Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Napi Iszlám

145 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Recenzió Bernard Chambaz: “Nem én vagyok Bin Laden!” c. könyvéről A cikk eredetileg a prae.hu művészeti portálon lett publikálva. Bár a könyv 2013-ban lett kiadva magyar nyelven, a jelen történések fényében még mindig aktuális olvasmány. Szeptember 11. tragédiájával kapcsolatban már eddig is…..
Sokan gondolják, hogy a kiterjedt arab-indiai kapcsolatok főként a brit gyarmatosítással kezdődtek, ám a két nép már sokkal korábban találkozott egymással. Ha vetünk egy pillantást a térképre, akkor látni fogjuk, hogy az indiai szubkontinenst és Arábia déli részét lenyűgöző tengeri út köti össze,…..
A mai nappal immár a világ minden pontján véget ért ramadán és az egyhónapos böjt. Újra lehet kávéval és teával indítani a reggeleket, nem kell tovább visszautasítani a kollégák ebédszüneti invitálását, és már napközben is lehet gyűrni a lepedőt a kiéhezett házastárssal. Aki lemaradt volna, mi is az…..
Hetedik pont Az evilágra jövő, a túlvilágért munkálkodó emberi faj számára végzett érdem tekintetében a ramadán havi böjt számos bölcsessége közül az egyik a következő: Ramadán áldott időszakában a jó tetteket Allah ezerszeresen jutalmazza meg. Egy prófétai hagyomány szerint a bölcs Korán minden…..
Az Európa Bajnokság első napján a német és francia válogatottak muszlim játékosairól írtunk. Folytatásként most itt vannak a svájci és a belga csapat futballsztárjai. SVÁJC Xherdan Shaqiri A 24 éves, koszovói származású középpályás pályafutását az FC Baselnél kezdte, majd a Bayern München…..
  Negyedik pont Ha a böjtnek a léleknevelésre gyakorolt hatását nézzük, szintén számos bölcsességet találunk benne. Ezek közül az egyik: az ember ösztöne szabadon és függetlenül akarja kiélni magát, s ekképpen látja is önmagát. Sőt, még uralomra jutásáról is álmodik, s magától értetődőnek tartja,…..
Dzsalálud-din Rumi a szúfi hagyomány egyik legfontosabb személyisége, és nem utolsó sorban a szúfi költészet és irodalom egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású alakja. A Mavlana-rend megalapítóját ráadásul a Nyugat, közelebbről Amerika is kezdi felfedezni. Újkeletű újvilági népszerűségét jelzi,…..
Ramadán Kairóban (személyes beszámoló) Mi is az a ramadán? A legtöbb embernek a ramadán hallatán szegény, meggyötört arcú muszlimok képe ugorhat be, akik egy hónapon keresztül kínozzák magukat azzal, hogy nem esznek, nem isznak, (és nem szexelnek) napközben. Tény, hogy kell hozzá némi…..
Muszlim futballsztárok a francia labdarúgó EB-n A franciaországi futball Európa Bajnokságon, mely a mai napon kezdődik Párizsban, egy tucatnyi olyan muszlim futballjátékos vesz részt a nemzetközi rendezvényen, akik az európai top 24 csapatokban játszanak. Az alábbiakban néhány…..
MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Arab nyelvű applikáció a menekült gyermekek étkeztetéséért A böjti hónap kezdetére időzítette a ShareTheMeal (Oszd meg az ételt!) nevű díjnyertes applikációja arab nyelvű verziójának megjelenését az ENSZ. Az alkalmazás segítségével az adakozók egy gombnyomással támogatni…..
Bediüzzaman Szaíd Nurszi kurd származású, szunnita muszlim vallástudós, aki 1877-ben Kelet-Törökország Van tartományának Nursz nevű községében született, és 1960-ban halt meg Urfában. Bediüzzaman előnevének jelentése: „a kor legnagyobb tudósa”. Legfőbb műve a Risale-i nur (A fény üzenete) egy 6000…..
Napi Iszlám Ramadán infó 2016.06.08 14:52:52
Muszlimoknak és nem muszlimoknak összegyűjtöttük, hogy mi történik ramadán alatt Magyarországon a mecsetekben. Az alábbiakban használt arab fogalmak jelentését ebben a cikkünkben találod. Magyar Iszlám Közösség Mecset Budapesten: 1135 Budapest, Róbert Károly krt. 104. Imaidők táblázata…..
Ramadán az iszlám naptár szerinti 9. hónap sa’bán és sawwál hónap között, mely a Hold állásától függően 29 vagy 30 napos. A hidzsra utáni második évben nyilatkoztattak ki a Korán azon sorai, melyek felszólítják a muszlim hívőket, hogy ebben a hónapban böjtöljenek, mely egyben az iszlám vallás…..
ISZLÁM VALLÁSJOG - Mikor kezdődik a ramadán? avagy az iszlám világ éves problémájának okai és feloldása Az iszlám világban alapvetően kétféle naptár használatos: az egyik európai mintára a gregorián naptár – melynek évszámítási alapja Jézus születésének feltételezett időpontja, a másik a klasszikus…..
A 74 éves Muhammad Ali több, mint 30 éve Parkinson-kórban szenvedett. Csütörtökön került kórházba légzőszervi problémákkal, de már nem tudtak rajta segíteni. Cassius Marcellus Clay, alias Muhammad Ali az iszlám vallásra való áttérést követően vette fel elhíresült nevét. Az ökölvívás mellett…..
ISZLÁM ÉS TÁRSADALOM -  Üzbégek és tádzsikok - viták a múltról   A tádzsik és az üzbég nép viszonylag későn került be a köztudatba, és ha egy kicsit merészebben akarunk fogalmazni, azt is mondhatnánk, ők is csak későn „jöttek rá” saját tádzsikságukra és üzbégségükre. A helyzet azonban korántsem…..
10+1 dolog, amit ne csinálj, ha iszlám országba utazol 1. Ne menj be a mecsetbe cipőben Az iszlám kultúrában a mecset szent helynek számít, ahova nem szabad cipővel bemenni. Sőt nem minden országban lehet a mecsetbe általában belépnie nem-muszlimnak, Marokkóban például csak a casablancai II.…..
GYORSHÍR - EGYPTAIR-MS80   „Vele élek, vele akarok meghalni is.” Ezt válaszolta Ahmed al-Asri, mikor a gyermekeiket oktató iskolában arra kérték, halassza el utazását a szünidőig. Ahmed feleségével, a kisegítő tanárként Kairóban dolgozó Reham Moszaddal Párizsba utazott, hogy mellette legyen a rák…..
GYORSHÍR - Shahab Hosseini iráni színész nyerte Cannes-ban a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, írja a Yahoo News az AFP-re hivatkozva. A The salesmen (Az eladó) c. film egy férjről szól, akinek megtámadják a feleségét. A filmet Asghar Farhadi rendezte, és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat…..
A pápa is kiállt a hidzsáb viselése és a menekültek befogadása mellett Ferenc pápa kiállt a muszlim nők azon joga mellett, hogy hidzsábot viselhessenek, és sürgette Franciaországot, hogy tartsa tiszteletben ezt a jogot, írja a Magyar kurír. A pápa a La croix nevű francia katolikus lapnak adott…..
TÁRSADALOM - Jaj, ezek a mai fiatalok, avagy így gondolkodik az arab ifjúság  (Az írás részletesebben, grafikonokkal illusztrálva itt olvasható!) Kíváncsi vagy mit gondolnak, hisznek, éreznek, álmodnak és remélnek az arab fiatalok 2016-ban? Tudni szeretnéd, hogyan vélekednek az emberi jogokról és…..
GYORSHÍR - "Azonnal vedd le! Ez itt Amerika!" - kiáltotta egy utas, majd letépte a muszlim nő kendőjét   Az eset még tavaly decemberben történt a Southwest légitársaság Chicagóból Új-Mexikóba tartó járatán. Az utast május 13-án, pénteken az Észak-Karolinai Bíróság bűnösnek ítélte, mert erőszakos…..
AJÁNLÓ - Tíz könyv, amit feltétlenül el kell olvasnod, ha érdekel az iszlám Olvastad a “Lányom nélkül soha” című opuszt, és azt hiszed, mindent tudsz a Közel-Keletről? Egyszer láttál a kirakatban egy hastáncosruhát, és máris iszlámszakértőnek érzed magad? Beleolvastál a Koránba, és máris tudni…..
GYORSHÍR - Szíriai menekültek 2000 dollárral segítették a kanadai erdőtűz evakuáltjait   Mikor az 5 éves Elie Khallas szüleitől a Fort McMurray térségében terjedő erdőtűzről hallott, Szíria jutott eszébe és mindaz, ami ott történt velük. Bement a szobájába, összepakolt annyi játékot és…..
GYORSHÍR – És ha egy muszlim tér át kereszténynek? Az oldalunkon nemrég közöltünk egy írást Csányi Tímea tollából, ami arról szólt, hogy a volt cseh szépségkirálynő, Markéta Maryam áttért az iszlámra. Ez volt az oldal egyik legnépszerűbb, leginkább megosztott cikke. Az áttérés nem egyedi eset, ott…..