Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tudatos Áldozat

5 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kérdezz bátran! Elszámoltatás 2017.08.14 15:54:39
Többször hallottuk, hogy a Fidesz kormányt el kell számoltatni. Legutóbb ebben az interjúban olvastam. Való igaz, hogy nagyon sok embernek bántja a szemét, hogy a haverok helyzetbehozása nagyüzemi szinten működik. Van, hogy nyíltan lopnak, de annak sincs következménye, hiába derül ki. Az esetek nagy…..
Sokba kerülnek a cégeknek a kollégák által összetört autók javítása. Nem feltétlenül a hivatásos sofőrökre kell gondolni, hanem a cégautókat használókra, kezdve a területi képviselőtől a top menedzserig. Tehát úrvezető cégautósok vezetési szokásait monitorozták, a lehető legegyszerűbb…..
Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. Nem annyira az emberek "szórakoztatása"/okítása, de inkább a magam, és a sorstársaim segítése miatt kezdem el írni ezt a blogot. Sok korombeli fiatal küzd ezzel a problémával, akár úgy, hogy bevallja magának, akár úgy, hogy nem. Szeretnék nem inni.…..
Tudatos Áldozat 2016.10.30 19:43:56
Összegyűjtöttem a kérdéseid, amelyekre a saját magam véleményét szeretném válaszként adni. Nem a tutit írom le, és lehet, hogy tévedek!

„mi az az ok, amiért iszol?”

Apró, közhelyszerű indokok miatt, melyeket nap-mint-nap mantraként ismételgetve magamban(magamat győzködve) észrevétlenül kerül a pohár/üveg a kezembe. Milyen közhelyekre gondolok például, lásd: TibiAtya facebook oldala. (gy.k: Példának okáért említem csak, nem vádolom őket!)

„Miért kezdtél el inni?”

Véleményem szerint is teljesen irreleváns a kiváltó ok, hiszen annyian annyifélék vagyunk, annyiféle indokkal. Nem ez a lényeg, hanem ami a fejünkben zajlik: történik egy szituáció(=ok), amelyre adott reakció(=okozat) azért rögzül, mert újra és újra ismétlődik (buli->pia, bánat->pia, unalom->pia, miért-ne? -> pia). Ami ismétlődik az rögzül. Ami gyakran ismétlődik az mélyebben rögzül, könnyebben előhívódik.

„.Ha ezeket a problémákat egyenként szépen kivonom az egyenletből, akkor vajon az alkoholt is ki tudom?”

Szerintem ezeket a problémákat csak párhuzamosan, csigatempóban, apró lépések mentén lehetséges kivonni, beleértve az alkoholt is. Nézd, te is hosszú utat tettél meg, hogy ide eljuss. Nem kevés munkád van benne. Legalább ekkora munka felszámolni az egészet. A hirtelen vagy radikális változtatások mindig megbosszulják magukat. Egy idevágó közhely: „A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve”. A célállomást bár nem látjuk, az odavezető út mindig olyan egyszerű igazságok mentén épül ki, mint amelyekre az első kérdésre adott válaszomban is utaltam.

„Talán hiba az, hogy az alkoholizmus KIVÁLTÓ OKÁT, nem pedig a JELENBEN LÉVŐ OKOKAT, KÁROKAT szemléljük?”

Adott esetben fontos lehet a kiváltó ok (traumás eseteket értem ezalatt), de véleményem szerint sokkal lényegesebb felismerni és megfigyelni a jelenben megfogalmazott apró indokokat.

„Valamelyik nap elgondolkodtam (majdnem posztot is írtam róla külön), hogy vajon mi lesz velem, ha majd nem iszom?”

Ezen én is elgondolkodtam és arra a megfigyelésre jutottam, hogy az esetek nagy részében már pusztán az unalom is képes kiváltani a sóvárgást. Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy már tudatalatt megszületik a döntés, amely a figyelmem lekötését ezzel oldja meg. Ami azt is jelenti, hogy ha lemondok róla(alkoholizálás), akkor egyrészt nagy mennyiségű szabadidő zuhan rám, másrészt ez egyben el kezd nyomasztani, mert nem akarom halálra unni magam a felszabadult szabadidő miatt, tehát vágyom vissza a már jól bejáratott reakciómhoz. Azaz kellő mértékű önismeretre van szükség ahhoz, hogy a korábbi érdeklődési köreim mentén legyek képes kitölteni a felszabaduló időt. Hogy miért a korábbi: az alkoholizmus lelki mehanizmusa hasonlóképp működik, mint az összes többi szenvedélybetegség esetén( pornó, számítógépes játékok, sorozatok, munka): a specifikus érdeklődési kör végzése intenznív eufóriát, egyben élvezeti-szint emelkedést okoz, míg minden egyéb érdeklődési kör egyre inkább elszürkül mellette és a múltba veszik. Éppen ezért az az élménye az alkoholistának, hogy minden egyéb tevékenység unalmasnak tűnik, tisztában van azzal, hogy egyik sem fogja tudni hozni ugyanazt a megemelkedett élvezeti-szint mértéket, amit az alkoholizálás során kap. Ez (élvezeti-szint felsrófolása) persze nem egyik napról a másikra történt meg. Épp ezért véleményem szerint képtelenség radikális módon leszokni, tehát ugyanolyan fokozatossággal lehet hozzálátni a leépítéséhez.

„...ha válaszolnom kell arra a kérdésre, hogy mi a francot fogok csinálni utána?”

Ez kutatómunkát igénylő feladat. A múltban kell egy kicsit kotorászni és a jó hír, hogy fokozatosan kell tudni bevezetni a napi rutinok közé.

„...elsőre mindenki bátrabb, jópofább, viccesebb, karakteresebb, ha iszik, nem? ”

Dede, felszabadítja a gátlásokat. Egy másik személyiség vet gyökeret bennünk, s őszintén szólva az ember vágyik vissza abba az állapotba (leszámítva a mellékhatásokat), mert az a megélésünk, hogy egy sokkal szerethetőbb valaki az, aki olyankor irányít.

Egy kicsit ezoterikusabb lesz amit most leírok, de ez is saját tapasztalat:
Arra jöttem rá, hogy az alkohol igaz, hogy felszabadít, de ad egy olyan érzést is, amely ritkán kerül kimondásra és szerintem fontos megemlíteni akkor, ha szeretnénk megismerni a mélyebb lelki motivációt az alkoholizmusban: védettség érzést ad, az egyedülléttől való szorongás ellenpontját. Ez olyankor tapintható igazán jól, amikor alkoholos állapotban párkapcsolati konfliktusba kerülsz. Amíg tart a hatás, nem érzed annyira elveszettnek a saját helyzeted. De másnap, ahogyan fokozatosan szűnik meg a hatás, ugyanekkor fokozatosan nehezedik rád egyfajta lelki teher. Egyedül maradtál.... Szóval arra a következtetésre jutottam, hogy az alkohol nemcsak felold, hanem megszünteti az egyedüllét (szeparációs szorongás) fojtogató érzését. Egyfajta „virtuális ölelést” csavar köréd, mert azt érzed, biztonságban vagy, sérthetetlen vagy, de leginkább azt, hogy: nem vagy egyedül!
07:00 Ma reggel ugyanolyan állapotban találtam a bejáratunkat, ahogy előző nap. Furcsa. A kis húsvéti tojást az akasztójánál fogva feltettem a bejárati ajtó kilincsének külső részére. Ezzel tulajdonképp azt kommunikálom, hogy el is fogadtam az "ajándékot" meg nem is. Hiszel eltettem (tehát nem…..
07:00 A bejárati ajtó felé közeledve még mindig azon morfondírozom, hogy vajon képes volt-e az elkövető a szándékomat értelmezni. Úgy érzem, nem vagyok teljesen biztos abban, hogy melyiket szeretném jobban: ha felfogná és abbahagyná, vagy felfogná, de nem állítaná le magát. Az utóbbi azért merül…..
22:00 Elhelyezem az információs ábrát a lábtörlőre (link). Vajon milyen változásokat fog előidézni ez az üzenet?   23:00 Nem tudok elaludni... Egyfolytában azon kattog az agyam, hogy vajon eldobtam-e túlságosan azt a bizonyos sulykot a mai megnyilvánulásommal. Bizonytalannak érzem magam a…..
A lakásunk bejárata előtt a lábtörlőnkön egy vidám kis-gomba töri meg a többi lakás által diktált lábtörlő trendet.A török családok bejárata előtt tapasztaltakból kiindulva alakítottunk ki egy szokást: a cipő lakáson kívül marad. A lábtörlőnk puha anyagú textil hatású felülete már első ránézésre is…..
... Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy útjára indítok egy Blog-ot. Leírom a gondolataim, az érzéseim, az érveim és a valós tényeket. Hogy miért?Magam miatt. Mert magamra maradtam. Mert hiszek a racionális gondolkodásban. És mert úgy vélem fontos és hasznos egy ilyen lelkiállapotot…..