Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kreatív pszichológia

80 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor egy gyermek rendszeres gyakorisággal sok apró stresszélményt halmoz fel, akkor ez az állandó stresszmintázat a kumulatív stresszreakció kialakulásához vezet! (K.J. Payne)..
                                                A stresszállapotot sokszor élethelyzetekhez, eseményekhez kötjük, ami természetesen indokolt. Időhiány, túl sok feladat, munkahelyi nyomás, konfliktusok – mindezek valóban hozzájárulhatnak a stressz, azon belül a krónikus stressz kialakulásához, de…..
  A stressznek igen rossz a „sajtója”, méltatlanul, hisz egy olyan szükséges, sőt hasznos fiziológiai és érzelmi reakcióról beszélnénk, melynek hiánya valószínűleg a túlélésünket veszélyeztetné. Minden olyan helyzet, esemény, ami kimozdít az egyensúlyi állapotunkból stresszreakciót indít el,…..
Mi nők annyira hozzászoktunk, hogy - helytállunk – jellemzően több szerepben, - több dologra figyelünk egyszerre, mert azt mondták, hogy a nőknek simán megy a „multitasking”, -  megfelelünk vélt, vagy valós elvárásoknak - bűvészkedünk az idővel, a saját pihenésünk rovására, mert mindennek bele…..
A pszichológiai tanácsadás egy döntően jelenre és jövőre fókuszáló,  megoldásorientált beszélgetéssorozat, melynek célja érzelmek, élethelyzetek,  mélyebb megértése, problémák megoldása, a közösen megfogalmazott célok elérése.  Néhány jellemző élethelyzet, amikor a pszichológiai tanácsadás…..
 Ahhoz, hogy mentális funkcióink - többek közt a figyelem, a tanulás, az emlékezet, az érzelmi állapot, vagy éppen az indulati kontroll - megfelelően működjenek, arra van szükség, hogy az agyunk megkapja a működéséhez szükséges tápanyagokat. Melyek ezek a tápanyagok? A top 12 első három elemét előző…..
Múlt héten a leveles zöldségekkel kezdtük azon ételkategóriák bemutatását, melyek az agyunk, ezáltal a mentális egészségünk megőrzése, vagy visszaállítása szempontjából fontosak. Akinek sikerült a napi 1-2 csésze leveles zöldet beillesztenie az étkezésébe, az már most sokat tett teste megfelelő rost…..
Előző írásimban azt a 12 alapvető tápanyagot mutattam be, melyek az agyunk, idegrendszerünk működéséhez szükségesek, ezáltal a pszichológiai jóllétünk alapját jelentik. Ezen tápanyagok hiánya szoros kapcsolatban áll a depresszióval, a szorongással, a kognitív funkciók (tanulás, emlékezet, figyelem)…..
A depresszió megelőzésében és kezelésében fontos szerepet játszik a táplálkozási szokások megváltoztatása. Míg korábban csak egy-egy tápanyag hatását vizsgálták, ma már komplexebb képet látunk arról, melyek a legfontosabb tápanyagok agyunk megfelelő működéséhez. Fontos látni azonban azt is, hogy az…..
Az elmúlt években egy új és egyre több kutatási eredménnyel alátámasztott szemlélet jelent meg a pszichiátriában: a depresszió és a szorongás kapcsolatban van a táplálkozási szokásokkal, pontosabban bizonyos alapvető tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) hiányával. A cikk folytatása itt…..
Mosolygó A mosolygó csapata 2019.08.10 22:01:00
A MOSOLYGÓ CSAPATA    ..
Mosolygó Alapozó torna 2018.11.10 17:40:12
Mozgásfejlesztő foglalkozást tartok kicsiknek és nagyoknak 5 éves kortól. Játékos formában fejleszti a csecsemőkori mozgások és a nagymozgasok, mondókák, versikék, énekek segítségével a gyermek idegrendszerét, így járul hozzá az egészséges fejlődéshez és az iskolai problémák megelőzéséhez, vagy…..
A szülésfelkészítő tanfolyamok egyre elterjedtebbek, és természetesen hasznosak is, hisz a szülés élménye meghatározó egy nő, pontosabban egy pár életében. Egy szülésre lehet készülni, de ami ott történik a „gyakorlatban”  az garantáltan más lesz, mint az elmélet a felkészítésen.  Ha a várandósság 9…..
Ko  Vajon miért van az, hogy egy nehéz pillanatban egy ölelés többet jelent az okos vigasztalásnál és miért gyógyítja hatékony az anyai puszi a lezúzott térdet? Van-e jó és rossz érintés? ..és vajon mennyi simogatásra van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a világban?   A cikk folytatása…..
Korábbi írásaimban a pszichológiai immunrendszert alkotó olyan tényezőket mutattam be, mint a racionális gondolkodás, a kontrollérzés, vagy a koherencia. Az öntisztelet szerepe is kiemelkedő, ami önmagunk „gondozását”, az önjutalmazást jelenti. A pszichológiai immunrendszernek azonban az is fontos…..
Az önzés a mi kultúránkban egyértelműen negatív csengésű, rosszízű fogalom. Önzőnek tartjuk, aki csak magára gondol, önös érdekeket tart szem előtt, saját céljaira figyel és más szempontjai, érdekei nem érdeklik. A cikk folytatása itt olvasható: Kovács Szilvia - tanácsadó szakpszichológus weboldala…..
Pszichológiai immunrendszerünk egyik alappillérét jelenti gondolkodásmódunk, az ahogyan a világot, külső környezetünket  észleljük felfogjuk és értelmezzük. A gondolkodás bizonyos jellegzetességei segítenek abban, hogy  megküzdjünk nehéz élethelyzetekkel. A gondolkodási hibák ezzel szemben még a…..
A médiában és a közbeszédben is egyre gyakrabban tűnik fel a „Lépj ki a komfortzónádból!” felhívás. Sőt sokan már újévi fogadalomba foglalják, hogy kilépnek ebből a zónából, akármi legyen is az, mert ott várnak a felemelő új lehetőségek, a siker, meg a csillogás…vagy mi? A cikk folytatása itt…..
Elfoglalt ovisok, agyonhajszolt iskolások, alvászavarral küzdő egyetemisták. Már nem csak felnőttek körében gyakori a túlterheltség, kapkodás és az állandósult időhiány, lassan egy gyermeknek is hosszasan kellene lapozgatnia nem létező határidőnaplójába, hogy egy szabad fél órát találjon.  A…..
Könyvek, blogok  és újságcikkek tömege foglalkozik a gyermeknevelés, az anyaság témájával. Érdeklődő szülő  -vagy leendő szülő - mindent megtudhat a gyermek „működéséről”, a hogyanokról és miértekről, olykor szinte használati útmutatót is kínál egy-egy szerző. A tökéletes gyermeknevelés…..
Míg régen dr. Spock könyve mindenre megadta a választ, az édesanyáknak szóló Internetes felületek, magazinok elterjedése óta egyre több azon kritériumok és feltételek száma, melyek a „jó anyaságra” vonatkoznak. Ennek megfelelően egyre több jó anya érzi alkalmatlannak, olykor bűnösnek önmagát.…..
Mit tennél akkor, ha a párod- akivel évtizedek óta együtt élsz - elhanyagolna, nem törődne veled és semmibe venné az igényeidet?    A cikk folytatása itt olvasható: Kovács Szilvia - tanácsadó szakpszichológus weboldala -https://kovacsszilvia.hu/..
Arról már sokat olvashattunk, hogy érzelmi állapotunk, és a stressz hatással van a táplálkozásunkra, és az emésztésünkre, sőt az immunrendszerre is. Vajon ez a hatás fordítva is igaz? Elképzelhető, hogy táplálkozásunk és bélrendszerünk működése befolyásolja az agyi folyamatokat, ezáltal hatással van…..
A stressz szitokszóvá vált és lassan nem találunk olyan betegséget, amelynek kialakulásában - legalább részben - ne tartanánk felelősnek! Így - ha áttételesen is - a leggyakoribb haláloknak tarthatjuk! Érdekes ellentmondás azonban, hogy ha nem működne a stresszreakció, akkor könnyen lehet, hogy az…..
Napjainkban a tudatos táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap - látszólag. A tudatosság azonban sokszor csak kalóriatáblázatokban, női magazinok címoldalán, vagy aktuális táplálkozási divatok népszerűségében mutatkozik meg...