Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nar Gourmet

88 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akármilyen gazdag is Törökország street food választéka, sajnos itthon ebből mi csak a dönerrel találkozhattunk és általában annak sem a legjobb változatával.. De jelentem van alternatíva! Régi elmaradásomat pótoltam a minap, amikor végre útba ejtettem a San Da Vinci nevű szendvicsezőt. Neve alapján…..
Csütörtökön megnyitott a Gourmet Fesztivál, amelynek kiemelt külföldi vendége, Törökország egyik legismertebb szakácsa, Maksut Aşkar. Az isztambuli Neolokal étterem tulajdonosának, gasztronómiai vezetőjének munkásságát már régóta követem, mert elképesztően inspiráló! Nem is csoda, hogy majd…..
Végre, végre itt a tavasz, berobban a természet és csak úgy ontja magából a csodás zöldségeket és gyümölcsöket! Legnagyobb szerencsénkre a termelők és a piaci árusok is egyre bevállalósabbak és teli pakolják a standjaikat olyan finomságokkal, amelyeket rögtön bedobunk a kis vászontáskánkba, mert…..
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akárhányszor elutazom külföldre, mindig bajban vagyok, hogy melyek vajon a leghitelesebb források, ha tippeket szeretnék gyűjteni ahhoz, hogy hova menjek enni/inni/szórakozni? Isztambul esetében, habár folyamatosan igyekszem követni a legújabb trendeket és az…..
 A tél kellős közepén, mikor már rég elmúlt a karácsony, sőt, az azt követő diétán is túl vagyunk, de messze még a tavasz, a nyári utazások meg pláne. Ilyenkor azt veszem észre, hogy próbálok legalább gondolatban elmenekülni ebből a szürkeségből. Ilyenkor még erősebb bennem a vágy, hogy azonnal…..
Az elmúlt hetek pulyka-hal-bejgli-lencse-malac túladagolása után évkezdő posztként valami könnyed témát szerettem volna eredetileg választani, de néhány nappal ezelőtt két chefparade-os főzőkurzus között megismerkedtem Jancsa Janival, a Burgerpápával és mivel azóta egymás után olvasom a burgeres…..
Ebben a szürke téli időben a csoki az, ami bármikor felvidíthat minket! Mikor egy újabb bejegyzés témáján gondolkoztam, rájöttem, hogy nem igazán tudok arról semmit, hogy a törökök mióta élvezik ennek a finomságnak a boldogító hatását… Utóbbi nem csoda, mivel kiderült, hogy tulajdonképpen a mai…..
A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a kısır nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Nem véletlen,…..
Nar Gourmet 2017.11.18 11:21:50
@Anatómia: Lehet, hogy soknak tűnik, de egyáltalán nem az! Én mindig így készítem és ettől lesz a salátának szuper állaga, nem fog kiszáradni a bulgur. Az a lényeg, hogy mikor minden folyékony hozzávaló és fűszer benne van, akkor jól át kell gyúrni, mint egy tésztát, min. 5 percig - ettől szívja magába a bulgur az ízeket és puhul meg! Ekkor eléggé össze fog állni egy masszába, de aztán mikor hozzákevered a hagymát és rukkolát, akkor szét kell morzsolni, hogy pergős legyen. Meglátod az olajtól lesz igazán jó az állaga. Csak arra vigyázz, hogy nagyon sok gyenge minőségű olívaolaj elég keserű. Ha abból sokat raksz bele, elrontod a saláta ízét. Úgyhogy mindenképp kóstold meg az olajat, mielőtt ráöntöd! Hajrá :)
Töltött káposzta, töltött paprika, töltike, sőt, kolbász! Be kell valljuk, mi sem vagyunk különbek török barátainknál, imádunk tölteni, zöldségbe zöldséget, zöldségbe húst, húst bélbe és így tovább! Azt hiszem, hogy talán ránk is illik az az állítás, melyet eredetileg a törökökre fogalmaztak meg,…..
Bármerre is jártok Törökországban, még a mai napig számos helyen láttok gurulós kis kocsikat, melyekről finomabbnál finomabb csemegék kacsintgatnak rátok. Az egyikben simit, a másikban főtt, grillezett kukorica, a harmadikban sült gesztenye, a negyedikben csirke rizzsel és még sorolhatnám. Azonban…..
Szeptember 30-án volt ebben az évben Asure napja, amely bár a zsidóság, kereszténység és muszlimok körében is egy fontos, közös történethez, Noé legendájához kötődik, mégis leginkább muszlim országokban emlékeznek erre a napra egy szép közösségi szokással. Vallási hátterét elolvashatjátok egy múlt…..
Ti miket szoktatok főzni a külföldi ismerőseiteknek, amikor az igazi tradicionális magyar konyhát szeretnétek bemutatni? Gyanítom gulyás leves, pörkölt, disznótoros kerülnek első körben az asztalra. Szerintem nem sokunknak jutna eszébe, hogy főzeléket készítsen, mert sajnos valahogy ennek az ételnek…..
Ha azt mondom török desszert, te azt mondod, baklava! Valószínűtlenül édes, ragad, csöpög, hízlal, kikészíti az érzékeny fogakat, elképesztő nehéz elkészíteni.. és mégis meghódította a világot és évek óta már minket, magyarokat is kényeztet! (bár tény, hogy itthon még sehol nem találtam olyan…..
Itt a hétvége és úgy néz ki, hogy jó idő ígérkezik, így aki megteheti még kiülhet a kertbe/teraszra falatozni és élvezni az indián nyarat. Ilyenkor senkinek nincs kedve órákat eltölteni a konyhában főzőcskézéssel, ugyanakkor jól esik, ha még tudjuk élvezni egy kicsit a nyári zöldségeket! Néhány…..
Elképesztő tempóban rohan a nyár, csak kapkodom a fejem, hogy már megint melyik gyümölcsnek/zöldségnek múlt el a szezonja! Bár általában én előre nézem ki a recepteket és azok szerint vásárolok be, most úgy döntöttem, hogy a meleg évszak hátralevő néhány hetében mindenféle tervezés nélkül…..
Nektek mi az az egyetlen íz, ami bármikor a nyarat juttatja eszetekbe? Nekem egész biztosan a görögdinnye! A gyümölcs, amit az én anyukám frissen sült meleg kenyérrel majszolt gyerekkorában két kézzel, ami a forró nyári napokon szinte vérré válik, úgy szippantja be a szervezetem az édes nedűt és…..
Nar Gourmet 2017.08.01 16:59:40
@Pierr Kardán: és hogy emlékszik, finom édes volt a sárgabelű dinnye? én az elmúlt években egyre több helyen látok már sárgabelűt is, próbáltam is egyszer-kétszer, de még nem ettem igazán finomat.
Nar Gourmet 2017.08.02 08:59:13
@sanyikám: na akkor én is teszek még egy próbát! :)
Nar Gourmet 2017.08.02 09:01:15
@Weißkopf: igazad van, rosszul fordítottam.. a Német-római Birodalomról volt szó, javítottam is!
Isztambulban az éttermek között az első úttörő, vöröshúsmentes és elsősorban növényi ételek kínáló étterem a Zencefil volt. Az egyedülálló koncepció nem csak a törökök, de a turisták körében is rövidesen rendkívül népszerű lett annak ellenére, hogy a török konyháról mindenki rögtön a kebabokra…..
“Dehogy, ebben az ételben nincs hús.. csak csirkével készült! Ja, hogy vegetáriánus vagy?! Kiszedegetjük belőle a húsdarabokat, semmi gond!.. Ja hogy, nem csak szimplán diétázol, hogy formába gyere, hanem meggyőződésből nem eszel húst?? Nem értem…” Ez egy mindennapos jelenet volt még a 2000-es évek…..
Néhány hónappal ezelőtt átálltam a pult másik oldalára és kivételesen nem én tartottam főzőkurzust, hanem én tanultam, nem is akárkitől, Steiner Kristóftól, a vegán életmód itthoni nagykövetétől! A lelkesedés és vidámság, amivel a workshopot tartotta, szerintem mindenkire pár perc alatt átragadt és…..
Megkezdődött a Ramadán, a muszlimok egy hónapig tartó böjtje. Múlt évben írtam róla, hogy bár napközben a muszlim hívők nagy része igyekszik betartani a böjt előírásait és nem eszik, nem iszik, ahogy lemegy a nap, olyan különleges ételek kerülnek az asztalra, melyeket az év más szakában nem vagy…..
A néhány héttel ezelőtt szervezett török reggelin sokan kértétek az irmik helvası vagyis a búzadarából készült fenyőmagos édesség receptjét. Nagyon egyszerűen elkészíthető recept, úgyhogy, ha bármikor egy kis édességre fáj a fogatok, készítsetek egy adagot, az ízesítéssel pedig bátran…..
Lélegzet elakad, a szív szaporábban ver, boldogsághormon árasztja el a testet és végtelen hálát érzünk, hogy épp akkor ott, azt a pillanatot megélhetjük.. ez lehetne akár egy szép szerelmes történet kezdete is, és tulajdonképpen majdnem az, hisz már régóta tudom, hogy szerelmes vagyok Isztambulba és…..
Ez alkalommal egy rendhagyó bejegyzést olvashattok, ugyanis kivételesen nem a török gasztronómiát szeretném bemutatni nektek, hanem azt, hogy hogyan húsvétoztunk drága török barátainkkal Isztambulban! Talán még emlékeztek a múlt évi húsvéti bejegyzésemre, amelyben említettem, hogy Isztambulban kb.…..
Isztambuli utazásaim során kihagyhatatlan állomásaim egyike a Çiya étterem, ahol ha csak képzeletben is, Anatólia kis falvaiban érezhetem magam. A tulajdonos Musa Dağdeviren pici korától kezdve fokozatosan tanult bele az anatóliai gasztronómia rejtelmeibe. Számára egy rokona péksége volt az óvoda…..
Bár már kezdtünk örülni, hogy a kemény hideg tél után végre beköszönt a tavasz, most mégis itt didergünk Húsvétkor, úgyhogy úgy gondoltam, hogy írok egy kicsit a dél-kelet törökországi régióról, ahol már most 20 fok felett van a hőmérséklet és néhány hónap múlva akár a 40 fokot is eléri. A téli…..