Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BME FTT

87 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
De sajnos nem is értékes tudományos felfedezés. Michiel Van Langren csillagász (1598-1675) híres paragrafusáról van szó, amelyet a tudománytörténészek évszázadok óta számontartanak, de elolvasni nem tudnak, mivel a bekezdés teljes egészében kódjelekből áll. Langren titkosított leírása a kora-újkor…..
Az Agymenők szituációs komédiában feltűnő hét főszereplő 12 éven keresztül szórakoztatja a nézőket ugyanazokat a különc ruhadarabokat viselve. Nem hétköznapi, furcsa és állandó öltözködésük arra enged következtetni, hogy ruházatuk mélyebb jelentéssel bír, mint, hogy egyszerűen azt mondhassuk: a…..
„Ha a Hold a hetedik házban áll, és Jupiter Mars mellé kerül, akkor béke honol a bolygók közt, és a csillagok szíve felderül.” Ezekkel a sorokkal indul a Hair című musical kezdő dala (mármint magyar fordításban), kifejezve a korszakos musical által bemutatott hippikultúra vonzalmát az asztrológia…..
Shivangi Dhawan „Online tanulás: Csodaszer a Covid-19 krízis idején” címmel a Journal of Educational Technology Systems c. folyóiratban idén megjelent cikke az oktatás azon kihívását tárgyalja, amellyel tanárok, tanulók, szülők világszerte szembesültek: a hagyományos oktatás gyors és kényszerű…..
A nyelvhasználatról, a nyelvi kommunikációról írja Kálmán László: előre gyártott „paneleket” szokás bizonyos esetekben használni, ugyanis a nyelv a korábbi tapasztalatok tárháza. Ilyen előre gyártott „panelek” a szólások és közmondások. D. Crystal úgy jellemzi őket, mint a népi bölcsesség…..
Joan Steigerwald Kísérletezés az élet határain: organikus vitalitás Németországban 1800 körül (2019) című könyvében azt állítja, hogy ideje újragondolnunk az életről való gondolkodás történetét. Steigerwald szerint a korabeli német természetfilozófia ideológiai okokra való visszavezetése elnagyolt…..
Aki sportolt már komolyan, vagy hosszú diétára fogta magát, az tudja, hogy ezek a tevékenységek sokszor legyőzhetetlennek tűnő kihívások elé állítanak minket. Ez sokszor még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy az edzésnek köszönhetően oldódik a stressz, egészségesebbek leszünk, és elégedettek leszünk…..
A Jóbarátok színészei a sorozatban viccesek, néha kicsit butuskák, a színfalak mögött azonban rendkívüli módon összetartók és okosak voltak. A harmadik évad tárgyalásaira fordulva egy zseniális húzással egyesítették érdekeiket, amely révén aztán tárgyalási sikert tárgyalási sikerre halmoztak.…..
A szerencsések, akiknek a karanténhelyzet jobbára csak számtalan felszabadított órát, alapos kézmosást, egyre formásabb vekniket, DIY barkácsolást és #maradjotthon koncerteket eredményezett, nagyszerűen elszórakoztathatják magukat egy látszólag egyszerű kérdéssel: Yanny vagy Laurel? A közösségi…..
A listaérvelés Az „X (darab) érv az Y (dolog) mellett” (vagy „…ellen”) egy igen népszerű műfaj. Online és nyomtatott sajtótermékekben, blogokon, és általában a publikus térben rengetegszer találkozhatunk a „10 érv a vegán életmód mellett” vagy az „5 érv a torrentezés ellen” típusú szövegekkel –…..
A kijárási korlátozás időszakában időnket otthon töltjük, s szükségképpen elgondolkodik az ember, de különösképpen a városlakó, vajon milyen célt szolgáltak eredetileg helyiségeink, milyen életforma és normarendszer fizikai megtestesítői voltak ezek. Hogy épp a reprezentáció vagy a praktikum volt-e…..
Freddie Mercury és a Queen 1986 júliusában közel hetvenezer rajongó előtt szenzációs koncertet adott Budapesten. Gondoljunk bele, hogy a szocializmus idején milyen nehézségeket jelenthetett egy világszinten híres, nyugati tőkés országból jövő együttest szerződtetni! Vajon milyen feltételeket kellett…..
Írásom első részét azzal zártam, hogy az előítéletes gondolkodásnak, s még inkább annak, hogy az előítéletek milyen mértékben válnak tettekké, fokozatai vannak.  Mielőtt rátérnék erre, utalni kell egy fontos körülményre. Az előítélet komplex és sokrétű képződmény, gyökerei a kognitív társadalmi…..
1990-et írtunk, amikor a CIA udvarán elhelyezték az azóta nem kis népszerűségnek örvendő Kryptos szobrot. Ahogyan a műalkotás neve is utal rá, a hatalmas, betűkkel átlyuggatott rézlapon titkosított szövegeket olvashatunk; négy darab, különböző módon titkosított szövegrészt, amelyek közül a negyedik,…..
Jelen posztban a paleontológia, vagyis őslénytan, illetve az evolúcióbiológia 20. századi történetének egyik legizgalmasabb szeletét fogom bemutatni: azt az időszakot, amelyet a tudománytörténészek paleobiológiai forradalomnak neveznek. A 70-es évek első felében a paleontológián belül megjelent egy…..
Az orvostechnika fejlődésével egyre több lehetőség nyílik az emberek egészségének fenntartására és életük meghosszabbítására. Gyógyszerek, implantátumok, sebészeti eszközök, CT és egyéb eszközök segítik mindezt. A régóta használt művégtagok mellett ma már a különféle mesterséges belső szervek…..
Elliot Aronson A társas lény c. könyvében csak a negatív előítéletekkel foglalkozik, s olvasói úgy vélik, jó oka van erre: ezek jelentenek problémát. Meghatározása szerint az előítélet „ellenséges vagy negatív attitűd valamilyen csoporttal szemben – olyan attitűd, amely téves vagy nem teljes…..
Mint minden eldöntendő kérdéstől, a fentitől is azt várjuk, hogy vagy egyértelmű „igen”, vagy egyértelmű „nem” legyen rá a helyes válasz. Gyanúm szerint sokan mégis azt a választ adnák erre a kérdésre, hogy „attól függ”. Sőt, még arra is hajlanék, hogy nekik adjak igazat. De mitől is függ…..
Fagyapó, Karácsonyi Srácok, szentek, kecske, gnóm - csak néhány példa a különböző népek téli ajándékhozói közül. A karácsonyi filmdömping - a Télapu és társai - sokakat szembesít azzal, hogy Amerikában például a Mikulás adja az ajándékot. Annak, hogy egyes országokban más-más személyek, esetleg…..
Hans Radder, Az elüzletiesedéstől a közjóig: a tudomány, a technológia és a társadalom újraalkotása (2019) című, idén szeptemberben megjelent könyve megkísérli feltárni a rendszerszintű problémákat napjaink tudományos közösségeinek működésében. Radder szerint a problémák gyökere az értékek nem…..
A mesterséges intelligencia, a biotechnológia és a közösségi média gyors ütemű fejlődése olyan bonyolult etikai dilemmákat vet fel, amelyek nem válaszolhatók meg kizárólag mérnöki megközelítéssel. Válaszkísérletek a tudomány több szegmensében is születnek, ilyen például a technikafilozófia is. Hogy…..
Az Információs Társadalom folyóirat célja, hogy az információs társadalom tudományterületével („information society studies”) foglalkozó kutatásoknak, szakmai diskurzusoknak és a témakör gyakorlati kérdéseinek fórumot biztosítson. A periodika megjelenését a BME Gazdasági és Társadalomtudományi Kara…..
Vizet prédikál, s bort iszik, mondják valakiről. Vagy egyetlen szóval jellemzik: farizeus. Mindkettő erkölcsi ítéletet fejez ki, azt a magatartást minősíti, amikor a szavak és tettek nem fedik egymást.  A farizeus szó eredetileg az ókori zsidóság egyik csoportját jelentette, negatív erkölcsi…..
Az ógörög matematika a tudománytörténet egyik legkedvesebb szerelme. Rengeteg kitűnő koponya kutatta az évszázadok során, számtalan értelmezés született a fennmaradt szűkös forrásanyagról, és folyamatos inspirációt tudott nyújtani a matematika történetének minden korszaka számára. Radikálisan újat…..
A tudósokról alkotott sztereotípiáink legtöbbjében a kutatók ősz hajú vagy kopasz fehér férfiak. Elképzeléseinkben fehér köpenyt hordhatnak, lombikokkal játszhatnak, esetleg egy rendetlen szobában könyv fölé hajolva keresnek valamit, vagy egy táblára írnak valamilyen bonyolult képletet.…..