Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marcangoló

0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi bejegyzés eredetileg egy kommentárra adott viszont kommentár, azonban úgy döntöttem, hogy különálló posztot is csinálok belőle megszólítva azt a 301 bélapátfalvai lakost, akik felemelték szavukat az ottani fogyatékos intézmény tervezett kiváltásával kapcsolatban.…..
marcangoló 2012.08.26 12:18:13
Olvasom a kezdetektől ezt a vitát, de most jutottam oda, hogy nem tudok elmenni szó nélkül a sok zavaros gondolat mellett. Tökéletesen látszik annak az eredménye, hogy évtizedeken át a sérült embereket elzárva tartották a világtól, és gyakorlatilag a puszta ellátásuk, életben tartásuk volt a cél, a fejlesztő szakembereket is csak a legutóbbi időkben engedtek be az ápoló- gondozó intézetekbe (az iskolákat működtetőkben természetesen dolgoztak gyógypedagógusok). Nem tudunk róluk semmit, nem ismerjük őket, a legrosszabbat feltételezzük róluk. Közben mindenki hallott már olyan gyerekről, fiatal felnőttről, aki otthon él, agresszív, veri a családot, terrorizálja a környékbelieket. Igaz, nem biztos, hogy „szellemi” fogyatékos, az is lehet, hogy pszichiátriai beteg, de az végül is mindegy, mert egykutya, ugyanolyan veszélyes. Közben ez nem igaz. Nem egykutya egy családban élő felnőtt sérült ember (kapott valaha fejlesztést, foglalkozott vele valaki, gondoskodnak róla normálisan?), és nem ugyanaz egy sérült, de folyamatos gondozásban, fejlesztésben részesülő, „ellátott” ember. És egészen más egy „kezeletlen” mentális beteg (és itt nem csak a gyógyszeres kezelést értem), és egészen más egy közösségben élő, kapcsolatokkal rendelkező, terápiára járó, vagy más módon gondoskodásban részesülő ember.
A nagy intézetekben, amik zömmel a település szélén, vagy attól távolabb, sokszor régi kúriákban, kastélyokban, de mindenképpen a „normális emberektől” elzárva helyezkednek el, sokféle sérült ember él. Azért kerülnek oda, mert a családjuk nem tudja vállalni a gondozásukat, fejlesztésüket. Ennek az oka sokszor, hogy az orvosok a kezdet kezdetén arra bíztatják a szülőket, hogy „adják be a gyereket intézetbe”, mert „úgysem lesz belőlük semmi”, holott a korán megkezdett fejlesztés még a legsúlyosabb esetekben is változásokat hoz. De mivel nem sokat tud egy áltagos szülő a sérültekről, és félti a saját életét, vagy esetleg a testvéreket, lemond a gyerekről. És ha sokan mondanak le, kevesebb lesz a családban élő gyerek, és az emberek nem találkoznak velük, és ha nem találkoznak velük, akkor tartanak tőlük Aztán van az az eset, amikor a szülők egy darabig próbálkoznak a gyerek családban tartásával, de eljön az a kor, amikor nem boldogulnak vele, és feladják. Nehéz döntés, tele vannak lelkiismeret furdalással, hogy kudarcot vallottak, de inkább a „profik” kezére adják őket, mint hogy az egész család belerokkanjon. Hát ilyen gyerekek, fiatalok élnek ezekben az intézetekben- valakinek a gyerekei, valakinek a testvérei.
marcangoló 2012.08.26 12:18:57
És hogy milyenek? Sokfélék, ahogy a kinti emberek is sokfélék. Vannak kedvesek és érdeklődőek, vannak, akik ragaszkodóak, vannak, akik idegesebb típusúak. Vannak maguknak valók, vannak, akikkel remekül lehet együtt dolgozni, van, akit zavar a túl sok inger. Nem lehet rájuk húzni egy sablont, ahogy a kitagolás mellett érvelőknél olvastuk, hogy hát gondolj a Down kórosokra, akik tündériek. És minden „fogyatékos” szeretetéhes. Nincs ilyen, mindegyikük más- ahogy a bélapátfalvaiakra sem mondhatjuk, hogy ellenségesek és kirekesztőek.
Hogy milyen az élet egy ilyen intézetben? Hát nem egy kollégiumot kell elképzelni, ahol vannak ugyan szabályok, de azért mindenki csinál, amit akar. Az intézet egyszerre kórház és fogház. Zsúfolt, egy szobában nyolcan, tízen és élhetnek együtt (akár többen is, a helyi adottságoktól függően), nincs magánszféra, nincs intimitás, nincsenek, vagy alig vannak személyes tárgyak. Van esetleg társalgó, tévével, van többnyire egy kert, hol kisebb, hol nagyobb, de annak a gondozására már nem feltétlenül van ember és pénz. Vannak, akik tudnak járni, de sok a magát ellátni képtelen, gondozásra szoruló ember. És mivel az intézmény nagy, rengeteg a szabály. Evés, alvás, gondozás, vizitek megszabott időben, a bentlakók személyes igényeit nincs mód figyelembe venni, vagy csak nagyon kis mértékben. És kevés a szakember és a gondozó. Ahogy nagy naivan megjegyezte valaki, hát jó helyen vannak, van nekik szórakozásra, művészetre, terápiára lehetőség, hát nem jó ott nekik?
marcangoló 2012.08.26 12:25:58
Hát nem. Egyrészt nagyon kevés szakember vállalja azt az embert próbáló feladatot, hogy felnőtt sérült emberekkel foglalkozzon, másrészt a pénz nagy része az intézet fenntartására megy el, nem arra, hogy szórakozási lehetőségekkel és fejlesztő eszközökkel lássák el a bentlakókat. És nincs kapacitás arra sem, hogy más értelmes elfoglaltságokat találjanak nekik. Nehéz megszervezni, hogy valaki kijárjon tanulni, vagy akár dolgozni, és nincs kihez ragaszkodniuk, hiszen a személyzet folyamatosan cserélődik. Azt mondják, az élet értelme, hogy az ember tudjon szeretni és dolgozni, hát azt itt nehéz. És minél több időt van az ember „bent”, annál kevésbé tud boldogulni „kint”, és annál kevésbé tud alkalmazkodni később másokhoz. Az intézet lehet, hogy „praktikus” a társadalom számára, mert egy helyen tudja az egyféléket, akik a többieket zavarják, de ott élni pokoli. Ki akarna így élni, ki akarná a szeretteit ilyen körülmények között tudni?
Ezért akarják lebontani a nagy intézményeket, ez a lényege a kitagolásnak. Az emberhez nem méltó életkörülmények közül kiköltöztetni azokat, akiket még lehet. Aztán elérni, hogy ne is kerüljenek többen ilyen helyre.
A legnagyobb félelem, hogy antiszociális, együttélésre alkalmatlan emberek kerülnek a szomszédba. Nem. Ennyire a szakemberek sem hülyék. Azokat fogják kiköltöztetni, akik alkalmasak és képesek arra, hogy megtanuljanak együtt élni, együttműködni a környezetükben élőkkel. Akik meg tudnak tanulni gondoskodni magukról, vásárolni, kertet gondozni, takarítani. Akik el tudnak járni munkába, vagy iskolába. Felügyelet mellett, néhány velük együtt költöző, vagy kizárólag velük foglalkozó szakemberrel. Nem az agresszívakat, nem az antiszociálisakat, nem az ordítozókat fogják kitenni. Nem azokat, akik teljes ellátásra szorulnak. Első körben azok kapnak esélyt a többé- kevésbé önálló életre, akik képesek fejlődni, alkalmazkodni. Egy kétszáz fős intézetben simán lehet találni házanként 5-10 olyan sérült embert, aki tökéletesen integrálható. A következő 3 évben a most intézetben élő 16 ezer emberből 1500-at. Nagyon válogatott társaság lesz.
Végre egy őszinte képviselő, aki vagyonbevallásában nem hagyja üresen az ajándékozási rovatot. (A 386 országgyűlési képviselőből jó ha tíz követője van.) A bonyhádi fideszes Potápi Árpád bevallja, hogy kapott 5 üveg bort 10 ezer forint értékben, 3 üveg pálinkát 2 ezer…..
marcangoló 2012.02.01 08:07:49
@Yooha: Vagy mondjuk a helyiek így is és úgy is nevezik...
marcangoló 2012.02.01 08:34:57
@vau: Blogger, nem újságíró, csak egy blogger. Nem kell tőle sokat várni....
marcangoló 2012.02.01 09:03:01
@ob.szerver:
Nagy biznisz kettőezerötér'.... :-)
Úgy tűnik, tényleg elkelt a lakás...Mondanom se kell, hogy azért még hívogatnak (nem az ingatlanosok)... lehet, hogy tényleg beindult valami a piacon?..
marcangoló 2011.04.30 11:12:07
@Fuckup_with_marmelade:
Nem volt, aki fotózzon, bár belenyomhattam volna valamelyik gyerek kezébe a gépet.

Na látod, egy kis gyakorlás, és lehetsz te is ügyvéd! :-D
Hát megtörtént. Megkaptuk az első vételi ajánlatot - amit el is fogadtunk:)Az ajánlati ár: 11.500.000 Ft - azaz a meghirdetett ár. Nem sok, de ugyanez egy tipikus környékbeli jutalékkal számoló ingatlanossal 12m lett volna a vevőnek - ami mondjuk egy 12,5 és 12,9 közti irányár,…..
marcangoló 2011.04.18 12:02:52
@Fuckup_with_marmelade:
Ez dicséretes önkritikára vall. :-D Én sem állíthatom, hogy nélkülem bármi összeomlana. Talán egy darabig nem lenne elmosogatva. :-D
marcangoló 2011.04.21 20:13:45
marcangoló 2011.04.21 20:15:58
Hívtak, lehet, hogy konkrét ajánlat is lesz...Akkor jövő hétig várunk a nyomtatott hirdetésekkel.( most leültek a hirdetéseink, már rég hirdetnünk kellett volna a nyomtatott sajtóban is, csak nem volt hozzá kedvünk - plusz az online hirdetéseknél sem voltam túl aktív - konkrétan…..
Érdeklődő hívások száma az elmúlt néhány napban: 0Zaklató ingatlanosok száma az elmúlt néhány napban: 2Folyamatban lévő ügyek: 2Ebből:egy érdeklődő még függőben (várjuk, hogy bejelentkezik-e 3. körre)egy érdeklődő ma visszaírt, hogy még mindig meg szeretné venni,…..
Jól megkaptam N-tól. Idézem: "Magatokban kialakítottatok egy szakmát, teljeskörű munkaköri leírással és azt próbáljátok ráhúzni egy számotokra ismeretlen szakmára! Jelen esetben az ingatlanközvetítőre. Miért? Mert a ti érdeketek ezt kívánja? Hát ez nem így…..
marcangoló 2011.04.12 23:43:49
@Fuckup_with_marmelade:
Á, az én szakmámban ez nem szokás, legalábbis az én területemen tuti nem. Ott az ember végez, aztán elmegy valahova dolgozni. :-D (Nem kell találgatni, elég beírni a gugliba. :-D)
marcangoló 2011.04.13 07:47:52
@Nico67_:
Ó, ne már, annyira találó volt! :-D
Ma megpróbáltuk. Második körre jött az egyik érdeklődő (immáron családdal), előrébb hozták a lakás megnézését, borultak a terveink.A gyerekek pont akkor végeztek a bölcsiben/oviban, úgyhogy igen komoly dilemma volt, hogy mi is történjen. Én nem tudtam elmenni értük, így a…..
marcangoló 2011.04.10 07:45:16
@Nico67_:
Persze, ilyen értelemben szorít a cipő, különben üldögélnénk itt, és röhögnénk azokon, akik most akarnak házat eladni. :-) De annyira meg nem szorít, hogy lejjebb menjünk az árral még egy milliót, vagy kiadjuk ingatlanosnak, aki ugyanannyiért adná el, mint mi, és akkor a jutalékon buknánk majdnem ugyanennyit. Iskola itt is van,a kert is, a ház is jó, szóval ha elmegy, elmegy, ha nem, nem.

Egyébként lakva jön rá az ember, mi a fontos, nekünk pl. a két fürdőszoba, a tárolók, a terasz és hogy ne legyen emelet. :-D Mert mindig fent van, aminek lent kéne lennie, és fordítva. De ezért is jó egy ilyen "próbaház", hogy a következőnél már észen legyen az ember. Mi olyat néztünk ki, aminek beépíthető a tetőtere, de enélkül is van benne 3 szoba és egy nappali, ami most elég. Aztán meglátjuk, hogy kell-e több valaha, vagy nem.
Minket az köt, hogy építkezni nem fogunk. Csak ha direkt el akarunk válni. :-)

540 nm az nekem pont elég lenne. :-D Szeretek füvet nyírni, de nem bánom, ha nem tart két órán keresztül.
marcangoló 2011.04.10 07:52:16
@Fuckup_with_marmelade:
Én már nem mennék vissza Pestre, pedig sokan visszakoznak néhány év agglomerációban lakás után. Mert a bejárás, meg a kulturális lehetőségek, meg rájönnek, hogy elmenni egy moziba, vagy beülni valahova, az mekkora macera.
Nekünk erről is szólt ez az 5 év, hogy utána visszaszaladunk-e a városba, vagy jó lesz itt. De meg is őrülnék, ha a városban kéne laknom, bezárva egy lakásba. :-)
Ide jó hazajönni a nyaralás után. ;-) Megéri a bejárást. Okosan úgy helyezkedtünk, hogy ne kelljen kocsival mennem, mégis gyorsan bent legyek a munkahelyemen.
marcangoló 2011.04.10 17:46:35
@Fuckup_with_marmelade:
Vonattal is, meg hévvel is. Persze, kocsi nélkül meg lennénk lőve, a helyi tömegközlekedés több, mint siralmas. De két szuzuki költségvonzata nem horror. :-D
Nyertünk egy Carrera játék versenyautópályát :)Ez persze még nem egyenlő a lakás eladásával - de azért csak jó érzés :) Apró örömök az életben :) (nem is olyan apró... évek óta tervezzük, hogy veszünk egyet, csak nem volt elég helyünk hozzá :)A .com-os hirdetésünk…..
marcangoló 2011.04.07 15:33:11
@Fuckup_with_marmelade:
JÓ kérdés. :-S
Jó ötlet volt megnézni, de hogy kerülne rá az állam?!

Nálunk az a mázli, hogy megkaptuk az utólagos szocpolt, mert így kiderült, hogy a 3 éve beadott jelzálogtörlés még nem jutott el a finishez... Most viszont kénytelenek voltak nagyon gyorsan levenni. Ezek után én is megnézem.
marcangoló 2011.04.07 16:31:00
@Fuckup_with_marmelade:
Így már értem. A fedezetcseréhez nem volt szerencsém, csak eladunk és vettünk.Nálunk majd a szocpol átvitele lesz érdekes, de elvileg már lebeszéltem az önkormányzatban az illetékessel, hogy megoldható anélkül, hogy letétbe kellene helyezni a pénzt.

Nem tudod igazolni az új ingatlan tulajdoni lapjával, hogy azon már rajta van az állami jelzálog?

Valahol egészen abszurd, hogy az gondot okozna egy földhivatali ügyintézésben, hogy egynél több papírt adtatok be, nem? :-D
marcangoló 2011.04.07 16:32:30
@ozmrtn:
Na igen, a nagy devizahitelbummnál ez még nem merült fel, hogy a dolgok rosszra is fordulhatnak. Igazából azokat az ismerőseimet sajnálom, akik az utolsó pillanatban átváltották a forinthitelüket devizásra, és mintegy két hónapig élvezték a tranzakció áldásos hatását, aztán beütött a válság. :-S
ElöljáróbanAmi kötelező, ritkán jó. De mert kötelező, pofa be! Csinálod és kész!   Ha viszont a biztosításomat teszik kötelezővé, az a kötelező gyerekzsúroknál is jobban kiborít. Egyrészt, mert jóval többe kerül, mint néhány nyomorult plüssállat vagy filctoll,…..
Anyák húzzatok dolgozni – vagy mégse? Mit mondanának a számok? Közkívánatra, a számok, amennyit egy este össze lehet hozni belőle. Igaz hogy közben a posztíró az Indexen bevallotta, hogy kommentelést és kattingatást szeretett volna egy uncsi hétfő reggelen, de a téma…..
Ha nagyon szigorúan nézzük, Laci kétségtelenül balfácánkodott egy kicsit, de Golgota-járást azért nem érdemelt volna, hacsak azért nem, hogy Volán-busszal akart utazni. Persze megkapta a magáét. Szaft és levél alant. Kedves Homár! Egy friss Volános történetet szeretnék…..
Ugyan ki ne szerette volna legalább egyszer bézbólütővel laposra kalapálni átmenetileg működésképtelenné váló háztartási eszközét? Leslie megdöbbenve tapasztalta, hogy maga a gyártó, esetünkben az Indesit is hajlik az értelmetlen erőszakra, de a használati utasítás magyar…..
marcangoló 2007.07.09 12:32:35
Éva, az Indesittől!
Ha még egyáltalán figyeled a topikot, mert nem reagáltál az utóbbi hozzászólásaimra...
Mélységesen felháborít az, hogy több hetes telefonálás, egyeztetés, és az után, hogy a szerelők 3 alkalommal voltak kint megnézni a beteg mosógépet, még mindig ott tartunk, hogy egy- két héten belül 10 ezer forintért esetleg eljutunk oda, hogy nem a patakban kell mosni.
Délutánig várok még, aztán elküldöm a Fogyasztóvédelemnek, és a Homárnak (hadd legyen már főoldalon mindenki okulására a sztori). Addig röviden:
elromlott az INDESIT mosógépünk. Szerelő jön, hőfokszabályzó bizgentyű rossz, kicserélik, pár ezres tétel, majd jelentkezik, nem érdekes a garancia, így egyszerűbb. Eltelt két hét (utóbbi folyamatos telefonálással), nagy nehezen rá lehetett venni őket, hogy hívjanak már azon a számon, amit minden nap megadok a diszpécsernek, mert a szüleim elutaztak, hiába hívja az eredetileg kapott számot. Szerelő kijön, jaj, nem jó, elromlott az egész panel, ki kell cserélni, az 25- 30 ezer garancia nélkül, garanciával ingyen plusz a kiszállási díj és a munkadíj (ilyen van garanciális javításnál?!), de előbb szakértői véleményt kell adnia, azt édesanyám adja fel az Indesitnek postán (jelzem, fax, e-mail rendelkezésre áll a poros kis falunkban is, gondolom a szekszárdi szervizben is), azt pár nap múlva elbírálják, engedélyezik, és akkor csak azt a bizonyos 10 ezrest kell letenni, és máris leveheti a teknőt a remek 21. századi gép tetejéről, és pöröghetnek- foroghatnak a ruhák benne... Ugye felmerülhet, hogy mi itt a probléma, hiszen csekély 5 hét alatt megjavítanak egy mosógépet, ami jó esetben kétnapi használatban van egy nagyobb családban...
No mindegy, várjuk a szerelőt, bizonyára újabb tartalmas beszélgetést folytathat vele a család a garanciális javítások mikéntjéről, akinek meg nincs elég rokona, barátja, ismerőse, akihez a koszos ruhát hordja bérmosásra, az vessen magára- vagy mosson magára kézzel.
Köszönöm a figyelmet!