Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sülve főve együtt

79 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tökéletes szilveszteri falatkák, de a tésztakosár elhagyásával és mondjuk édesburgonya körettel már egy kiadós ebéd is lehet. A hosszú sütési idő miatt a husit érdemes előző nap elkészíteni. Hozzávalók 4-6 főre Tépett sertéssült 1,5 kg sertéscomb 4-5 gerezd fokhagyma1 fej vöröshagyma2 ek cukor1…..
A karácsony illatait és ízeit zártuk be egy igazán gyors és sütésmentes desszertbe. Ezt még a "nem konyhatündérek" is simán el tudják készíteni, és nagyot villanthatnak vele! Hozzávalók 30-35 db golyóhoz  250 g darált háztartási keksz1 tk mézeskalács fűszerkeverék1 tk szárított narancshéj vagy…..
Az ünnepek közeledtével tökéletes előételnek vagy akár parti falatoknak. Nagyon különleges, mégsem bonyolult elkészíteni. És bár ez egy húsmentes fogás, annyira ízgazdag, hogy többeknek fel sem tűnt, hogy nincs benne hús.   Hozzávalók 6 főre A tésztához 30 dkg finomliszt12 dkg vaj2 kk só1…..
Sülve főve együtt 2019.12.12 12:37:14
@MeSh: Köszönjük! Ha elkészíted, az is kiderül, hogy finom is!:)
Az édes-savanyú mártást sokan szeretik, de a legtöbben a bolti változatot. Pedig mennyivel finomabb a házi, ahol a zöldségek frissek, ropogósak, szemben a készen vehető üvegessel, és nincs tele az étel tartósítószerrel és mindenféle mesterséges dologgal. Íme a pofonegyszerű recept, ami biztosan a…..
Sülve főve együtt 2019.12.09 11:13:49
@KormosCsabi: Köszönjük, örülünk, hogy tetszett a recept!:)
A tájfajta zöldségek és gyümölcsök előnye, hogy már régen is megtermettek az adott területen, genetikai változatosságuk révén ellenállóak és alkalmazkodóak az éghajlati és egyéb viszonyokkal szemben. Ezek termesztésével fokozzuk a mezőgazdasági biodiverzitást (fajta sokféleség). Ezek a típusok…..
Még messze menő következtetéseseket ugyan nem tudok levonni - hiszen csak idén kezdtem neki a hulladék ilyen típusú felhasználásának -, de lelkes amatőrként összegyűjtöttem a legfontosabb infókat és pár jó tanácsot, amit, bízva a sikerben, én is megfogadtam.Mióta komposztálok, a kommunális…..
Sülve főve együtt 2019.05.11 11:50:57
@Csadi: Ahogy olvasható is, kezdő komposztáló vagyok, így célom a még nem komposztálóknak kedvet csinálni és ellátni őket azokkal a tanácsokkal, amikkel én is nekikezdtem. Vesztenivalójuk nincs, hiszen így is sok előnnyel jár.
Illetve a tapasztalataimat írom le, ha látom a folyamat eredményét, akkor azt is, és igen, lehet, hogy nem lesz minden tökéletes. Egységes irány amúgy sincs, valaki tesz bele egyes elemeket, valaki nem. Ettől vagy gyorsabban bomlik a kupac, vagy lassabban, illetve más lesz a szerkezete. Valakinek csak plusz föld réteggel működik, valakinek nem. Valaki gödörbe ássa, más műanyag, rekeszes toronyba.

Minden esetre köszönöm a hozzászólást!:)
Sülve főve együtt 2019.05.11 18:28:23
@Csadi: Fátylat rá!:)
Én aprított gallyakat tettem a komposzt aljára, és egyelőre úgy tűnik, ez is kellően felvette a nedvességet, de a későbbiekben akkor megy majd rá egy kevés föld is (a gyomokon maradt földön kívül).
Kész a kiskert, jöhetnek a növények! Igen, direkt nem csak zöldségeket írtam, hiszen a jó veteményesben vannak a zöldségek mellett virágok és fűszernövények is. Hogy miért? Egyrészt, mert bevonzzák a méheket, akik nélkül nem lenne beporzás, így tehát zöldségeink sem (ezúton is ezer hála és köszönet…..
Az ünnepek úgy az igaziak számunkra, ha valóban együtt vagyunk, és amit csak lehet, mi magunk készítünk el. Mivel tegnap tudtunk együtt (l)enni a családdal, így nekünk előbb kezdődött a húsvét. Képes beszámoló érkezik a konyhából.;)Készítettünk mini kalácsokat. Anna reggel bekeverte, kelni hagyta,…..
A veteményessel egy időben egy fűszerkertet is létrehoztam tavaly, hiszen a konyhaablak párkányán, cserépben nem sokáig húzták ezek a zöldek. Most viszont a növények is jól érzik magukat és én is, hiszen a kertészkedés ezen része felér egy aromaterápiával!:) Néha csak megdörzsölöm a leveleket, és a…..
Sülve főve együtt 2019.04.18 11:51:06
@Csikkszereda: Köszönjük a kérdést!:) Mi sem vagyunk hatalmas tudói a témának, de az eddigi tapasztalatból azt mondanám, hogy a déli fekvés miatt bármely mediterrán fűszer jól érzi majd magát. Így hát a zsálya, rozmaring biztosan. Helytől függően a snidling és petrezselyem is megér egy próbát. Vásárlás után azonnal ültesd át és ne locsold túl, ahogy írtam is, fontos, hogy a föld ne legyen folyton vízben. A fűszereknél nem látom fontosnak, hogy mit mi mellé ültess, ezek egész jól elvannak együtt, de mivel a zsálya hatalmas bokorrá nő, így azért annak külön kaspót javasolnék. Ha elfér egy kaspóba 1 tő determinált (nem folytonnövő) koktélparadicsom, akkor ahhoz jöhet bazsalikom is.:)
Sülve főve együtt 2019.04.18 15:55:48
@Crip Lee: Igen, igaz!:) Bár a menta nekem cserépben sosem maradt meg, de a földben nagyon gyorsan szaporodik és baromi igénytelen. Idén citromfüvet is fogok ültetni.:)
Elindult az idei kerti szezon is, kicsinosítottuk a kertet, kibővítettük a veteményest, és megterveztem, mit fogok idén ültetni. Következik egy mini, képes beszámoló a konyhakert bővítéséről. Az egész projekt onnan indult, hogy fel kellett ásni a veteményes területét, hogy idén is lehessen magokat…..
Sülve-főve együtt Meggyes muffin 2019.03.28 10:53:35
Muffinból létezik kismillió ízesítés, elkészítés, mindenki máshogy szereti. Most mutatok egy olyan verziót, ami igazán omlós a sütőből kivéve és már jó párszor elkészítettem. A megszokott receptekhez képest több a tojás, kevesebb a vaj és jöhet a meggybefőtt leve is!;) Hozzávalók 2 db tojás 2 dl…..
Folytatom a kiskertem fejlődésének történetét. A mai bejegyzés arról fog szólni, hogy miket termeltem a 20 m2-es veteményesemben sikerrel és kevésbé sikeresen, illetve ezeket hogy használtam fel a konyhában tavaly. Tavaly tavasszal Anna átjött, és elkezdtünk palántázni. Ismét túlzásba estem,…..
Mivel tavaly sokan kérdeztétek a saját termesztésű zöldségek fotói és abból készült receptek láttán, hogy mekkora helyen is kertészkedem, így most ezt a pár blogbejegyzést ennek a témának fogom szentelni. A mai arról fog szólni, hogy a veteményesem hogyan is nőtte ki magát néhány balkonládából egy…..
Sülve főve együtt 2019.03.25 08:26:10
Kedves @clemens: Szerintem félreértetted, amit írtam. Nem a fokhagyma gerezd közepét dobom ki, hanem a fej közepét, azt a száraz, elhalt részt, ahonnan a szára indult ki, amihez csatlakoznak a gerezdek. Az ugyanis nem ehető.
Sülve főve együtt 2019.03.25 08:26:55
@enrikokaruszo: Van csicsóka is!;)
Új fejezet nyílik a blog életében, hiszen most szó lesz arról, hogy pár éve miért is kezdtem az erkélyen balkonládákba koktélparadicsomot és fokhagymát ültetni, majd ez a szenvedély hogyan nőtte ki magát a költözés után először egy kb. 20 nm-es bio (vegyszerek helyett a megfelelő növénytársításban…..
Sülve-főve együtt Cinnamon roll 2019.01.05 12:10:09
Ez egy igazán ráérős, amolyan "slow food" desszert, ami az amerikaiak nagy kedvence reggeli és nasi terén is. Éppen ezért nem meglepő, hogy nagyon brutál, nem lehet belőle kettő-háromnál többet egyszerre befalni. Ez életem első cinnamon rollja, eddig nem is ettem, nem is sütöttem, de nem kis…..
Sülve főve együtt 2019.01.09 11:05:31
@mildi: Köszönjük az észrevételedet. Nekem, mint laktózérzékenynek egészségesebb.:) Illetve a kókuszcukor glikémiás indexe is alacsonyabb, mint a hagyományos cukoré.
Ez egy igazán gyors, amolyan vérbeli tömény amerikai cukorsokk süti, de szerintem kihagyhatatlan így a karácsony közeledtével.:) Se tejtermék se liszt nem kerül bele. Ráadásul pofonegyszerű összedobni és akár ajándéknak is kiváló.   Hozzávalók /15-20 kekszhez/ 20 dkg sós mogyoróvaj (én…..
Chutneyt szinte bármiből lehet készíteni, gyümölcsből, zöldségből, lehet édeskés, pikáns, extra csípős, de én most egy alappal kezdtem, ami nyáron nem más, mint a paradicsom. Már csak azért is, mert a kertben rengeteg terem.:) Bátran kísérletezzetek a fűszerezéssel! Mehet bele gyömbér, vagy…..
A gazpacho és a salmojero is spanyol paradicsomleves, melyet főzés nélkül, turmixgépben lehet pillanatok alatt elkészíteni és hidegen tálalják. Kis különbségek vannak csupán köztük, a lényeg azonban ugyanaz, a nyár hűsítő levese. Az én verzióm kicsit olaszos, hiszen az uborkát zsenge cukkinire…..
Úgy alakult, hogy a saját Meyer citromfámról 6-7 hatalmas citromot tudtam leszedni, így összedobtam egy citromkrémet, amit kókuszos pitealapra kentem.Ennél helyibb nem is lehetne! ;) A Meyer citromról jó tudni, hogy sokkal fűszeresebb az íze, és kevésbé savanykás, mint a normál citromé. A héja is…..
A kelbimbót gyerekkorom óta imádom, akkor még inkább apró mérete miatt, ami jól illett a "boltosozós" játékunkba, mint mini káposzta. Felnőtt koromra az ízét is szeretem, szerintem nagyon jó kísérő pl.: fűszeres húsokhoz is.   Hozzávalók 3-4 személyre 1 kg kelbimbó (lehet fagyasztott is, akkor…..
Sülve-főve együtt Almakompót 2017.11.14 13:18:49
Sok volt itthon az alma, kezdtek fonnyadni, gondoltam, készítek egy jó kis kompótot. Tartósítással nem akartam bajlódni, mert nem volt akkora mennyiség, és tudtam, gyorsan el fog fogyni. Igazam lett.:) Hozzávalók 4 személyre 5 db alma, lehet fonnyadtabb isízlés szerint cukor (én kb. 5 csapott…..
Gyors és egyszerű rakott finomság, ha már unod a hús, krumpli kombinációt. A gyorsfagyasztott zöldségek megtartják vitamintartalmuk nagy részét, és már elő is vannak készítve, így gyorsabban készül el velük az étel. Hozzávalók 4 főre 1 kg fagyasztott vegyes zöldség, brokkoli, karfiol, répa2 nagy…..
Egy étteremben kóstoltam, imádtam a savanyúságát, a színét és a gazdag ízét. Azóta ki szerettem volna próbálni. Aztán végre most sikerült. Saját ízlésünkre szabtam, így biztosan felkerül a repertoárba. Szívmelengető pont ilyen esős napokra. Hozzávalók 6 személyre 50 dkg sertés gyulyáshús1…..
Sülve főve együtt 2017.10.30 11:31:29
@Conyi: Köszönjük az észrevételt, elírás volt, javítottuk is. Szép napot!
Sülve főve együtt 2017.10.30 11:34:28
@pisco elqui: Igen, így a mi ízlésünknek jobban megfelel, mert egyszerűen savanyítható a lével, így az is fel van használva, valamint nincs föld íze, mint általában a nyers céklának. Plusz így bármikor beszerezhető, nem úgy, mint a nyers cékla, és további előnye számunkra, hogy így valamivel gyorsabban készül el. De természetesen ízlések és pofonok, lehet úgy is készíteni, ahogy te írtad. Szép napot!
Kicsit az őszt idézi nekem ez az étel, erdő, őszi színek és persze a gomba miatt. A gomba ilyenkor nagyobb szerepet kap az asztalon, pedig ezek a gombafajták, amik ebben az ételben szerepelnek, egész évben elérhetőek. Szerintem nagyon finom, és nem hiányzik belőle a hús.  Hozzávalók 3-4…..
Minimál külső - maxi csoki íz.   Hozzávalók 4 személyre 10 dkg étcsoki7,5 dkg margarin2 ek. kókuszliszt2 ek. porcukor3 db tojás Elkészítés Egy kb. 20 cm átmérőjű sütőformát kikenek margarinnal és megszórom ét kakaóporral.A tojások fehérjéből kemény habot verek.A csokit a margarinnal…..