Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pincekulcs

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tánczos Zolival elfogult vagyok- ezt vállalom. Egy júliusi meleg estén vakon kóstoltam három tételét- több napja bontott palackokról volt szó. Máig emlékszem a reakciómra: levett a lábamról. (Jó, igaz egy jó olasszal, vagy furminttal, esetleg juhfarkkal nem nehéz…És jelen esetben is erről volt szó…)…..
pincekulcs A bornak lelke van 2016.09.08 09:29:39
A Balatonfüredi Borheteken beszélgettünk Varga Andrással a zánkai Lídia Borház tulajdonosával- igazából csak egy időpontot szerettem volna egyeztetni vele az interjúval kapcsolatban, számos vendég kóstolt épp nála, nagy volt a pörgés, röpködtek a poénok is. Meglepetésemre, kettő percet kért, asztalt…..
Kvarg Lipinek éreztük magunkat Szabó Bálintnál történt látogatásunk alkalmával. A szűnni nem tudó hümmögések és az „ódefinom” már-már katatonná váló ismétlése mellett kérdeztük Bálintot a jelenről, tervekről- közben persze a kóstolást nem hagytuk abba, nehéz is lett volna. Óbudaváron járunk. Egy…..
Hollósy Zsombor tagyoni borász. Beleszületett a szakmába, így egyenes út vezetett a Kertészmérnöki Egyetemre. Igazi megszállott. Minden idejét a szőlőben, illetve a pincében tölti. Boraival kiváló képet alkot a Nivegy –völgyről, a borok könnyűek, hamar szerethetőek, olyan…..
Június 18.-án nyitotta meg kapuit Zánkán a Tapolca felé vezető út mentén, közvetlenül a Gyógynövényvölgy szomszédságában a Neked Főztem Gasztrokocsma. Múlt hétvégét a Tagyon-hegyen töltöttük a feltöltődés jegyében, illetve a zánkai strandon, melyet igen szeretünk, így kötelező volt kipróbálnunk az…..
Megfékezhetetlenül berobbant a nyár- a Balaton pedig most jobban vonz, mint bármikor. A vízbe történő láblógatás mellett -mely, valljuk be, nem rossz dolog, főleg egy vitorlásról-, számos, igen kellemes programot kínál a Balaton felvidék, ezen belül Nivegy-völgy is. A keresgélést megkönnyítve,…..
Már-már földönkívüli élményt nyújt az ég felé meredező dermedt láva Hegyestűn. A lélegzetelállító látvány mellett nem csupán geológiai tudásunkat finomíthatjuk, hanem a lábunk előtt elterülő Káli-medencében is elmerenghetünk. A Balaton-felvidék egyik kötelező állomásán jártunk, sőt kicsit le is…..
pincekulcs Megnyitottuk a szezont! 2016.05.13 09:49:07
Új szezon, új étlap, új bor: a Tagyon Birtokon hivatalosan is megnyitották az idei szezont. Mi is ott voltunk, kerek, élményekben gazdag napot töltöttünk el. A már hagyománynak számító megnyitó a harmadik a sorban: megkóstolhattuk az új eReSz-t, mely egy könnyű, jól csúszó, fajtajelleges…..
Egész véletlenül került a kezembe, és azóta is nagy kedvencem a Fehér Csilla által életre hívott Balaton Felvidék Neked kiadvány. Az ok egyszerű: minden lényeges információt tartalmaz, szépen összeszedve, egy helyen, melyre egy ideérkezőnek szüksége lehet: településekről, túraútvonalakról,…..
Balaton, szőlőtőkék, szikrázó napsütés és jóga: egy tökéletes hétvége kellékei- Egészség hétvégén jártunk a Tagyon Birtokon, és milyen jól tettük! Évek óta jógázom, az ok pedig nagyon egyszerű: az irodai munka, a számos túlóra és persze az idő is megtették nem kívánt hatásukat, kezdődő lumbágóval…..
pincekulcs Menekülő utakon 2016.04.14 22:16:06
Sokszor bármennyire is nem akaródzik, sajnos vagy inkább egyelőre, a Nivegy-völgyben töltött napok után vissza kell utaznunk otthonunknak nevezett fővárosunkba. Ha időnk engedi, vagy épp a szokásos vasárnap délutáni-esti araszolást szeretnénk elkerülni Nagyvázsony felé vesszük az irányt, majd…..
Ha lekvár és szörp, akkor rögvest a Hoffmann nővérek jutnak az eszembe. Kiváló minőség, természetesség és micsoda ízek-mindezek mögött meg rengeteg munka, szűnni nem akaró kísérletező készség – a mi szerencsénkre- és sok-sok mosoly. Most az ő kamrájukba lestünk be- nem kell mondanom, hogy igen jó…..
pincekulcs Mosóház-mesehely 2016.04.01 15:25:31
Egy álmos vasárnap délután érkeztünk meg Óbudavárra, a Nivegy-völgy bejáratához.A dobtetőn elsimuló, mintegy egy utcányi település Balaton-felőli bejáratánál rövid lépcső vezet egy fák által körbeölelt tisztásra. A Mosó-forrás és patak varázsolja igazán romantikussá a helyet, és be kell vallanunk,…..
Végtelenül egyszerű recept, pici csavarral. Gyorsasága és ízintenzitása miatt nagy kedvenc, no, de nézzük is. Hozzávalók: - 1 kg friss zöldborsó (jobb fajta gyorsfagyasztottból is készíthető) - 1 fej vöröshagyma - kevés zsiradék (olaj, zsír, ízlés kérdése) - 1 csokor friss petrezselyem - 1…..
Különleges és finom. Sok-sok barát is jól jön a fogyasztásához, no, meg friss, házi, puha fehér kenyér, mert tunkolni azzal az igazi. Hozzávalók: 10 kg vaddisznóhús 1l olaj vagy zsír (én a zsírra szavazok) fűszerpaprika 20 dkg só 1 kg fehérpaprika ¾ kg hegyes, erős paprika (csumája…..
Család, hagyomány, felelősségteljes gondolkozás és gazdálkodás, alázat és egy csipetnyi elfogultság: a Dobosi Pincészetnél jártunk Szentantalfán, és nagyon szerettük. Álmos szombat délután érkeztünk meg a pincészethez, ahol Dobosi Dániel és kedves felesége, Ilonka, na, meg persze íncsiklandó…..
Kihasználva a tavasz első igazi, már melegítő napsugarait felsétáltunk a Balatoncsicsóhoz tartozó Szent Balázs-hegyre, ahol meglestük a templom-romot. A pazar kilátás mellett mérhetetlen nyugalom várt minket. Alattunk frissen metszett szőlősorok futottak le a hegyről, köztük virágba borult…..
Sokévi mellőzöttség után 2015. júniusában kerestem fel újra Nivegy-völgyet, azon belül is Tagyon-hegyé volt a főszerep. A vitorlázással színesített gasztrotúránk egyik meghatározó alakja Boros Dávid volt, a Tagyon Birtok birtokigazgatója, aki kiváló vendéglátóként menedzselte végig napunkat.…..
A vasárnapi napsütés fölcsábított a Szent -Balázs hegyre, ahol már javában virágba borultak a mandulafák. Körbejártuk a romtemplomot, és elmerengtünk a kilátásban.  Hamarosan érkezik a képes beszámoló is, addig is kedvcsinálóként álljon itt egy kép...
pincekulcs Mindig Balaton... 2016.02.08 11:41:04
Az ősz különleges színekkel kápráztat, a tél ropogós frissességével vár, a tavasz pedig szerelmesen varázsol erre... Kedvcsinálóként kiválogattunk pár képet, melyek Hegyestű felé vezető sétáinkon készültek ősszel és télen. Most beszéljenek ők helyettünk.      Andi            ..
pincekulcs Beköszönő 2016.02.05 09:56:06
Vannak illatok, ízek, képek, melyek az otthont jelentik számunkra: a nagyi sütije, anya főztje, vagy az az öreg, kissé megkopott, de mégis oly édesen nyikorgó kapuajtó, melyek visszarepítenek a néha már álomnak tűnő gyerekkorunkba. Oda, ahol minden tökéletes volt- még ha nem is gondoltuk úgy-, oda,…..