Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sós károly

30 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Templomablak Anno Waltherr Gida 2019.01.01 22:55:18
Hát megint egy újabb képet tudunk felgombostűzni neves üvegfestőink virtuális tablójára.  Egy 1908-as újságban jelent meg -némi méltatás mellett - az alábbi fénykép. 2016 március 1.-én egy "Jolán csárdás " című posztban már leírtunk róla mindent amit csak tudtunk, vagy feltételeztünk.  A mostani…..
sós károly 2020.10.06 21:44:42
@Fauve: Valóban csak két ablak maradt meg Waltherr szignóval a templomban. A többi Palka József munkája. De volt a templom szentélyében (az oltár mögött)egy nagyobb ablaknyílás, amiben Szlannár Antal által készített Szent Mihályt ábrázoló üvegfestmény volt. Ez ma már nincs meg sőt, az ablaknyílást is befalazták.(Talán háborús sérülés.) Szlanár Antal által aláírt ablakot, eddig két helyen találtunk. Az egyiket a Kunszentmiklósi Rk.templomban. A másikat az Ön által is említett budapesti volt Domonkos templomban. De sajnos ez az ablak a sekrestyében van, ezért a nagyközönség számára nem látható. Valóban érdekes, hogy a források egy része egy "n"-el, más része pedig két "n"-el írja a nevet, pedig nem csak mai, hanem korabeli írott anyagokban is találkoztunk ezzel a furcsasággal. Ha nem titok, én viszont megkérdezném: hol található a Szlannár család nyughelye, melyről a fényképet is láttam ? Szívesen én is közzétenném ! Üdv : Sós K.
Templomablak Anno Márton Áron 2020.09.29 22:53:40
Ma 40 éve,1980 szeptember 29.-én hunyt el Márton Áron a magyar egyháztörténet egyik legnagyobb alakja, Erdély katolikus püspöke, egyházszervező, humanitárius.  Személyét sokszor hasonlítják Mindszenty Józsefhez, bár két teljesen ellentétes habitus volt.  Mindszenty a végletekig hajlíthatatlan,…..
Ma 128 éve- (1892 március 29.én)- született Csehimindszenten Pehm József, a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja.  A kompromisszumot, megalkuvást nem ismerő egyházfő, egész életében az egyház függetlenségéért harcolt  .A Mindszenty József nevet ötven éves kora körül vette fel.…..
Több korábbi bejegyzésben is hírt adtunk már olyan üvegfestő nevekről, akik a mester, a tulajdonos, vagy a műteremvezető árnyékában sohasem tehették fel az ablakra a szignójukat.  Néhányan azonban mégis megtették, hihetetlen apró, alig látható jelek formájában  hagyva emléket az utókornak.   Egy…..
" Magyar Festészet Napja " - egy bő évtizedes múltra visszatekintő rendezvény sorozat.  Megálmodói és szervezői pár évvel ezelőtt - némi érintettség okán - az üvegkép készítést is a portfóliójuk közé emelték.  Így az üvegfestészet  is évről évre emelkedő színvonalon és növekvő mennyiségben jelen van…..
1947 november elsején ( ma 71 éve ) ,hogy a szovjet titkosszolgálat megölte Romzsa Tódort, Munkács görögkatolikus püspökét.  Bűne az volt, hogy nemet mondott a görögkatolikusok, ortodox egyházba történő beolvasztására.   2001-ben avatta boldoggá II. János Pál pápa.   Az utóbbi néhány évben már…..
 Évek óta folyamatos a templom üvegablakainak restaurálása.  Ezúttal a kereszthajó déli ablaka mögött volt állvány, így lehetőség nyílt a Zsellér Imre által készített üvegfestményeket egy kicsit közelebbről is megnézni ,illetve néhány - a mester által festett - üveg arcokat tanulmányozni...
Szentgyörgymező - korábban önálló község - 1895 óta Esztergom városrésze.  A település eredeti temploma 1755-ben épült. Némi átépítést, átalakítást leszámítva, ma is ebben a formájában láthatjuk.  De az eredeti állapot néhány részletébe - a közeli múltban végzett régészeti kutatások eredményeképpen…..
Dunaszentmiklós, község Komárom-Esztergom megyében.  Neogótikus stílusú temploma 1911- ben épült. A szentélyben található két színes üvegablak az 1938 as szent évben készült a budapesti Palka műteremben. Felbukkan az üvegképeken ( mint tervező) egy eddig kevésbé ismert név is :  Friedlinger Jenő,…..
Régebben nem ment ritkaság számba, hogy valamilyen tradicionális technikával díszített üvegfelület ékesített egy-egy étterem, cukrászda, szálloda, vagy más kereskedelmi egység bejáratát,( bejárati homlokzatát).  Álljon itt két példa a korabeli budapesti belvárosból : A Gerbeaud cukrászda akkori…..
Újabb képpel gyarapodott üvegfestő arckép csarnokunk.  Az Axioart egyik fotó árverésén bukkant fel a kép, mely Majoros Károly üvegfestő iparművészt ábrázolja a műtermében.  Az ablakban látható üvegfestmény is beazonosítható, hiszen látható volt az 1908-as egyházművészeti kiállításon...
Csallóközcsütörtök - mai nevén : Stvrtok na ostrové - község  Szlovákia területén.  Szent Jakab temploma  pontos építéstörténetét, több oldalról sem sikerült megközelíteni, de a többszöri átépítések,restaurálások ellenére is számos 14.-15.századi részletet őriz.  Ma is látható üvegablakait a XX.…..
2011 szeptemberében már ejtettünk néhány szót a városligeti Vajdahunyad vára ablakairól.  Igaz - túl sok időt nem fordítottunk rá hiszen -  elődeink már kiderítették ,hogy a Jáki kápolnában Róth Miksa üvegfestményei, a gótikus szárnyban pedig a Forgó és Tsa cég által készített üvegablakok vannak. …..
Magyarkanizsa - kisváros a Vajdaság északkeleti részén Szerbiában.  Szent Őrangyalok titulusú templomát 1768-ban kezdték építeni. Alig nyolc évtizedet kellett csak várni és a 48-as szabadságharc máris porig rombolta a templomot.  1857-re azonban - nem kevés áldozattal -  sikerült újjáépíteni.   A…..
Leírásokból tudtuk, hogy hol volt.  A belsejéről is szerezhettünk némi ismeretet- Prém József : Magyar műtermek című cikksorozatából.   De, hogy hogyan nézett ki valójában, arról csak egy- alig valamit mutató -  korabeli légi felvételünk maradt.  Nem is fűztünk nagy reményeket ahhoz, hogy valaha…..
Az 1860 októberében felszentelt templom építéséhez szükséges anyagiakat a Svábhegyi lakósok adták össze, báró Eötvös József  cseppet sem elhanyagolható hozzájárulásával.  De az adakozók között találjuk Ferencz Józsefet és Erzsébet királynét is.  Valamely ismeretlen okból azonban - alig 26 évvel a…..
Módos, ma már alig kétezer lelket számláló kis település a szerb-román határ mentén.  Ennek ellenére itt találjuk  Közép-Bánát legnagyobb templomát.  Az utóbbi években sokat szerepel a templom - több másik környékbeli sorstársával együtt az újságokban, televízióban.   Ahogy fogyatkoztak a hívek, úgy…..
A templomot 1926 és 1927 között építették.  Egészen 1954 ig Rákosszentmihályhoz tartozott, azóta önálló plébánia.    Az ablakait eredetileg Palka József készítette kisebb egységenként.  Az elsőt 1926-ban, az utolsókat pedig 1930-ban.   Feltehetőleg a háború nem hagyta érintetlenül az…..
Templomablak Anno Nyár. 2017.08.14 22:38:40
 Van még hátra néhány hét a nyárból.  Igaz, ezek már a szeszélyesebbek.  De talán - a most nyaralni, vagy kirándulni induló hazai üvegfestőknek is akad egy kevés kis napsütés - éppúgy mint hajdani elődeiknek. (Johan Hugóról hamarosan jobb képeket is közzé teszünk a család leszármazottai…..
A templomot 1742-ben kezdték építeni a hívek adományaiból.  22 év kitartó munkája eredményeként végül 1764-ben felszentelték.  Mai formáját az elmaradhatatlan tűzvészek, átépítések, bővítések után nyerte el.  Krónikások  a három legjelentősebb felújítás dátumát 1883, 1898 , és 1987 -t jelölik meg.  …..
Templomablak Anno Fuchs Hajnalka 2017.07.18 23:39:14
Megint új képpel gyarapodott üvegfestő arcképcsarnokunk.  Egy amerikai galéria tulajdonában lévő Kontuly Béla festmények egyikén a művész feleségét - Fuchs Hajnalkát - láthatjuk...
A  legutóbb néhány éve felújított templom eredetileg 1761- 67 között épült.   Hagyott nyomot rajta az első világháború,az 1919-es forradalom.  De 1937-ben a szentély alatti kripta boltozata beomlott, és ezzel végképp halaszthatatlanná vált  a templom alapos renoválása.  Az öt évig tartó építkezés…..
sós károly 2017.06.27 23:43:07
@Mária Gáspár: Kedves Gáspár Mária. Köszönjük szépen érdeklődő levelét. Azt gondoljuk, hogy a művészettörténeti kutatás hozzátartozik a restaurátor feladatához. Mielőtt hozzákezdenek bármilyen munkához, sokszor hónapokig keresgélnek múzeumokban, könyvtárakban, minden létező helyen. Ha nem találnak semmit, akkor azokba az ablakokba kénytelenek tervezni valami újat, a meglévők stílusában. Már ha a helyi műemléki hivatal ezt megengedi. Ha nem , akkor meg üresen marad az ablak. Azt gondoljuk: ha a helyi Plébánián nincs fénykép az ablakokról, akkor sehol sincs. Nem valószínű olyan fényképalbum létezése, amit a világháborús vadászpilóták készítettek, mielőtt szétbombázták az épületet. Továbbá, a román kommunista éra sem készített ilyen albumot.
Gondolom, a helyi restaurátorok előbb-utóbb megoldják majd a problémát. Tisztelettel: Sós Károly
Az első templomot Patachich Ádám kalocsai érsek építtette az ide telepített németek számára 1736-ban.   Az épület 70 évig szolgálta a hitéletet, mígnem szükségessé vált a megnagyobbítása.   A folytatásban, a már elkészült új templomot , egy 1850-ben keletkezett ( az egész települést érintő ) tűzvész…..
Templomablak Anno Zsellér Imre 2017.06.09 23:16:21
Ahogy halad előre az írott múlt digitalizálása, úgy szélesednek a lehetőségeink átböngészni egy-egy korabeli sajtótermék- még fellelhető - évfolyamait.   És mindig találunk valami fontosat, érdekeset, vagy mint ez esetben: szomorú adalékot régi üvegfestőink történeteihez.   Így adta tudtára…..
Bártfa - mai nevén Bardejov - a Felvidék egyik legszebb főterével dicsekedhet.  Itt találjuk a Szent Egyed templomot, mely II. János Pál  2001. szeptemberi apostoli levele alapján, Szlovákia 7. bazilikája lett.  A templom kívülről tényleg nagynak tűnik.  Belülről azonban annál szerényebb a…..