Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anita.z

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hát akkor elérkeztünk ehhez a ponthoz. Ez az utolsó bejegyzésem, igyekszem összefoglalni a 4 hónapot egy oldalban, gyanítom, nem lesz könnyű. Túlzás lenne azt állítani, hogy érkezésemkor pontosan tudtam, mi vár itt rám. A jövendőbeli szállásom, pontos munkám, kollégáim…..
A munka kellemes volt, de semmi extra. Igyekeztem minél több francia szófordulatot megcsípni az anyanyelvi beszélők közegében. A francia kollégákat is rendszeresen zaklatom „ezt hogy mondjuk” és „amazt használhatom-e így” jellegű kérdéseimmel. A szókészletem szépen fejlődik, és azon vagyok, hogy…..
Örömmel jelentem, a francia élet újfent csodálatos! Talán emlékeztek, múlt héten kicsit döcögött a szekér, a betegségem rányomta a hangulatomra a bélyegét. De kilábaltam, és újfent hasznosan telt az időm. A munka terén is kedvező tendenciáról számolhatok be, a legpörgősebb, legnehezebb, de…..
Ébredés a Csipkerózsika-álomból. Azt hiszem, így lehetne summázni a hetemet. Kicsit visszarángattak a földre a körülmények, megtépáztak, megpörgettek, aztán odébb rúgtak. Persze, nem hagyom magam, próbáltam pozitív maradni, meglátjuk, ebből a bejegyzésből is lejön-e...
#100újélmény Családi utazás 2016.11.15 09:14:15
Hihetetlen, de megint elszállt egy hét, újra jelentkezem. Persze, kivel ne repülne, ha nem a szeretteiddel. Számomra igen fontos vendégek érkeztek Amiensbe kedden, méghozzá édesanyám, testvérem és nagynéném. Úgyhogy az iroda közelébe se mentem, már jó előre elkértem ezt a hetet. Ellenben újfent…..
Mozgalmas francia hét, van miről mesélnem nektek! Az iskolákban őszi szünet van, így nem volt meghívásunk országunkat bemutatni. Úgyhogy sokan vettek ki szabit, ennek köszönhetően az iroda elég foghíjas volt, aminek én felettébb örültem. A wifi rendesen működött, így csiszolgathattam a Magyarország…..
Elérkezett az idő, hogy újra életjelet adjak magamról. Visszatértünk városunkba, Amiensbe a verőfényes délről. Sajnos, az időjárás itt időről időre emlékeztet, hogy javában az ősz közepét koptatjuk. Egyik pillanatban előbújik a nap, a másikban pedig kíméletlen eső áztatja az utcákat. Ennek nem…..
Már harmadik hete vagyok - nem teljes jogú, de - lakosa Lisszabonnak és teljes erőbedobással igyekszem az integrálódás felé. Ezt persze kissé megnehezítheti pár meglepő tényező, nevezzük cultural difference- nek, de hát fő a tolerancia meg a türelem ugyebár...
Újból jelentkezem hát Franciaországból, de most kivételesen nem a nagyszerű északról. A héten ugyanis szemináriumon voltunk olasz, osztrák és görög önkéntes barátaimmal. S ha már utazunk, utazzunk rendesen, meghosszabbítottuk a kiruccanást 4 nappal. Már vasárnap hajnalban…..
#100újélmény Lisszabon szabadon 2016.10.24 11:39:36
Kőkemény két hét alatt mentem végig az interjún, kiválasztáson, felkészülésen és megérkezésen, tehát hazudnék, ha azt mondanám, hogy úgy jöttem ide, hogy teljesen tisztában vagyok mindennel ami itt rám vár...
Norvégiába költöztem egy évre. Már két hete itt vagyok egy teljesen idegen közegben, de egyre inkább otthon. Persze ez elég nyálasan hangzik, de azt hiszem, egyrészt nekem sem kell sok, hogy otthon érezzem magam, másrészt pedig eddig minden jól alakult. Eddig minden szép és jó,…..
Becses nevem Kordé Krisztián, és a csodálatos Franciaországból írom ezt a bejegyzést, a sajt, bor és szerelem országából. Az én városom az elkövetkező 3 hónapban Amiens, Picardie régió központja, a fővárostól északra. S hogy miért adtam EVS-re a fejem, és miért éppen ide…..
Egészen hihetetlen, hogy már két hónapja írogatok a 100 új élmény blogra! A mai lesz az utolsó írásom itt, ugyanis a kampány nyolc hétig tartott és akárhogy is számolom, ez már a nyolcadik bejegyzésem lesz az indulás óta. Köszönöm, hogy olvastatok! Én nagyon élveztem az elmúlt időszakot! Kicsit…..
Képzeljétek, a héten Csillagkapuba léptem és hazaugrottam Budapestre három napra (nem önszántamból, helyzet volt)! Ez persze egyáltalán nem hosszú idő, de arra elég volt, hogy egy óriási kontrasztot keltsen bennem az otthoni és a ”finn életem” között. Magyarországi…..
Itt a nyár, egyre több gyerek nyüzsög a táborban és nem mellesleg arról sem feledkezhetek meg, hogy a projektem felén már túl is vagyok. A múlt heti ún. mid-term tréningem félreérthetetlenül a tudtomra adta, hogy a búcsú közeleg. Ennek kapcsán hoztam egy kis ízelítőt, hogy mi is történt az elmúlt öt…..
Sok sztereotípiát olvashatunk a finnekről (zárkózottak, szótlanok stb), de én most igyekszem őket egy másik megközelítésből is bemutatni nektek. A bizalom számukra egy fontos alappillér, az alábbi 3+1 pontban pedig meg is osztom veletek tapasztalataimat ennek kapcsán. Íme az én viszonylag szubjektív…..
Tavaly nyáron döntöttem az EVS önkéntesség mellett. Átnyargaltam a biztosból a bizonytalanba – legalábbis a külső világom nagy része abszolút így ítélte meg. Előtte ugyanis egy tökéletes buborékban tartottam fent magam, amiben minden adott volt a biztos egzisztenciához. Az elhivatottságom azonban…..
Maradjunk annyiban, hogy a finnek tudnak majálist ünnepelni! Aki látta már ezt testközelből, annak nem is kell tovább részleteznem a miérteket. Azonban azok, akik még nem igazán ismerik a finnországi vappu ünneplést, most lelkiismeret-furdalás nélkül vegyenek ölbe egy tál szemtelenül túlcukrozott…..
Otthon már javában tavasz van, azonban én itt Helsinkitől 280 km-re még csak most kezdem érezni, hogy a tél visszavonulót fúj. Itt-ott még lehet látni hószigeteket az erdőben és néha meg is csúszok a jeges verandán, amikor reggelenként álmosan kilépek a faházikómból... Szóval ha akarnám se tudnám…..
Február 1-jén kezdtem el a 6 hónapig tartó önkéntes projektemet az édes kis vidéki finn község, Virrat közelében. Indulás előtt sok kérdés kavargott bennem: jófejek lesznek az új munkatársaim? Valóban testhez álló lesz a projekt? Hozzá tudok érdemben adni a jelenlétemmel a…..
Minden népről ismerjük a sztereotípiákat. A németek zárkózottak, az angolok kimértek, a spanyolok lusták, az olaszok mindig tésztát esznek és nevetnek. Na de milyenek a török általánosítások, és milyenek ők valójában? 1.       A törökök kedvesek. Száz…..
#100újélmény Nők és az iszlám 2015.11.13 00:06:46
Katolikus vagyok, és olyan országba költöztem, ahol nemhogy nem fővallás a kereszténység, de még csak templomok sincsenek. Csak dzsámik, Allah, Mohamed, és mikor először jártam Gaziantepben, Törökországban, azt válaszolták a kérdésemre, hogy ne is keressek keresztény…..
A rövidtávú EVS-emet Gaziantepben, Törökországban töltöttem. A búcsúpartimon megkérdezte a főnököm, nem lenne-e kedvem még tíz hónapig az ő egyesületénél önkénteskedni. Igent mondtam, és két hónap kihagyás után, október 31-én ismét itt találtam magam. Ami elsőnek…..
Itt vannak azok a gyerekek, akiknek azt mondták, tíz perc múlva visszajövök érted, csak ülj le és várj. Hát évek óta várnak. És nem jön senki sem értük ide, ebbe a törökországi árvaházba.Sok a fogyatékos gyerek, akik nem kaptak elég oxigént születéskor, vagy ki tudja, hol…..
Egy 5x5 méter nagyságú játszószoba, átlagos berendezés, játékok és túl sok színű ceruza. Minden a helyén, akár az óvodában. A kézfertőtlenítős tubustól és a cipőre húzható kék plasztik zsáktól meg az infúziós gépektől eltekintve minden normális. Szóval egy…..