Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nunsaram Savitri

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rendezte: Godard, Jean-LucMűfaj: -Főbb szereplők: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel BoulangerMegjelenés: 1960, FranciaországHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 7,9 pontElőzetes: https://youtu.be/WCDEAu4R8hAAjánlott írás: -Mikor látható:…..
Nunsaram Savitri 2020.05.25 10:41:28
@Liberális Artúr: Én 17 éves voltam amikor először láttam 1969-ben és imádtam (azóta is). Talán számít, a fiatalság és a kor ami alig volt később, mint a filmbeli valamint éppen túl voltunk 1968-on. Nem tudom mi számít "megértésnek" Godard filmjeinél. Sokkal inkább megérzésekről vagy éppen érzésekről van szó.

Manapság - már jó sok éve - a filmek gyakorlatilag képregények amik nem feltételezik, hogy a néző esetleg gondolkozik. A mai rendezők történeteket mesélnek el méghozzá egysíkúan - nem használják ki sem a kép adta lehetőségeket, sem a színház adta gyakorlatot. Gyors történet, gyors vágások és egyetlen egyszerű értelmezési lehetőség szájbarágós módon. Képregény. Nekem ez az unalmas.

A hatvanas évek európai filmjei általában a korra reflektáltak - ezért és csak ezért nem érthetőek azoknak akik mit se tudnak ma már arról a korról, az akkor élt emberek problémáiról, élethelyzeteiről, vágyairól, kétségeiről. Antonioni, Bergman, Tarkovszkij, Truffaut, Fassbinder .....

Ma már természetes az elidegenedés és megváltozott a szabadság igénye, ma már teljesen mást jelent a nő/férfi kapcsolat - de akkoriban ezeket a változásokat még alig fogalmazták meg. Filmek jöttek vágyakkal és érzésekkel, amikkel az én korosztályom tudott azonosulni. Talán ez is oka volt a sikereknek.

Ezzel együtt tetszik a blog!
Nunsaram Savitri 2020.05.25 14:36:56
@Liberális Artúr: Biztosan nem "túl okos" magához képest! Nem erről szól, a dolog sokkal kevésbé bonyolult és én még csak nem is nevezném "művész filmnek" - nincs katarzis és irányadás. Egyszerűen nagyon egyszerű dologról beszél nagyon egyszerűen - ami azóta nem is akkora kuriózum, de akkor nagyon új volt. Sokkal később pl. ilyen "Az élet dolgai".

Van egy srác aki tolvaj és véletlenül lelő egy rendőrt és Párizsba megy, hogy pénzt szerezzen. Van egy amerikai lány, aki szintén Párizsba jön mindenféle amerikai elképzelésekkel - dolgozgat, tanul és kell neki egy helyi fickó. És van Párizs - ami már nem a háború utáni kedélyes város (amerikai szemmel), hanem az algériai háború kora, amikor elkezdenek lázadozni a fiatalok az addigi világ ellen.

A fiú szerelmes lesz, a lány talán csak kalandra vágyik. A lány elárulja a fiút, mert mégiscsak "rendes" kislány és még csak el sem ítélhetjük, hiszen a fiú tolvaj. A fiú meghal. C'est la vie. Nem történ semmi. A francia új hullámnak pont az a lényege, hogy csak annyit mond: figyeljetek, az élet nem olyan, mint ahogy eddig ábrázolták könyvekben, filmeken, újságokban ...stb. Az élet összevissza és csak megtörténik. Nem feltétlenül az a jó vagy rossz amit eddig vakon annak hittetek. Robbantsuk fel a világot és nézzük meg jobban a cserepeket!

Közben moralizálnak - akkoriban ez kötelező volt. Úgy értem, nem filmben, hanem a való életben. Az én korosztályom a sörök mellett hivatalból váltotta meg a világot. Korántsem biztos, hogy az elhangzottak mást is jelentenek, mint önmagukat és az sem, hogy érdemes rajta elgondolkozni. Az akkor élt diákok és értelmiségiek így kommunikáltak. Sokszor maguk sem igazán értették, hogy mit akarnak.

Aki filmet csinál, eldöntheti, hogy az örökkévalónak dolgozik vagy az adott korra reflektál. Ez utóbbi esetben nagyot csattanhat a dolog, de 20-30 év múlva már végképp nem érthető, hogy miért is volt érdekes anno. Jó a mobilos hasonlat!
  Rendezte: Wajda, AndrzejMűfaj: -Főbb szereplők: Zbigniew CybulskiMegjelenés: 1958, LengyelországHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 7,9 pontElőzetes: https://youtu.be/Awul3lNlh3YAjánlott írás: -Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/hamu-es-gyemant-popiol-i-diament/movie-971 Tartalom: A második…..
Nunsaram Savitri 2020.05.25 13:52:41
@Liberális Artúr: A Hamu és gyémántok Wajda háborús trilógiájának harmadik darabja. Az első a "Mi nemzedékünk" (Pokolonie), de ezt nem találom magyarul. A második a "Csatorna", ez a Videáról letölthető. Ez utóbbi is világhírű. Mindhárom nem sokkal a háború után készült - romokat még nem kellett építeni. A Pokolenie az ellenállásról szól, a Csatorna a varsói felkelésről, a Hamu és gyémántok a háború utáni polgárháborúról.

Wajda 1926-ben született, 1939-ben mégy csak 13 éves. 1942-ben meggyilkolják az édesapját Katynban - erről készül sokkal később a negyedik háborús filmje. A háború alatt harcol a németek ellen, személyes élménye az ellenállás.

Ami az egy nap alatti szerelmet illeti: beszéltem olyanokkal, akik a háború alatt gyerekkatonából lettek fiatal katonává az ellenállásban. Nem ismertek mást, csak a háborút, és a legfőbb problémájuk nem a halál volt - az ott tombolt körülöttük és a mindennapjaikká vált - hanem az, hogy bírják-e majd a kínzásokat ha elkapják őket. A gyerekkatonák életben más volt a szerelem. Egyrészt nem volt mire várni: lehet, hogy 1 óra múlva halott vagy. Másrészt valami vágy volt a béke, a melegség, a normálisnak vélt élet után. Nem lehet azt a nem normális világot mai, mindennapi szemmel nézni.

A Hamu és gyémántok lényege: Lengyelország elárulása 1945-ben. A lengyelek nem voltak a háború vesztesei, hadtesteik harcolták végig a háborút a szövetségesek oldalán. Végig a háború alatt a Honi Hadsereg lengyel területen küzdött a nácikkal nem kevés áldozattal. Már a Varsói felkelés megmutatta, hogy Sztálin nem kíván tárgyalni a londoni lengyel kormánnyal és a Honi hadsereggel és simán hagyták elvérezni a várost - miközben ott voltak a Visztula túlsó oldalán. A nagyhatalmak megállapodása Lengyelországot odaadta Sztálinnak kb úgy, ahogy nemrégen a kurdokat árulta el a világ. A Honi hadsereg megmaradt és felfegyverzett katonái küzdöttek a szovjetek ellen - miközben Teheránban már régen eldűlt, hogy Lengyelország a szovjet zóna része lesz. Ezt az időszakot mutatja a film.

Még mindig tetszik a blog!
Baby Chameleon Szex gyerek után 2018.03.25 11:50:39
Szex gyerek után. Hm… Egy felettébb sarkalatos téma szülői körökben. Noha vannak visszatérő témák blogokon, eddig erről keveset olvastam. Legalábbis úgy, hogy apák maguk vallottak volna erről. Ki-ki a maga módján és stílusában. Így hát szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Baba-papa Facebook…..
Nunsaram Savitri 2018.03.26 13:38:37
Itt több dologról van szó. Én császárral szültem meg a harántfekvő lányunkat, nem volt semmi 6 hét, valahol a harmadik héten egymásnak estünk - csak arra emlékszem, hogy úsztunk a tejben, mert bizonyos dolgok nem elzárhatóak.

Másrészről nagyon sok függ attól, hogy az anyuka mennyire stresszel a babától - mennyire hiszi azt el, hogy csak a baba számít ...stb A stressz soha nem jóbarátja a jó szexnek.

A legtöbb gond viszont abból adódik, hogy az anyuka fáradt, kialvatlan ...stb Ezt gyereke válogatja, vannak szerencsések, ahol a gyerek éjjel azért képes 3-4 órát aludni egyfolytában és vannak ebből a szempontból problémásabb babák. Ha az Anyuka nem tud naponta egyfolytában 3 órát aludni és összesen nem alszik 7-8 órát - nos akkor napok alatt hulla fáradt lesz és bármennyire is imádja a férjét - egyszerűen csak aludni vágyik, a teste nem reagál semmire. Ebben a férje csak megértő lehet mivel nem tudja átvennei a szerepet - ti. ha éjjel a baba felébred, akkor nem tudja megszoptatni. Jó esetben ez az időszak lezajlik 2-3 hónap alatt, de van amikor akár 6-8 hónap is lehet. Mi pl. a lányom születése után nem is aludtunk együtt mivel volt egy iskolás fiunk is és a férjem dolgozott - legalább nekik aludniuk kellett. A szex meg olyan hirtelen felindulásból történt ad hoc jelleggel nem túl gyakran. A lényeg az, hogy bármeddig is tart ez az állapot, mindkét félnek tudnia kell, hogy átmeneti - nem szabad beleszokni.

Ha az ember lánya kívánta a férjét és vele szexet a gyerek előtt, akkor kívánja utána is és ha valahogy kievickél az összefolyó időből, akkor kitalálja, hogy mikor és hogyan. A nők jók ebben. Ha a gyerek után indokot talál arra, hogy miért nem .... nos akkor vagy az első felvonásban volt némi csalás, vagy olyasmi történt a felek között a terhesség-szülés-gyermekágy kombóban, amin nem tudja túltenni magát.
Én inkább úgy vettem észre a barátnőimnél, hogy a "baba" indok többnyire valami más problémát takart.

A baba tehát nem változtathatna a szexen. Persze mint az egész életünkben - a szex megvalósítása terén is figyelembe kell venni a babát. De pl. egy jó szex sokkal egyszerűbben megvalósítható amíg az ember szoptat, mint pl egy mozi vagy egy színház.
Minden ilyen ügyben elindul a demokrácia végéről szóló vita. Én pedig ahelyett, hogy szépen beállnék vagy ebbe a kórusba, vagy abba a másikba, amelyik kéjesen kacag és (a nyilvánvaló politikai megfontolás helyett) üzleti döntést emleget cinikusan, újra és újra megpróbálok - reménytelenül - érvelni…..