Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Prof. Dr. Aszódi Attila

103 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A napokban az MVM Paksi Atomerőmű bejelentette, hogy hivatalosan is kezdetét vette a meglévő paksi blokkok további üzemidő-hosszabbítása. A kérdéssel korábban a Kormány, majd a Parlament is foglalkozott, most pedig az EURATOM egyezmény értelmében az Európai Bizottsághoz kellett a projektet…..
Az atomenergia fontos szerepet játszik az Európai Unió országainak villamosenergia-ellátásában: 2022-ben a 167 atomerőművi blokk 148.000 MW kapacitást képviselt, amelyek az EU-27 országokban a villamos energia 22%-át állították elő. Az atomenergia a legnagyobb karbonsemleges termelő az EU-ban, és a…..
A múlt hétvégi szivárgás okát sikerült feltárnia a krskoi atomerőmű üzemeltetőinek, és részletes beszámolót tettek közzé a szlovén nyelvű weboldalukon. Véleményem szerint helyesen jártak el, amikor a kismértékű szivárgás érzékelésekor azonnal leállították a reaktort, noha annak mértéke a határérték…..
Az elmúlt napokban az STA szlovén hírügynökségre és a nukleáris létesítmény üzemeltetőjére hivatkozva több magyar sajtófelület is beszámolt róla, hogy a szlovéniai Krsko Atomerőműben szivárgás történt (Portfolio, RTL.hu, Infostart). Egy atomerőmű szivárgása nyilván nem jó hír, főleg, ha nem tudjuk,…..
"A Paksi Atomerőműnek körülbelül mennyi időbe telik annyi energiát előállítania, amennyivel 100%-ra feltölti az okostelefonomat?"Kérdezte az egyik diák a kutatók éjszakája előadásom kapcsán. Hát ha már kérdezte, kiszámoltuk. Az eredmény? 30 mikroszekundum. Azt is kiszámoltuk, hogy mire kimondja…..
2023. augusztus 19-én 8:43-kor egy 1,7-es magnitúdójú Békés vármegyei földrengéssel olyan eseménysor kezdődött el, ami hazánkban teljesen szokatlan. Az első, kis rengést követően 30 perccel később, majd újabb 3 perccel később egy 4,0 és egy 4,1 magnitúdójú rengés is kipattant, amelyeket már nem csak…..
Az elmúlt napokban sokat foglalkozott a nemzetközi sajtó a fukusimai atomerőmű hulladékvíz-kezelési terveivel, a tríciummal szennyezett víz óceáni kibocsátásával. Raffael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója Japánba, majd a csendes-óceáni térség több országába látogatott…..
Ahogy arról a hazai és nemzetközi hírek részletesen beszámoltak, az orosz-ukrán háborúban 2023. június 6-án hajnalban felrobbantották a Dnyeper folyón a Zaporizzsjai Atomerőműtől (ZNPP) folyásirányban lefelé, légvonalban mintegy 120 km-re dél-nyugatra található Kahovka gátat. A gát tönkremenetele…..
A ma reggeli híradások szerint felrobbantották az ukrán Nova Kahovka településnél lévő gátat. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolják a cselekménnyel, vélhetően sokáig nem fogunk tisztán látni, hogy ki is követte el valójában a robbantást. Jelen rövid írás célja, hogy áttekintse, hogyan hathat ez…..
Korábban, a délszláv polgárháborúban a NATO csapatok Boszniában és Koszovóban bevetettek szegényített urán tartalmú tankelhárító lövedékeket, ami nagy figyelmet váltott ki nem csak az érintett területeken, hanem Magyarországon is. Akkoriban sokan kérdeztek ezek környezeti hatásairól, emiatt…..
Magyarország elkötelezett a megújuló energiaforrások villamosenergia-termelésen belüli részarányának növelése mellett, ezt mutatja a hazai naperőművek kapacitásának elmúlt években bekövetkezett jelentős növekedése. Az időjárástól erősen függő nap- és a szélerőművek európai elterjedése azonban…..
Az elmúlt napokban a hazai nap- és szélenergia-termelés eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Ráadásul az eltűnés oka mind a napenergia, mind a szélenergia, mind a szürke szamár esetében azonos: a köd a ludas, pontosabban ugyanaz a meteorológiai helyzet, ami a ködöt is okozza. Villamosenergetikai…..
2022. október 17.-én hétfőn Olaf Scholz német kancellár hosszú hetekig tartó vitát lezárva elrendelte, hogy a német gazdasági minisztérium (amely az áramtermelésért felelős) és a környezetvédelmi minisztérium (amely többek között a nukleáris biztonságért felelős) teremtse meg annak törvényi és egyéb…..
Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere 2022. szeptember 20-án nagyon fontos kérdést tett fel (ld. még pl. a 24.hu cikkében is): hogyan lehet, hogy ha a Paksi Atomerőmű – mint közösségi beruházásban megvalósult erőmű – 12 Ft/kWh áron termeli a villamos energiát, akkor a fogyasztók, közöttük…..
Az ukrán atomerőmű üzemeltető társaság Telegram csatornáján megjelent legfrissebb közlemény szerint ma (2022. szeptember 11.) hajnalban leállt a Zaporizzsjai Atomerőmű utolsó, még működő blokkja, ezzel nem maradt üzemben a telephelyen egyetlen egység sem. A lépést azt tette lehetővé, hogy…..
Az egész világ aggodalommal figyeli, ami az elmúlt hónapokban Ukrajnában a Zaporizzsjai Atomerőműben és környékén történt és történik az orosz-ukrán háború eseményei során. Legyen világos: a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és az ezzel való fenyegetés az…..
Az Egyensúly Intézet és a Green Policy Center 2022. június 3-án rendezte meg a 2022. évi „Klímasemlegesség 2050” konferenciát a magyar energiapolitika jövőjéről. Erre az eseményre készítettem vitaindító tanulmányomat, amit a Green Policy Center ezen a linken közöl, és amelyet szemlézett többek…..
Kedves olvasóim figyelmébe ajánlom a Forbes.hu mai "Napi címlap" interjúját, amiben a jelenelegi helyzetről, a finnek álláspontjáról és a Paks II. projekt jövőjéről is kifejtettem véleményemet...
A Zaporizzsjai Atomerőmű hivatalos YouTube csatornáján megtalálható egy videó felvétel az orosz csapatok erőmű elleni támadásáról, ami jelen sorok írásakor 4,2 millió megtekintésnél tart. A több, mint 4 órás felvételt egy biztonsági megfigyelő kamera rögzítette, amin – bár rossz fényviszonyok…..
Az atomerőművek folyamatos villamosenergia-ellátása létfontosságú. Ez érvényes a leállított reaktorokra is, tekintettel arra, hogy a korábban besugárzott, kiégett üzemanyagban radioaktív anyagok vannak, amelyek bomlása hőt termel, ezt a hőt pedig folyamatosan el kell vezetni. Ha ezt nem tennénk meg,…..
Az utóbbi napokban az orosz-ukrán konfliktus, a csernobili atomerőmű telephelyének orosz megszállása és a Zaporizzsjai Atomerőművet ért támadást követően sokan fordultak hozzám azzal a kérdéssel, hogy milyen hatással lehetne egy ukrajnai atomerőmű balesete Magyarországra, illetve mi lenne a teendő…..
To attack a nuclear power plant, or even the threatening nuclear facilities, is against the UN Charter. Unfortunately, it is not unprecedented in history, but few such events have been witnessed. In 1991, at the time of the break-up of Yugoslavia, after Slovenia had declared its withdrawal from…..
Atomerőművet megtámadni vagy csak fenyegetni ilyen támadással, az ENSZ alapokmányába ütközik. Sajnos nem példa nélkül álló a történelemben, de azért kevés ilyen eseménynek voltunk eddig tanúi. 1991-ben, Jugoszlávia szétesésekor, miután Szlovénia deklarálta, hogy kilép Jugoszláviából, a központi…..
Néhány, a csernobili atomerőmű telephelyén lévő környezeti sugárzásmérő állomás újra működni látszik, az adataik elérhetőek ezen a weblapon. A 2022. február 25. hajnal és a 2022. február 28. késő délután közötti közel négy napos időszak adatai hiányoznak, de tegnap (hétfő) délután óta vannak újra…..
A hírek szerint 2022. február 24-én, csütörtökön orosz csapatok foglalták el a csernobili atomerőművet. A csernobili telephely Kijevtől 80 km-re északra található, a fehérorosz-ukrán határ közvetlen közelében. A csernobili 4. reaktorban 1986-ban bekövetkezett balesetet követően a többi reaktor ugyan…..