Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Trouw

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha azt gondolta, hogy egy 2 m X 1,5 m-es helyiségből nem lehet csodát alkotni, akkor most figyeljen, mert csiribí-csiribá, jön a fürdőszoba varázslat.  Nehéz eldönteni, mi nagyobb kihívás: nagy térben alkotni valami egyedit, vagy egy kisebb helyiségből kihozni a maximumot. Mi most utóbbira teszünk…..
Eredetileg jövőre tervezték elfogadni, de várhatóan csak 2021-től lép életbe az új társasházo törvény közös képviselőkre vonatkozó rendelkezése. E szerint fokozódnak a közös képviselővel szembeni elvárások, új szabályok lesznek, melyekkel nem árt tisztába kerülni! ..
A BKK és a MÁV is bevezette a mobilalkalmazással megvásárolható elektronikus jegyet. Mintha ugyanaz az ember találta volna ki: Az utas felelőssége, hogy működjön a mobilja, fel legyen töltve, legyen térerő. Ha nem működik valamiért, megbüntetik, és extra rohangálást és ügyintézést…..
Trouw 2019.11.03 22:44:11
@szaGértő: A megvásárolt papír jegyet is elhagyhatod, otthon hagyhatod, a pocsolyába eshet, bármi. Nem kifogás. Ha megtanulod fejből az egyedi kódját, azt sem fogadják el...
A MÁV-nál nem kell felszálláskor csipogni, viszont még egyszer: azért kapsz 10-20% kedvezményt, hogy ne merüljön le a mobilod. Ha nem bírja ki az utazás végéig, vagy nincs nálad töltő (ha konnektoros a vonat), akkor ne a mobillal vegyél jegyet, vagy nyomtasd ki, ha nem az appban vetted.
Egyetértünk, hogy meg lehetne oldani, de azt vedd figyelembe, hogy nem egy utasra kell a szabályokat alkotni, hanem az összesre. Ha egy vonaton minden utas e-jegyet vesz, és nem visz magával kütyüt, amin be tudja mutatni, mennyi ideig tart az ellenőrzés?
Mindenkinek egyesével kellene valamilyen azonosítót (teljesen mindegy, milyet) beírni. Amíg nincs mindenkinek e-személyije (és az még tényleg jó messze van), addig erre nincs eszköz, sőt, ugye a külföldi utasok így is kimaradnak majd a "jó"-ból.
Bizony, az idő pénz, és ha nincs nálad a kütyü, az időveszteség, tehát igen, fizesd meg te, ha figyelmetlen voltál.
Azt gondolom, hogy az e-jegy egy kényelmi szolgáltatás (nem kell sorban állni, és figyelni, hogy nálam van e a jegy), és az a hátránya, hogy bizony nálad kell lennie egy működő kütyünek.
Én lassan 10 éve utazom úgy a vonaton, hogy e-jegyet veszek. Sohasem volt olyan, hogy lemerült volna a mobilom, vagy volt nálam tablet vagy laptop, illetve töltő. Egyszerűen csak oda kell rá figyelni, ez olyan, hogy a jegy nélkül sem indulok el, nem szállok fel, a repülőre is előre becsekkolok, és nem hoppárézok, hanem fizetek, ha otthon nem csekkoltam időben.
Trouw 2019.11.04 14:27:37
@szaGértő: a lényeget még mindig nem érted, ezért nem írom le harmadjára is, mert csak azt hajtod, hogy mi van, ha rossz a mobil, de egyszerűen nem életszerű az, hogy személyi igazolvány (vagy bármilyen, a személy azonosítására szolgáló hivatalos okmány) alapján érvényesítsenek.
A bérlet jelenleg is papír alapú a MÁV-nál, nincs e-bérlet. Egyébként a papír bérletre a személyi igazolvány számát kell ráírni, tehát most is összekapcsolják a bérlettel :)
Feláras vonatokon van kártérítés, nem feláras vonatokra a jogalkotónál kell kopogtatni, hogy legyen (a jelenlegit is az EU írta elő).
Én sem azt mondtam, hogy ez megvalósíthatatlan, hanem azt (csak leírom harmadjára is), hogy hülyeség amit javasolsz, mert nem lehet pötyögni minden utas esetén, mert sok idő.
Mind a két e-jegy térerő hiányában is bemutatható, az egyik ugyanis egy pdf fájl, a másik pedig a vásárlás végén az app-ban tárolásra kerül.
Ha leesett, ellopták, az ugyanaz az eset, mint a papír jegynél, ha leesik a pocsojába, vagy ha elhagyod. Nincs jegyed.
Ha a chip elromlik, az vis maior, megint kevered a szezont és a fazont.
Fogd fel úgy, hogy a szolgáltatás e-jegy esetén úgy működik, hogy a jegytől függetlenül az ellenőrnek be kell mutatni a jegyet valamilyen formában. Ő ezt egy csippantással ellenőrizni tudja. Ez van benne a díjban.
Ha a kaller kénytelen ott ácsorogni miattad, míg a számot bepötyögi kézzel, és (vajon lesz e térerő a lekérdezéshez...) míg a rendszer visszaírja, hogy érvényes a jegy, addig tíz másik utast leellenőrizhetett volna vagy éppen a vonat megérkezik a következő megállójához...
De hogy ne legyen parttalan a vitánk (mert úgysem értesz velem egyet, ha tótágast állok sem :)) , szerintem a megoldás valamilyen kártya lehet, amire fel lehet tölteni a jegyet vagy bérletet, és ilyenkor kvázi a rendszer csak azonosít, amikor utazom, és az adott útnál tudja, hogy jogosult vagyok vagy sem. De ilyenkor is felmerülhet, hogy akkor a kártya otthon marad, elvész, stb :D
Szóval ekkor is felmerül, hogy akkor igazolvány, azon viszont nincs ilyen gyors leolvasási megoldás, és persze, ha az egész tárcádat, mobillal együtt ellopják, akkor azon sem segít az igazolvány szám, mert valahogy igazolnod kellene magad, vagy a közlekedési cégnek kellene minden igazolványod adatait tudnia, amit ugye nem gondolunk komolyan :)
Marad tehát a jegy, a bérlet, ami ha elektronikus, akkor lennie kell egy eszköznek, amin be van mutatva. Ha ez nincs, akkor lehet menni az ügyfélszolgálatra, mert a kaller/ellenőr, az nem ügyfélszolgálat...
A fiatalok jelentős része már nem saját lakásra vágyik, hanem utazna, élményeket szerezne? Vajon miért?..
Trouw 2019.09.05 13:29:47
@midnightcoder2: a pontosítással együtt egyet tudok érteni, van olyan rétege az Y generációnak, aki tud venni, sőt, valószínűleg már meg is vette (hiszen már 40 felé jár, mint jómagam). Nagyjából szerintem a fele csapat még meg tudta venni a saját lakását (5-7 évvel ezelőtt), a másik fele azonban azzal szembesül, hogy a megtakarítása nem elég az önerőre. Ekkor jön:
@Sir Galahad: így van, ketten azért könnyebb. Viszont a lakások ára arányaiban igenis drágább. Az utóbbi 10 évben az árak szerintem minimum duplázódtak, a bérek nem tartották ezt a tempót, ezért drágább most a lakás, mint korábban. Ha egyedül, ha ketten.
Athén nyáron nagyon meleg és rengeteg turista van ott, ezért érdemes más évszakban oda látogatni. Én januárban utaztam, a Wizzairrel, péntek délután. 12-14 celsius fok volt és nem volt sehol nagy tömeg. A reptérről metró megy a városközpontig, én olyan 3 napos bérletet vettem (22 euróért), ami a…..
Trouw 2019.01.30 15:20:53
Mi is múlt hétvégén voltunk Athénban. Lükabéttoszra a felvonó (a Buda vári siklóra hasonlít inkább) a sétánnyal átellenben lévő oldalon megy fel, nagyjából az étterem alatt van az állomás. Mi is gyalog mentünk fel, és bár egyes szakaszok lehet, hogy fárasztóbbak, de szép időben ez nem nagy megerőltetés. Lefelé viszont kihasználtuk a siklót, mert esni kezdett az eső. 7,5 € a menettérti jegy (lefelé 4€, felfelé úgy emlékszem, hogy 5), ennyiért talán érdemes sétálni egyet. A sikló viszonylag gyors, de látni nem lehet semmit, mert alagútban halad végig.
Mi voltunk az Akropolisz múzeumban is, érdemes volt, szép gyűjtemény és az épület is izgalmas.
Télen korán zárnak egyes múzeumok (már 15 óra körül), ezért érdemes erre odafigyelni, valószínűleg a cikkíró is ezért nem jutott be.
A cikkben is szerepel, hogy 30 € töb múzeumba a közös belépő, viszont télen az egyedi jegyekre 50%-os kedvezmény van, ezért ezt a jegyet nem igazán érdemes megvenni. A bejáratnál, pénztáraknál nem tapasztaltunk sorokat, ráadásul a gyűjtőjegy olyan műemlékekre is vonatkozik, ahová pl. mi nem is mentünk (mert körbesétáltuk felülről...).
Szerintem mindenkinek látnia kell Athént életében egyszer, azonban az el kell mondani, hogy sajnos elég sok a "kőgyűjtemény", tehát tudjuk, hogy mi állt ott, de a megmaradt kövek, építőelemekkel nem kezdtek semmit, nagyon kevés a pl. Rómában, de akár Magyarországon is jellemző restauráció, újjáépítés. Az egyik legéppebben megmaradt műemlék, a Héphaiszteion például méltánytalanul el van hanyagolva, az épület talapzatából gyom növekszik, a mészkő több helyen a város koszától fekete, talán kormos, de az épület repedéseiből több helyen kisebb "bokrok" nőnek, miközben ez az egyik leglátogatottabb része a városnak.
A város maga is elég lestrapált állapotban van. Alig van utca, ahol ne lenne valamilyen - eredetileg gyönyörű - múlt századokból ránk maradt épület elhagyatva, romokban, szemetesen elhagyatva, miközben melléjük csúnya betonkockákat építettek. A tömegközlekedés balkániasan "szervezett", a metró kifejezetten ritkán jár, sokszor érdemesebb gyalog elindulni, mint várni, hamarabb odaérsz.
A város hatalmas, rengeteg ember él itt együtt, ezért sok lenne a tennivaló, de nem tűnik úgy, hogy ezt meg akarnák vagy tudnák szervezni. A működő templomokra úgy tűnik, hogy futja a pénzből és a tenni akarásból, kár, hogy ez kimerül, amikor a közterületekről és az évezredes emlékekről van szó.
Emiatt kicsit szomorúan jöttünk el a városból.
Van pár apróbb új információnk a kézicsomagos mizériáról, meg itt az idő arra is, hogy tisztázzunk pár dolgot. Az előző posztban írt fontos változást azóta többen is megerősítették, az egyik olvasó úgy fogalmaz, hogy Ferihegyen is pánikszerűen címkézik az összes csomagot, vagyis aki nem vesz…..
Trouw 2018.07.30 10:15:46
@Fillér B. Gusztáv:
Sziasztok!
Praktikusan leírná valaki, hogyan működik ez a valóságban?
Viszem a kézit, és már feladhatom a biztonsági ellenőrzés előtt? (Magyarul nem kell szenvedni a zacskós 100 ml-s flakonokkal?)
Vagy mindenképpen át kell vinni, és a kapunál veszik el a nagyobb kéziket?
Ha a kapunál veszik el, akkor, ha "elővarázsolok" belőle egy kisebb táskát akkor azt engedik, vagy csak tényleg amit kézbe tudok vinni?
Ha nem kellene átvinni a biztonsági kapun, az szerintem jó lenne, mert nekem sajnos vannak spéci cuccaim, amit utazáskor mindig "átfejtek" egy 100 ml-s flakonba, és nagy megtakarítást jelentene, ha ezt nem kellene.
Plusz visszafelé hozhatnék finom bort ;)
Köszönöm, ha válaszoltok.
Trouw 2018.07.31 15:45:51
@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: és @Fillér B. Gusztáv: köszönöm szépen!
Ez tulajdonképpen nekem így még akár jó hír is lehet akkor, csak nehogy Pesten hagyják a holmimat :D
Trouw 2018.05.10 14:55:24
@Szarvas Norbert:
""ugyanazt kedvezőbb feltételekkel is megkaphatják a piacon. "- (...) - elárulom, ugyanazt a terméket adják a lakástakarék közvetítők, maximum jobb feltételekkel"
Ügyes, rájöttél magadtól is, nem kell kifejteni :) Hol is van képzavar?
Egyébként az Erstének, az Aegonnak és az OTP-nek is van jelenleg futó, számlanyitási díj kedvezményre vonatkozó akciója.
Egyébként azért tűnik úgy, mintha reklám lenne, amit írsz, mert a többi szereplőnek a nevét sem merted leírni a cikkben, valamint a pénztárak méreténél csak a megnevezett pénztár javára teszel kijelentést, és az nem tisztázott, hogy milyen szempontból teszed.
A cikk eredeti témája (MLM vagy sem a fundamenta) szerintem rendben van, viszont nagyon sok egyéb, a piacot érintő olyan kijelentés van a posztban, ami inkább (megalapozatlannak tűnő) vélemény, mint szakmailag értékelhető produktum.
Trouw 2018.05.14 16:09:41
@Szarvas Norbert: Erre a bekezdésre gondoltam:
"Nem véletlen, hogy a piaci narratívát ez a cég adja és a többiek követik. Ilyen volt például a számlanyitási díj akciójának az eltörlése. Ma már láthatjuk, hogy a többiek is visszavettek ezekből az akciókból és tökéletesen kirajzolódik a jövő, ahol már egyáltalán nem lehet ingyen kötni vagy kedvezményesen lakástakarékot."
A Fundamentának szerintem már évek óta nem volt számlanyitási díj akciója (ha volt egyáltalán valaha), ezzel szemben az összes pénztárnak évek óta van, és jelenleg is vannak különböző akciók (ezzel nyer az ügyfél a legtöbbet).
Én nem látom azt, hogy a többiek annyira másolnák a Fundamenta akcióit (ha erre gondolsz piaci narratíva alatt), sőt, ahogyan írod is, mivel a Fundamentának nincs számlanyitási akciója, ezért erre vonatkozóan van ajánlatuk az ügyfelek felé szemben a piacvezetővel. És így az esetek többségében jobb ajánlatot tudnak adni.
A Fundamenta (betétállomány tekintetében) 2016-ban a piac 56 %-át, a másik, viszonylag régi motoros OTP pedig 37%-át nyerte meg. Igen, ez elég nagy dominanciát jelent, de a két, viszonylag új belépő (az AEGON-nak 2017-ben, az ERSTE-nek 2016-ban jártak le az első szerződései) több, mint a 7%-át vitte a piacnak 2016-ban. Kíváncsi leszek a 17-es számokra.
A cikk fő mondanivalója - ahogyan az előző kommentemben is szerepelt - szerintem rendben van, de az idézett bekezdés az, ami miatt írtam a véleményem.
Olvasónkat teljesen megbabonázta a csillagos égbolt és egy szentjánosbogár raj szerelemgyerekeként az Ikea polcán magát illegető dizájnlámpa, aminek ára egy ideig eltántorította ugyan a vásárlástól, egy félárú akció viszont szerencsésen otthonába torpedózta a vágyott fényforrást. Ez eddig egy…..
Trouw 2018.05.08 14:01:07
@enipeni: Azt nem írta a poszter, hogy mennyit kapott vissza, lehet megkapta a 12990 Ft-ot.
Tegnap rászántam magam és hosszú idő óta először utalások helyett csekken akartam befizetni egy szabad szemmel is látható összeghalmazt, ami a "rezsi és egyéb kiadások" kódnéven futott. Hogy miért jutottam el idáig? Rájöttem, hogy gyakorlatilag 3-4x több a havi számlavezetési költségem, ha minden…..
Trouw 2016.05.18 23:46:01
Sajnos a cikk legalább két hibát tartalmaz, ami a szabályok, leírások félreértelmezéséből adódnak.
Az egyik a postai készpénzfelvétel és a "havi első két készpénzfelvétel díjmentességének" a viszonya. Csak az ATM-ből lehetséges havonta két alkalommal díjmentesen készpénzt felvenni, az arra jogosultaknak. Tehát a postai készpénzfelvétel nem tartozik a díjmentességi kedvezménybe.
A másik tévedés sajnos magát a cikk létjogosultságát is érinti:
Bármilyen csekk befizetésekor alkalmazható bankkártyás fizetés. A cikkben szereplő képen található tájékoztató arra vonatkozik, hogy bankkártyás fizetéssel a posta által nyújtott/közvetített pénzügyi szolgáltatások/termékek nem fizethetőek, viszont azok összegét lehetséges készpénzfelvételt követően kiegyenlíteni.
A csekk adataiból egyébként sem derül ki, hogy a díj, amit rajta befizetünk, milyen szolgáltatás ellenértéke, csak az, hogy kinek fizetünk, és esetleg egy azonosító a jogosultnak, hogy be tudja azonosítani a befizetést.
Még egy kiegészítés arra vonatkozóan, hogy a különböző (akár rezsi) díjak befizetésének milyen más, díjmentes (vagy alacsony költségű) fizetési módjai lehetnek:
- bankkártyás fizetés a szolgáltató online ügyfélszolgálatán vagy e-számla megjelenítésére szolgáló felületén (pl. díjnet)
- csoportos beszedési megbízás (nem feltétlenül díjmentes, de általában kedvezőbb díjúak, mint az egyedi átutalás)
- váltás olyan számlára, ahol (legalább) az elektronikusan adott átutalási megbízások díjmentesek vagy kedvezményesek
Tudatos pénzügyi hozzáállás esetén lehetséges olyan bank/hitelkártya igénylése, amely minden fizetési tranzakció után visszatérítést biztosít. Ha valaki ebben gondolkodik, akkor nem csak, hogy nullára csökkentheti banki költségeit, de akár (a kamatokat jelentősen meghaladó) visszatérítésekkel számolhat. Fontos, hogy minden részletét végig kell gondolni ezeknek a számláknak! (Milyen költségei vannak, hitelkártya esetén milyen visszafizetési kötelezettség van a kamatmentes időszak érdekében.)
Az utóbbi hetekben nagyon sok tévhit keringett arról, mit szabad és mit nem szabad csinálnia a diákoknak, amikor saját jövőjükért akarnak kiállni. Egyes iskolaigazgatók ezzel visszaélve tiltották meg a tiltakozást, még rosszabb arcok egyenesen listázni kezdték a diákok…..
Trouw 2013.01.02 10:54:39
A jövő héten az ötöslottón megnyerhető zsozsó 470 milla.A hatoson 585, a skandin  33, összesen 1.088 MFt.Ehhez kell vennem három szelvényt á 225, összesen 675 Ft-ért.(forrás: a Szerencsejáték Zrt. lapja) Igenám, de az internet sok mindenre jó.Arra is, hogy megnézzem, hol lehet…..
Mostanra jól megutáltuk a hiteleket, vagy azért, mert rosszul jártunk velük, vagy azért, mert nem kapjuk meg akkor, amikor kellene, vagy azért, mert rá kellett döbbennünk, hogy nem értünk hozzá. Közülük is az egyik leggyűlöltebb kategória a hitelkártya: magas a THM, és ha az…..
Trouw 2012.02.29 19:38:27
Sziasztok!
Sajnos nagyon sokan nem értik a cikk lényegét, pedig tényleg nagyon jó. Felesleges a számokon rugózni, ki kell számolni, Neked megérné e, és kész.
Közgazdászként a következőt szeretném hozzáfűzni a témához:
A hitel egy olyan jogviszony a bank (hitelező) és az ügyfél (hiteles) között, amely során a bank kötelezi magát arra, hogy a szerződésben rögzített összeghatárig és időpontig (amely persze lehet határozatlan is) bizonyos összeget a rendelkezésére bocsát teljes vagy részösszeg(ek)ben. Ennek a hitelösszegnek a fenntartásáért a bank díjat kérhet (hitelkártyánál ezek a fix díjak, pl. éves kártyadíj, havi zárlati díj stb.), az ügyfél kötelezettsége ezeket a díjakat kiegyenlíteni. (Első veszély, hogy, ha vannak ilyen díjak, akkor azokat ki kell fizetni akkor is, ha nem használjuk a hitelkeretet, mert általában a díjak annak terhére vannak megállapítva.)
Amennyiben az ügyfél a hitelösszegből igénybe vesz, kölcsönt vesz igénybe a banktól. (Ez a kölcsön lehet az előző bekezdés végén jelzett díj is, tehát azokat határidőre törleszteni/kiegyenlíteni szükséges.) A kölcsön után kamatot fizet, és a folyósításnak is lehetnek költségei (pénzfelvételi díj, forgalmi díj a számlán, stb.).
A hitelkártya annyiban speciális, ahogyan már fenn írtam, hogy akár határozatlan (vagy bizonyos feltételhez kötött) lehet a lejárata, és az esetlegesen igénybe vett kölcsönnek türelmi időszaka van a kamatszámítást illetően.
A konstrukcióból egyértelműnek kellene lennie, hogy a hitelkártya alapvetően hétköznapi, rendszeres költések finanszírozására szolgál, hiszen csak akkor kedvezőek az ügyfél számára a feltételei, amennyiben az adott elszámolási időszakban lekönyvelt költéseit a türelmi időszak végéig kiegyenlíti.

Bocsánat, ha kicsit hosszan írtam, de remélem, hogy segítettem a témában kicsit elmélyülni azoknak, akiket ez érdekel.
De kinek az elsőbbség? Egy debreceni kerékpárút hirtelen vége tárul elénk a ma készült fényképen. Számos kérdés megfogalmazódhat bennünk, ha néhány percig elmerengünk a látványon. Mi most csak egyet fogalmazunk ide. Ki(k) lehet(nek) az „Állj! Elsőbbségadás…..
Az amerikai színészt választották ismételten a Hugo Boss Bottled illatához reklámarcnak. Nézzük ezt a képet, amelyen egy hatalmas parfümösüveg mellett látható egy fekete öltönyben.  Ráadásként pedig egy rövidke reklámfilm tavalyról, amely a Bottled Night fantázianevű…..
Ahogy arról már írtam, bankszámlája majdnem mindenkinek van, de sokan csak egyfajta „pénztárcaként” tekintenek rá, amelyre megérkezik az ösztöndíj, a fizetés, vagy éppen a nyugdíj. Csakhogy a számla rengeteg lehetőséget nyújthat tulajdonosának: aki ismeri annak…..
Trouw 2010.11.17 21:06:11
@P. kisokos: Ahol én dolgozom, még mostanában érkeztek először ilyen "csekkautomatás" befizetések. Kb. 3 hét telt el, mire a szolgáltató banktól megkaptuk a kimutatást, hogy mégis, ki és mit fizetett be. Ha véletlenül valaki a kikapcsolási felszólítóban lévő végső határidőben fizeti be az összeget, lehet, mire a befizetését hozzárendeljük, már ki is kapcsoljuk :( Szomorú, de így van... Azért is írtam, hogy, ha fizetési késedelem van, akkor egyelőre ez a befizetési mód Önmagában nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Persze, ha idejében fizeted a számláidat, nincs semmi gond.
Woof Bar scene 2010.10.29 22:34:00
Gyalogolok befelé az Üllőin a belváros felé. Csak egy prostituált próbálkozott, őt is sikerült leráznom egy szimpla szemforgatással. Ahogy közeledek a körút felé a bárok egyre telítettebbek. Egy pillanatra belelátok a világukba, az utolsó kettő már tele van diákokkal.…..
Olvasónk szeretné az OTP által felajánlott hitelt vállalható részletekben törleszteni, de a Bank valamiért nem ad rá engedélyt."Mint sokan mások - sajnos - mi is nagy bajba kerültünk anyagilag.Az OTP-hez már 10 éve érkezik havonta a fizetésem. Mint sokan mások, én is éltem…..
Trouw 2010.05.22 16:57:14
@csöcsfej: ezek az én gondolataim, nincs semmiféle link :) szokatlan, ha valaki összeszedetten ír vagy mi?
Trouw 2010.05.22 17:33:41
@anyadmajma: Ha a munkáltató csak átutalással hajlandó kifizetni a béred, akkor jogosult vagy kérni tőle a számla fenntartásához és a készpénzfelvétel miatt felmerülő költségeid térítését. Lásd munka törvénykönyve:
"154. § (1) A munkabért - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a magyar törvényes pénznemben kell megállapítani és kifizetni. Azt utalvány vagy más formában fizetni tilos. E rendelkezés nem zárja ki, hogy a munkáltató kollektív szerződés rendelkezése vagy a munkavállaló megbízása alapján a munkabért vagy annak meghatározott részét a munkavállaló által meghatározott fizetési számlájára átutalja. A munkabér vagy meghatározott részének fizetési számlára történő utalása a munkavállaló részére költségtöbbletet nem okozhat."
Trouw 2010.05.23 11:21:31
@anyadmajma: Ahol én dolgozom, elég erős a szakszervezet (így nyilván van kollektív szerződésünk is), és kedvezményes számlacsomagot biztosít a cég a partner pénzintézetekkel. Ez azt jelenti, hogy pl. egy hónapban egy alkalommal ingyen vehetsz fel pénzt, illetve minimális összeg a számlavezetési díj (ha van ilyen egyáltalán, az én csomagomban nincs).
De azért azt is lássuk be, biztonságosabb és a kor elvárásainak megfelelőbb, ha átutalva kapod a fizetésed. A korrektebb bankoknál csak az alapszolgáltatások minimális összegbe kerülnek, maximum pár száz forint havonta, ha éppen nem teljesen ingyenes.
ElöljáróbanAmi kötelező, ritkán jó. De mert kötelező, pofa be! Csinálod és kész!   Ha viszont a biztosításomat teszik kötelezővé, az a kötelező gyerekzsúroknál is jobban kiborít. Egyrészt, mert jóval többe kerül, mint néhány nyomorult plüssállat vagy filctoll,…..
Trouw 2010.05.22 17:03:52
@Androsz: arra próbáltam utalni, hogy a postoló eléggé biztosítás ellenes, erre köt egy casco-t is. De egyébként egyetértek veled, alapvetően a biztosítás fontos és szükséges a károk elkerülése érdekében, ha arányos a díjazásuk. Szerintem a kötelezőnél például ez a helyzet.
@Secutor: Én még a biciklimre is kötöttem lopás elleni biztosítást, így már érthető! :) De a post eleje még mindig nem: minek szidod a kötelezőt, ha Te magad is azt írod, hogy kell az (mint ahogyan a lopáskár biztosítás is)...
Van az úgy, mikor az ember meglepődik. Van az úgy, mikor ebben, az amúgy kiszámítható belpolitikában történik meg ez. Amikor először csak a címet olvastam valahol, hogy: „Kerékpárral a parlament alakuló ülésére”, természetesen egyből az ugrott be, hogy az LMP…..
kapcsold le a villanyt. a hócipőm van tele ezzel az egésszel. pedig ha nagyképű lennék, nagyobb környezetvédőnek tartom magam, mint sokan, akik villanyoznak ma este. persze, figyelemfelhívás, miegymás. oké. de. de nagyon nem szeretem az álságos dolgokat. és ez nagyon nagyon…..
Balkan A lakó legyen otthon! 2009.11.16 21:00:00
 Kiírták a lépcsőházban egy falra celluxozott papírra, hogy kedden jönnek leolvasni a gázórát, és mivel egy évben egyszer van ilyen (sárga kiemelővel), és ekkor digitális fényképet készítenek az óráról, ezért saját érdekében mindenki biztosítsa a lakásba való…..
Kedvenc hipermarketem pénztárainál, a sorban állás közben tudományos megfigyeléseket végzek. Ezen kutatás eredményei alapján döntöm el mindig, hogy most éppen melyik sor végére álljak. A bevásárlástudományban teljesen járatlan (= totál amatőr) vásárló mindig az éppen…..
Filmművészeti vitákban nehéz dűlőre jutni. Van, aki a cselekményes pornóért rajong, más a romantikus komédiákért, megint más pedig a francia "művészfilmekért". A mi kedvenceink az állami vállalatoknak készített, vontatott animációs filmek, úgyhogy tessék csak a mi…..
Trouw 2009.07.06 22:03:12
@kobalt: A nyomáskorrekció nem azért van, hogy "legyen nyomás a gázcsőben", hanem, hogy különböző hőmérsékelt/légnyomás környezetben kiegyenlítse a mért mennyiséget, mivel a gáz hőmennyiségét MJ-ban mérik, nem m3-ben... Talán inkább ezeket a dolgokat kellene előbb elmagyarázni egy ilyen kisfilmben, nem a piacnyitást...