Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koreai Kulturális Központ

622 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közvetlenül Szöul mellett fekvő, 160 ezer lakosú Ivangot gyakran a vasút városának is nevezik. A vasúti csomópont 1944-ben kezdett fejlődni, később a vasutasok számára külön lakónegyed épült itt, majd fokozatosan újabb létesítmények nyíltak, köztük 1966-ban egy vasúti vagongyártó üzem is. Mivel a…..
A koreai emberek szeretnek kategóriákban és rendszerekben gondolkodni, akkor is, amikor személyiségekről van szó. Ehhez elég csak a vértípusokra, vagy az MBTI személyiségtípusra gondolni. Van azonban egy olyan rendszer is, amely a vizuális megjelenéssel, adottságokkal és az általános kisugárzással…..
A XX-XXI. század egyik legfontosabb kérdése a környezetvédelem és a felhasználói társadalom fenntarthatósága. Remélhetőleg az emberiség lassan elindul a tervezett javulás, az egyszer használhatóság és az eldobhatóság okozta hulladékkrízis megoldásának irányába. Ehhez az egyik első lépés a recycling,…..
A Google minden évben összesítést készít a felhasználók által leggyakrabban keresett szavak alapján, melyet aztán „Year in Search” címmel, különféle kategóriákba rendezve publikál. A 2023-as listára több olyan keresési kulcsszó is felkerült, mely Koreához kötődik. ..
A függetlenségi aktivista An Dzsunggun (안중근, 1879-1910) Korea nemzeti hőse. A japán elnyomás ellen tiltakozva 1909-ben lelőtte Itó Hirobumit, aki a szigetország miniszterelnökeként előbb hozzájárult ahhoz, hogy Japán imperialista birodalommá váljon, majd helytartóként irányította Koreát. A kínai…..
Valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a  gyermeki élet egyik legtermészetesebb velejárója a különböző érzelmeket kiváltó zene és a hozzá kapcsolódó, játékos mozgás. Kodály Zoltán erre így világít rá írásában: „A gyermek ösztönszerű, természetes nyelve a dal, s minél fiatalabb, annál inkább…..
Dél-Korea egyik legkülönlegesebb buddhista temploma a Hedong Jongkungsza (해동 용궁사, Haedong Yongkungsa, a -sza végződés templomot/kolostort jelöl). Az épületegyüttes Puszanban, a Keleti-tenger sziklás partján áll. A templomot az együttérzés és irgalom bódhiszattvájának, Avalókitésvarának, koreai…..
A blogon már többször írtunk arról, hogy a koreaiak igencsak fogékonyak a trendekre. Időről-időre van valami, amely lázban tartja a félszigetet, hosszabb-rövidebb időszakokra. Volt már szó chips őrületről, személyiségtesztről, de kézműves sörről is. Ebben a posztban a mostanra már pár éve tartó…..
A nyolcvanas évek ünnepelt popsztárja volt I Gjongmi (이경미), aki karrierje csúcsán, egy élő tévés fellépést félbehagyva lesétált a színpadról. Nem ment haza, senki sem tudta, hol lehet, a média egyenesen az eltűnéséről írt. Pedig már minden rendben volt - egy templomba érve I Gjongmi hátrahagyta a…..
A nyomtatott sajtó hanyatlásának visszaszorításában a divatanyagok és editorialok fontos szerepet játszanak, ezek felelnek ugyanis elsősorban a divatmagazinok - ha nem is töretlen, de legalábbis - még mindig fennálló presztízséért és népszerűségéért. Ezek az anyagok nem tudnának létrejönni képzett,…..
A piacok nyüzsgő, élettel teli helyek, melyeket mindig különleges hangulat jellemez, bárhol járunk a világban. A különféle piacokon könnyen találkozhatunk a helyiekkel, kaphatunk valódi kulturális betekintést. Az ilyen közvetlen élményeknek köszönhetően a turisták között is egyre népszerűbb program…..
A koreai maszkulinitás kérdése kitörölhetetlenül helyet kapott a közbeszédben a koreai kultúra nemzetközi reflektorfénybe kerülésével. A kultúra kedvelőinek és az ellentábornak is megvan a véleménye a k-pop idolok és a koreai színészek megjelenéséről. Ezek a nézőpontok gyakran táplálkoznak heves…..
Dél-Korea második legnépesebb városa, Puszan a kereskedelmi hajóforgalom világviszonylatban is kiemelkedő kikötővárosa. A modern metropoliszról – és magáról, Dél-Koreáról – ma már nehezen képzeljük el, hogy a második világháború, illetve a koreai háború után milyen nyomorúságos állapotban volt...
Óriásit változott a koreai zeneipar helyzete, mire az első generációtól az ötödikig jutottunk a k-popban. Mi határolja el az egyes generációkat, azoknak mi a sajátosságuk és minek köszönhető a rohamos felgyorsulás? Arról, hogy már elértük-e az ötödik generációt, megoszlanak a vélemények, de ahhoz,…..
Nemcsak idehaza, a Budavári Palotában folynak olyan rekonstrukciós munkálatok, amelyek célja az egykori királyi épületkomplexum eredeti állapotának visszaállítása. Hasonló folyamat zajlik Szöulban is, ahol a japán gyarmati uralom alatt (1910-1945) elpusztult részeket pótolják a Kjongbokkung…..
Manapság a legtöbb laikusnak a koreai kultúráról vagy a toplistákat alapjaiban megrengető könnyűzene, vagy a szuper finom ételek jutnak az eszébe - így valószínűleg nem meglepő, hogy a gasztronómiájukra oly büszke koreaiak a gyermekágyi időszakra vonatkozóan is szolgálnak jó pár recepttel. ..
Az egész internetet bejárták idén ősszel azok a hírek, miszerint a legfelkapottabb k-pop előadók látogattak Magyarországra. A koreai zenei videók minősége közismert, és ki ne örülne, ha egy ilyen produkcióban látná viszont saját országát. Az elmúlt hónapok során nem várt reflektorfénybe került a…..
A téli időszakban nem árt különös figyelmet fordítani egészségünk megőrzésére, ebben pedig a koreai konyha is segítségünkre lehet. Két olyan tradicionális téli italt hoztunk el, melyek amellett, hogy különleges, aromás ízvilággal rendelkeznek - így már az uralkodói udvarokban is kedvelt italoknak…..
Az útikönyvek rendszerint a napos, száraz és kellemes hőmérsékletű tavaszi (április, május, június) és őszi (szeptember, október, november) hónapokat ajánlják egy koreai utazáshoz. Pedig az esős nyári és a hideg téli időszakban is olyan arcát mutatja az ország, amely megéri a felfedezést. Ezekhez…..
Korea ősi palotáit különféle lények szobrai díszítik, melyek a nemzet békéje, biztonsága, bölcs vezetése, valamint a királyi család egészsége iránti kívánságot szimbolizálják. Ezeket a kő, agyag és fémből készült szobrokat főként legendák ihlették, így valamiféle rettenthetetlenség sugároznak. Ilyen…..
Ha koreai közönségfilmről van szó, műfajtól függetlenül garantált az érzelmi hullámvasút. Elengedhetetlen kelléke ugyanis a vígjátéki és a drámai elemek hatásos váltakozása, ami itthon néhány néző számára akár szokatlan is lehet, miközben sokan éppen ezért is szeretik a koreai darabokat. Egy…..
Bár Dél-Korea az elmúlt években az alacsony születésszám körül kialakult társadalmi változásokkal került be a nemzetközi sajtóba, mostanában pedig sok cikk született a ,,no-child" (,,gyerekeket kérünk ne hozzanak") vendéglátóipari egységek kapcsán, ám nem minden fronton olyan borús a koreai gyerekek…..
Korea in Hungary Cursed Bunny 2023.11.06 10:30:00
Chung Bora Cursed Bunny ("Átkozott nyuszi") című novelláskötetét (2017) idén az Egyesült Államok nemzeti könyvdíjának angol nyelvre fordított irodalom kategóriájában a finalisták közé választották. A kötet brit kiadása egyébként 2022-ben a Nemzetközi Booker-díj rövidlistájára is bekerült. A szerző…..
A közelmúltban Budapesten jártak olyan koreai szupersztárok, mint a Seventeen fiúcsapat, vagy épp a BTS tagja, Jungkook; az éves koreai filmfesztiválon pedig Kim Hee-jung filmrendező és Park Ha-sun színésznő is tiszteletét tette. Persze, rajtuk kívül is gyakran találkozni nálunk koreai turistákkal,…..
Korea in Hungary Podori és Posuni 2023.10.27 18:52:16
A világ leghíresebb kabalafigurái valószínűleg a sportokhoz kötődnek, például ki ne ismerné az 1980-as moszkvai olimpia Misa nevezetű barátságos medvéjét, vagy a Chicago Bulls piros bikáját, Benny the Bull-t? Természetesen nemcsak a sportban van jelentőségük, hanem különféle márkák, szervezetek is…..