egymáshoz is kell igazítani. De gondoljunk bele, vajon rá mernénk ülni egy egylábú székre?   És hogy mit szimbolizál az egylábú szék Magyarország esetében? A paksi atomerőművet, mely Paks II megépítésével…..
Energiabox Csúszásveszély 2016.06.07 14:13:06
Atombiztos a jövőnk? Nem biztos! Az sem biztos, hogy atom… A nukleáris beruházások ellen számtalan érv felhozható, melyek közül nem elhanyagolható az építkezés során esetleg becsúszó 1-2 (10-20?) plusz év sem. Szomorú és riasztó, de orosz atomerőművek esetén több évtizedes csúszásra is van példa...
Magyarországon kétszer annyi energia szükséges egységnyi GDP előállításához, mint Ausztriában. Durván leegyszerűsítve: kétszer annyi gázt égetünk el, vagy hasadóanyagot hasítunk szét ugyanannyi fakanál legyártásához. Viszont jóval kevesebb, mint Csehországban. Vajon miért van ez? Milyen folyamatok…..
Energiabox Gáz van! 2016.05.24 12:24:51
Magyarországon a háztartások energiafogyasztása a teljes végső energiafelhasználás nagyjából egyharmadát teszi ki. Első hallásra is igen magas arány, mely elsősorban a lakóépületek elöregedésére, rossz állapotára vezethető vissza. Komolyan neki kell veselkednünk, ha a sok öreg, rosszul szigetelt…..
Energiabox Megújulás 2016.05.17 13:57:03
XIX. század: A szén kora. XX. század: Az olaj kora. XXI. század: A megújulók kora. Időnként muszáj újragondolni a jövőt, átértékelni a történéseket, felmérni a lehetőségeket, levetni a kinőtt kabátot, és újat szabatni; vagyis megújulni. Így van ez az energiával is. A mi korunk, a XXI. század új…..
Energiabox Szélárnyékban 2016.05.10 11:13:16
2005 után szép felfutásnak indult a hazai szélenergia-termelés. Újabb és újabb kerekek tűntek fel a vidéken, a hazai megújulós áramtermelés bővült, nagyrészt a jótékony nyugati szeleknek köszönhetően. Aztán 2010-ben hirtelen szembejött egy hatalmas STOP-tábla, és vége lett a szép új világnak. Azóta…..
Energiabox Süss fel Nap! 2016.05.03 12:26:53
…fényes Nap! Régi nóta, mégsem tanultuk meg rendesen. Napenergia-forradalom zajlik a világon, mi azonban nagyon lassan, nehézkesen reagálunk rá. Magyarországon évente átlagosan 2000 órát süt a nap, ennek nagy részét hagyjuk elveszni. Sok helyen a fél karjukat adnák az emberek ennyi égi segítségért,…..
A nukleáris energiatermelés végköltségeit illetően két alapvető törvényszerűséget figyelhetünk meg: az atomerőművek leszerelése sokkal többe kerül , mint amire valaha is számítanánk, bármennyi pénzt teszünk is félre, az végül nem lesz elég.               ..
Egyre kevesebb a nukleáris befektetés az energiapiacon, egyre kevésbé trendi az atomerőmű-építés. Ez derült ki a legújabb, 2015-ös nukleáris energiaipari jelentésből, melyben világhírű szakemberek adatsorokkal alátámasztva részletezik a hanyatlás okait...