Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lbalazs

0 bejegyzést írt és 261 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rettenetesen idegesítenek a politikai élőhalottak. Mégis nehézemre esne kifejezni azt a megvetést, amit az SZDSZ nevű 2010-ben választók által végleg elzavart párt a mai napig kelt bennem. Túl hosszú a bűnlajstromuk, hogy kiemeljek bármit is. A négyes metró, a korrupció csak hab volt a tortán. A…..
A streaming szolgáltatások törekednek a fogyasztói igények minél teljesebb megismerésére és kielégítésére, így tesz a filmek, sorozatok esetében a Netflix vagy a zenéknél a Spotify. Ezek a formátumok a hagyományos tévézés és zenefogyasztás reformját indították el. Üzletpolitikájuk hasonló: fix…..
lbalazs 2019.02.11 01:12:26
@VT Man: Hát pont ezért lenne szükség a tágabban értelmezett net neutralityre. Éppen ezért veszélyes, ha a szolgáltatók kezében van a tartalom. El kell választani a tartalom szolgáltatását és a tartalom birtoklását, hogy ne is lehessen kizárólagos joga egyetlen szolgáltatónak sem egyetlen tartalomra. Na ez elég hosszú út lesz. Ide tartozik a videok jogdíjainak kezelése is, vagyis a szolgáltatás joga bizonyos területekre terjed ki, nem egységes az egész földön, emiatt van az, hogy nem érünk el mindent a Netflix kínálatából. Erre nyilván megoldás a publicVPN szolgáltatás, de ez csak addig igaz, ameddig azt feltételezzük, hogy minden elérhető az USAban, ami nyilván nem igaz
Összefoglalva: a torrentezést éppen a video tartalom előállítók üzleti modellje tartja életben :)
lbalazs 2019.02.11 08:40:40
@Tinman: Te tudod előbb elintézni a regiokorlátok eltörlését, ha előfizetsz egy publikus VPN szolgáltatásra. Ha ezt minden USA-n kívüli előfizető megtenné, hamar eltünnének a régiokorlátok.
Az új év első hetében ezerszámra kaptam „hogyan legyünk fittek és egészségesek 2019-ben” hirdetést. Mindenféle csodacsomagolásban eladott detoxprogram, két kattintással rendelhető heti menük és társaik. Rossz vevőként ez csak annyira érdekelt, hogy lementem a boltba venni pár élelmiszert, és szó…..
lbalazs 2019.01.11 09:02:31
Ez egy divatos téma, csakhogy ha a környezetünket valóban védeni akarjuk, akkor gondolkozunk kicsit: Jelenleg a legnagyobb problémánk az üvegházhatású gázok kibocsátása. Egy angol kutatás szerint (de egy dán vizsgálat is ezt támasztja alá) a papirzacsko előállítása sokkal több széndioxid kibocsátással jár, mint egy műanyag zacskóé. A vászontáska ( ha nem mossuk) akkor 150 körül kell használnunk, hogy ugyanannyi legyen a széndioxid kibocsátás, mint a műanyag zacskónál. Ha mossuk, akkor attól tartok a műanyag zacskóknak behozhatatlan előnyük van. A műanyag evőeszközök esetében a pótlásukra egyszer használatos fa evőeszközöket semmiképpen nem javasolnék, mert azok előállítása is sokkal több széndioxid kibocsátást eredményez, ha többször használatos fém evőeszközöket javasolnánk, azoknak a mosása szerintem szintén több széndioxid kibocsátást eredményez (de erről szivesen olvasnék egy valódi vizsgálatot).
A műanyag mikroszálak a vizekben a jórészt ruháinkból származnak, mosás közben szakadnak le. Kisebb részben de biztosan számít az is, hogy az EU előírja, hogy a zacskóknak szét kell esniük. Ezért keményítőt kevernek bele, és valóban egyszer használatos lesz és néhány hónap alatt szétesik, ami szintén bemosódhat a vízbe. De minek kell szétesősnek lennie? Ez egy jó példa arra, hogy reklámkampányokkal az eredeti céllal ellentétes eredményeket sikerül elérni, hiszen így a műanyag zacskók még ártalmasabbak lettek.
Szóval gondolkodjunk, és ha tenni akarunk a környezetért ne repüljünk, autózzunk kevesebbet, zuhanyozzunk (és ha lehet röviden), együnk kevesebb húst ...
A magyar média idén ősszel kapta fel a „Sétáló Budapest” gondolatát, mikor Puzsér Róbert publicista bejelentette, hogy indul a főpolgármesteri székért. A sétáló város víziójáról, egy élhetőbb, emberi léptékű Budapestről és a területben lévő lehetőségekről beszélgettünk Balogh Samu Márton…..
Milyen évet zárt a fővárosi tömegközlekedés? 3-as metró felújítás, új villamosvonalak, csődbe jutott buszgyártó, építkezések és selejtezések - ez volt 2018...
Amíg nálunk azzal megy a bohóckodás már évek óta, hogy nagy nehezen valahogy létrehozzuk a 160-as közlekedést, meg az olcsóbb, de mégis drágább IC+ kocsikat, addig Csehország 10 év alatt megközelítette Ausztriát, s az elkövetkező 10 évet tekintve immár hivatalosan is…..
lbalazs 2018.12.05 08:53:19
@ursus artos: Ahogyan írtam is, van erre megoldás, de nem ez. Illetve ez is megoldás, mert minek annyi utas a vonatra :)
lbalazs 2018.12.05 09:02:54
@Online Távmunkás: Látom nem akarod érteni. Nekem bérletem van, viszont a feleségem csak ritkán jön be a városba, előre váltott 10-ées gyűjtővel utazik, és előre megveszem neki a vonatjegyet. A bliccelés minden formáját elitélem ---- Viszont ha véggigondolod: régen a villamoson is adott állomástól adott állomásig vetted a jegyet, a párizsi metrón is, aztán rájöttek, hogy ez túl sok idő és túl sok pénztáros és bevezették az általánosan érvényes jegyet. Ide a MÁV is el fog jutni, csak kérdés mikor. és addig mi marad az utazóközönségből.
A  digitális sivatagnak is becézett Monort és környékét jelentő 29-es körzetről sokszor írtunk már, legutóbb idén márciusban, amikor a UPC azt írta nekünk: "a 29-es körzetben az utóbbi másfél évben nagyon felpörgettük a hálózatfejlesztési munkálatokat, így remélhetőleg ott sem kell már sokáig várni…..
lbalazs 2018.09.05 14:41:13
@telkoe: A lakópark kialakítása már évekkel ezelőtt megtörtént. Volt áram, víz, csatorna, gáz, de kommunikációs kábelnek alépítmény nem épült. Egyébként nincs messze a kábel vége, és végig beépitett területen vezet, tehát lenne rá igény is.
lbalazs 2018.09.05 14:43:34
@Xezs7: Amerikában sokkal több a reklám. Gyakorlatilag nézhetetlen, mégsem korlátozzák magukat.
lbalazs 2018.09.05 14:44:56
@moonshadow: tájékozódtam 2016 öszére igérték a hálózat kiépítését 2016 tavaszán.
Ahogy egyre inkább népszerűsítjük, egyre többen is jönnek vissza azzal a panasszal munkáltatói oldalról, hogy nem működött a home office, megpróbálták. A kollégák „ellustultak”, nem volt kontroll, kicsúsztak a határidőkből, a vezető nem látta, hogy menne a munka, nehéz volt összeszervezni egy…..
lbalazs 2018.08.14 14:34:38
Ha a vezető nem tudja, hogy otthon mit csinál a beosztott, akkor rossz vezető. Bent az irodában sem egy helyiségben ülnek. Megy a skype, az email, a ticketing ... és szépen lehet együtt dolgozni. Nekem a beosztottaim időnként azt sem veszik észre, ha nem vagyok bent. Megy a skype és válaszolgatok ha kérdeznek, kérdezek ők válaszolnak ...
Viszont amikor az rajtam múlt olyan informatikai megoldásokat preferáltam, hogy bárhol vannak a munkatársak tudjanak dolgozni, és ne derüljön ki, hogy ezt vagy azt bent felejtette. Legyenek elektronikusan az iratok, és legyen terminálszerveres megoldás, ahová otthonról bejelentkezhetnek, elérik az összes számukra bent elérhető elektronikus forrást, nyomtathatnak, scannelhetnek nekik mások. Ez azért is jó megoldás, mert az iratok nem mennek haza a munkatárssal, ami sokkal biztonságosabb. Az általánosabb, de rosszabb megoldás a laptop, amit bent is használsz, mindened azon van, és viszed magaddal. Ennél rizikósabb megoldást nehezen lehet elképzelni :)

Ha otthon vagy nem kell délelőtt dolgoznod, lehet éjjel is, jobban gazdálkodhatsz az időddel, elmehetsz valahova napközben. A főnöknek, meg arra kell gondolnia, hogy az éjjel dolgozásnak nem az az alternatívája, hogy bejön és délelőtt dolgozik a munkavállaló, hanem hogy szabadságra megy, és akkor egész nap nem dolgozik, és még a kedve is rossz lesz. Szóval attól, hogy ügyintézni kell a heti egy homeoffice alatt még nem biztos, hogy nem dolgozik a munkatárs.
lbalazs 2018.08.14 15:16:25
@FlybyWire: Erre gondolok én is. Azt tudja a vezető, hogy min dolgozik, és hogy az irány megfelelő-e, hogy közben fejenáll, jógázik, vagy kint ül a fa alatt az lényegtelen. Az is lényegtelen hogy ebben a percben mit csinál, határidőre készüljön el. De azt viszont tudnia kell, hogy az a feladat nagyjából mennyi munka, és ha rendszeresen kétszer annyi szükséges rá otthon, akkor el kell beszélgetni a munkatárssal.
Bár Yuval Noah Harari új könyve csak a hónap végén fog megérkezni a könyvesboltok polcaira, mégis kifejezetten izgalmasnak ígérkezik az Orbán Viktort is inspiráló izraeli szerző új kötete. Oly szempontból pedig még érdekesebb az általa felvázolt jövőkép, hogy azok a folyamatok, melyek az emberiséget…..
lbalazs 2018.08.14 10:04:59
A mai magyar iskolarendszerben nem az a kérdés, hogy teljesen elhagyjuk-e a lexikális tudást, hanem hogy egy kicsit csökkentjük a mennyiségét és ezzel teremtünk időt a gondolkodás megtanulására. A nagy rohanásban elvész a lényeg: az elsős tanárnénik versenyeznek, hogy kinek az osztálya tanulja meg leghamarabb az összes betűt, és ezzel rengeteg funkcionális "analfabétát állítanak elő". Vagy középiskolában matematikából volt egy kis integrálegyenlet is, amit azért túlzásnak érzek. Vagy fizikából az entrópia, ezt a szót talán még meg sem érti az utca embere.
De gondolkodni nem nagyon tanítottak. Nem tanítottak forráskritikát sem. Nem tanították meg, hogyan fogjak hozzá, ha valami újat akarok tanulni. Ezeket nem mindenki tudja egyedül kitalálni. Éshat az élethosszig tartó tanulás sem úgy megy, hogy iskolapadba kell ülni. Meg kell tanulni egyedül utánajárni dolgoknak és tanulni. Meg kell tanulni csapatban dolgozni. Meg kell tapasztalni, hogy a homogén csoportoknál jobb, ha különböző dolgokban jók a csoporttagok. Meg kell tanulni az önszerveződést ... Ezek nélkül nem lesz innováció, nem lesznek startaupok. Lesznek viszont autóipari összeszerelő betanított munkások :) Merthogy a jelenlegi oktatási rendszert a viktoriánus gyári munkások képzésére találták ki. Itthon voltak reformtervek, amiket a felemás bevezetés után sikerült gyorsan visszacsinálni. Jelenleg ott tartunk, hogy a 80-as évek rendszere működik, az akkorinál alacsonyabb színvonalon.
lbalazs 2018.08.14 10:07:09
@szepipiktor: ponthogy a poster kreatív embereket szeretne, és a jelenlegi oktatás nem olyanokat képez. A jelenlegi oktatásunk az átadott tudás felidézését preferálja, és bünteti a kreativitást. Pont ez a probléma.
Péntek délután. Araszolás a Balaton felé. Jön a hír, hogy Martonvásárnál baleset, torlódás. Na, így legyen lottó ötösöm! Minden nyári péntek délután Martonvásár térségében van valami baleset. Vasárnap kora este pedig Budapest felé Szabadbattyánnál. Ez a két helyszín az M7-es Bermuda háromszöge.…..
lbalazs 2018.07.27 14:30:21
@zuulululu: Sajnos nincs igazad. Ha kimész a külsőbe ott maradsz sokáig, vagy erőszakosan kell benyomulni a belsőbe. Mindez persze csak akkor, ha kicsit magyobb a forgalom. Mivel nem szoktam 130-nál gyorsabban menni gyakran kerülök ebbe a helyzetbe. Egyébként ha mindenki betartaná a jobbra tartsot, akkor nem lenne baj, hiszen az összes 160-as versenyző is jönne ki velem a külsőbe két kamion között, és nekik is úgy kellene visszasorolni.
A posztot szerkesztve belenéztem a Homár Whirlpool-aktáiba, ahol a kétoldalnyi archív poszt közt egyszer csak szembejött a Heteket mosógép nélkül, azt garantál a Whirlpool garanciája címmel megjelent eset, aminek fájó pontjai szinte szóról-szóra megjelennek itt is: pár…..
Közel négy évvel ezelőtt írtam egy bejegyzést az emeletes vasúti személykocsik németországi történetéről. Sajnos ezek közül én csak a modernebb változatokkal utaztam... egészen az elmúlt hétvégéig. Gyerekkoromban csak unokatesóm modellvasútján láttam emeletes kocsikat, úgyhogy amikor '87-ben…..
Sokan kényszerűségnek érzik a panellakásban élést és alig várják, hogy megszabaduljanak egy ilyen típusú otthontól. Vannak hozzá tartozó negatívumok, ehhez kétség sem fér, de nem szabad az élet árnyoldalaira koncentrálni. Lásd meg a szépet és a jót a régi korok masszív monstrumaiban! Oka van annak,…..
lbalazs 2018.04.11 09:35:50
@ema non: Hát ezzel nagyon nem értek egyet. A panelek jól meg vannak tervezve, ezt én pont az előnyének gondolom. Egy lakásra nagyon kis tervezési költség jut, összességében viszont megérte rendesen megtervezni. A panelben nem fordulhat elő, hogy nem tudod bevinni a bútort valamelyik szobába, ki van találva, hogyan tudod. Persze ez kötöttség is, mert csak úgy lehet, ahogyan a tervező kitalálta. Általában a berendezés is nagyon kötött, csak egyféleképpen lehet elrendezni a bútorokat. A WC pont azért van az épület közepén mert nem kell neki ablak, és így jobb a helykihasználás. A fürdőszoba pontosan akkora, amekkorának egy fürdőszobának minimum lennie kell. A WC külön van, mert így nagyobb a kapacitása a WC+fürdőszoba vizesblokknak. Ha egy két milliót rááldozunk egy igen jó lakást lehet kihozni az átlagos panelből. Persze én is elköltöztem az első gyerek születése után, de elsősorban a szomszéd gyerekek bandázása miatt.
lbalazs 2018.04.11 09:46:27
@0rdas: Igen, elavult az elektromos hálózat, és melyik 50 éves házban nem kell felújítani?
Ha felújítod a sajátod a gerinc marad elavult. Biztos ez? Az elektromos gerincek a lépcsőházban mennek valamilyen előre elkészített kábelúton, így csak a kábelt kell cserélni, vésni nem kell, és mivel a villanyóra lent van a földszinten, a kábelúton már a saját kábeled megy, amit akár te kicseréltethetsz, ha akarod. A villanyóra előtt pedig a szolgáltatóé a kábel.
A panelben kicsi a fenntartási költség, de nem nulla :)
Mára már az egész világon elterjedtek a nagysebességű vasutak, amelyeken a klasszikus 120-160 km/h sebességnél jóval gyorsabban, 200-300 km/h-val, vagy akár még annál is többel száguldanak a szerelvények. A nagysebességű termékek, mint a TGV, az ICE, a Thalys, vagy a Sinkanszen az illető…..
A helyes stratégia -- kormányzati, üzleti stb. -- döntően három tényezőn múlik: a valóság ismeretén, a jövő megközelítően pontos megsejtésén és a kettő közötti folyamatos közvetítés közepette az optimális célok megfogalmazásán, illetve folyamatos felülvizsgálatán. Ha a háromból csak egy is sérül,…..
Néhány nap múlva rajtol a Konyhafőnök új évada, ráadásul két új zsűritaggal, ismét mezei versenyzőkkel, nem celebekkel. Egészen egyszerűen nem tudom elvonatkoztatni ezt a tényt attól, hogy Orbán Ági Konyhája Facebook-posztjában (március 20-án) a húsvéti nyulakkal kapcsolatos poszttal került az…..
A nemzet történeti képződmény, folyamatosan alakult ki -- ha a magyar nemzetet nézzük -- már a honfoglalást megelőző évszázadoktól. A Szent István-kori nemzet csak nyomokban hasonlított a maira, tele volt egymástól idegen etnikumokkal akár ha a honfoglalókat, akár ha az itt talált más kultúrájú…..
lbalazs 2018.03.07 09:40:20
"Amíg nem áll vissza a népek univerzalizmusa, melyet a világrontó felvilágosodás rombolt le, nem marad más, mint belekapaszkodni a nacionalizmusba mint fegyverbe elnyomóink ellen."
Hát ezt gondold át még egyszer! Európában a 19. sz-ig nem voltak nemzetállamok. Éppen a felvilágosodás hozta el a nemzetállamokat Európába. A középkorban egy földbirtokos közelebb érezte magához a szomszéd királyság fölbirtokosát, mint saját jobbágyait.
Másrészt Európában az ókor óta egységes politikai tér volt, előbb a Római Birodalom, majd a Pápaság biztosította az egységes politikát. Aztán jöttek a nemzetállamok lerázták magukról ezt az egységes központi irányítást, és ennek eredményeként jött két világháború. Voltak akik felismerték ezt és létrehoztak egy új egységes politikai teret, azóta nincsenek háborúk az EU-ban. Az EU-ban fontosak a nemzetek hiszen ez biztosítja a kulturális diverzitást, ami versenyelőnyökkel jár a világpiacon. Csakhát a magyar jobboldal igyekszik összemosni a nemzet fogalmát a nemzetállam fogalmával, ami a fentiek miatt (szó szerint) életveszélyes. A nemzetállamok megtartása, csak a nemzetállamok vezetőinek jó (hatalom és pénz jut így nekik). A nemzetállamok polgárainak azért nem jó, mert éppen az államok miatt lehetséges a jelentős különbségek fenntartása az életszínvonalban. Ha Európa föderális állam lenne, nem lenne ekkora különbség az életszínvonalban kelet és nyugat között, sokkal kevésbé érezne a keleti polgár, hogy másodrendű, mint most.
Eltaknyolt rendszerváltás, eltaknyolt EU-csatlakozás. A mai reality show fényében, ami még mindig csak az első felvonásnál, a nemzeti szocialista néplélek megmutatkozásánál tart és vissza van a második, a nemzeti képességek gyengeségének teljes feltárulkozása egy jelentős gazdasági visszaesés és a…..
lbalazs 2018.01.05 10:00:08
Több ponton hibázik az állítások sora:
1) Azt mondja a poszter, ha nem csatlakozunk sokkal rosszabb gazdasági helyzet miatt sokkal jobb gazdaságpolitikát folytattunk volna. És ha nem? És ha jönnek a szélsőségek, akár jobbról akár balról? És ha hosszú ideig nyomorgunk és elhúz az ország fele nyugatra? Honnan tudhatnánk, mi lett volna? De a minőségi gazdaságpolitika a legkevésbé valószínű.
2) Ha a rendszerváltás nem ilyen simán megy, akkor nem lopja szét az országot a szocialista elit. Erre mondta Antal, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni. Mit szeretett volna a poszter: forradalmat? Hány embernek kellett volna meghalnia, hogy elégedett legyen? Mekkora gazdasági visszaesést, a vagyonunk mekkora részét szerette volna elveszteni egy forradalomban? A felét? A kétharmadát? Az jobb lett volna? Hányan emigráltak volna nyugatra? Meddig nyomorogtunk volna utána?
3)Ha nem kótyavetyéljük el a nemzeti vagyonunkat, jobban élnénk most. Milyen vagyonunkat? A nagy szocialista nagyüzemek életképtelenek voltak. Néhány cég volt, amit meg lehetett volna talán menteni (pl Tungsram), de a K+F elmaradása miatt nemigen voltak versenyképesek azok sem. A többi csődbe ment volna magától, mit pl a Wartburg gyár az NDK-ban. 92-ben gazdasági vészhelyzet volt, egyébként nemigen adták volna át a hatalmat a Szocialisták. Valahonnan pénz kellett az állam működtetésére. Nem csinálták jól, de sokkal jobban nemigen lehetett.
4) Az EU nem így tervezte a jövőjét, amikor felvették a keleti országokat. Giscard d'Esteign vezetésével (francia, nem német vezetéssel) megcsinálták az alkotmányt, ami egyértelmű továbblépés lett volna az intézményrendszer átalakítása, az integráció megerősítésének irányába. Ez két Nyugat Európai népszavazáson bukott meg, nem rajtunk keletieken. Sajnos túl későn álltak elő vele, és addigra már az euroszkeptikusok megerősödtek.
5) Az EU nem nem akar beavatkozni más országok belügyeibe, hanem nem tud. Sok éve tervezik legalább egy kicsi központi katonai erő kialakítását, de nem halad. Persze nem a katonai erő a probléma, hanem, hogy ki parancsol neki, és ezzel visszajutottunk oda, hogy ha tényező akar lenni az EU a világban, akkor nincs más út mint az Európai Egyesült Államok. Na ebből kimaradni Magyarország számára öngyilkosság, pontosabban marginalizálódás a világpolitikában. Hiszen sem katonai erő, sem gazdasági erő, sem nagy népesség nincs, gyorsan egy nagyhatalom érdekszférájába kerülnénk.
lbalazs 2018.01.05 10:13:25
@Ballib vagyok rettegek: 89-ben már más volt a "nemzetközi helyzet" a Szovjetunió a szétesés szélén állt, a gazdaság romokban, nem bírt, nem akart volna háborúzni nálunk. A keletnémeteket átengedtük a határon, a SZU nem is tehette volna meg, hogy beavatkozik, de nem is akart, ha akart volna, már a határnyitást megakadályozta volna.
Viszont ebben nem lehetünk biztosak, már sosem tudjuk meg, mi lett volna ha ...