Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wasserkopf

0 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan lett Michael Moore baloldali radikálisból a jobboldal kedvence? A Business Insider felidézi azokat a filmeket, amelyeket a dokumentumfilmezés amerikai fenegyereke az 1990-es években készített. A Roger és én, amely az amerikai munkásosztályról készült, mérföldkő volt a műfajban. A Bowling at…..
wasserkopf 2020.05.29 10:47:24
@/\ngel: ez igencsak nagy ökörség. Mivel az alapvető baloldali értékek a szolidarítás, egyenlőség, társadalmi igazságosság, egyik baloldali párt/ideológia elhagyott helyén keletkezett vákuumba nem tud a jobboldal benyomulni.
Ellenben az igaz, hogy jelen pillanatban is egy hullámzó, de permanens válságot élünk meg, ahol a széles tömegek elveszettnek érzik magukat a hagyományos pártrendszerek keretei közt, és körükben terjednek a szélsőségesnek mondott, a kapitalizmust így-úgy és többé-kevésbé elutasító ideológiák. ugyanúgy és ugyanannyira terjednek a szélsőbaloldalinak bélyegzett ideológiák, mint a hagyományos náci-fasiszta-rasszista és újradikális jobboldali eszmék. A közös vonás mindegyikben a fennálló tőkebarát pártrendszerek elutasítása, kapitalizmus- és globalizációkritika.
Aki egy kicsit is figyelemmel kísérte az elmúlt 10 év magyarországi társadalmi és politikai történéseit, az pontosan tudja, hogy minden országos jelentőségű ügyben Orbán Viktor határozta meg az irányt és hozta meg a döntéseket. Mindezt úgy tette, hogy a törvényalkotási munkában és az operatív…..
wasserkopf 2020.03.27 07:55:34
@MAXVAL bircaman közíró: a kurva anyád, fideszpatkány! Remélem megkapod a fertőzést te is, és élvezni fogod a "létet" orbanisztán egészségügyi rendszerében....
Behívtak a frontvonalra. A kórházból telefonáltak reggel, hogy van most szabad időpont a CT-re. Nem is értem. Most? Április végére adtak időpontot februárban, csak akkor kikönyörögtem, hogy tegyenek inkább várólistára és szóljanak ha van üresedés, de mostanában már igazán nem számítottam rá, hogy…..
wasserkopf 2020.03.24 21:13:44
@felső határ nincs: ugye te nem vagy egészen normális?
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
wasserkopf 2019.08.30 13:31:06
@chrisred: pont az bizonyítja, hogy az egész hadjárat kudarc volt. Annak viszont kiváló. Sem stratégiai cél nincs, sem a nem létező stratégiai célt nem sikerül megvalósítani. Ennél az is hatékonyabb lett volna, ha egy éven át miséznek Varsóban, hogy sándor cárt a hadseregével együtt vigye el az ördög....!
wasserkopf 2019.08.30 13:55:57
@molnibalage: Lepanto volt az ő Mohácsuk. Ott derült ki, hogy nem érdeke európai szövetségeseiknek beengedni őket a földközi-tenger medencéjébe, saját erejükből pedig képtelenek. értelmezhető flottával pedig sem előtte, utána pedig főként nem rendelkeztek.
wasserkopf 2019.08.30 16:42:11
@project640: a helyzet ennél jóval bonyolultabb volt. Gyakorlatilag a keresztény flottát a spanyolok és a velenceiek alkották, pápai (elvi) támogatással. A velenceiek pont ciprus török elfoglalása miatt álltak bele a törökellenes szövetségbe, egy év múlva. (Addig inkább a törökökkel törekedtek jó kapcsolatokra...) Mivel a költségek túlnyomó részét a spanyolok állták, nekik nem volt céljuk sem Ciprus, sem a Szentföld, sem Észak-Afrika visszafoglalása, csak és kizárolag a török terjeszkedés megállítása a földközi-tengeren, távol tartva őket itáliától, ahol spanyol területek voltak.Ami meg is valósult, de a győzelem után a szövetség közös cél és érdek híján felbomlott.
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
wasserkopf 2018.11.15 13:08:15
@Brix: Amit írsz, az butaság. A nagy birodalmakat az egymást kölcsönösen erősítő nacionalizmusok robbantották szét. A vesztes háború ezt a folyamatot csak erősítette, gyorsította. A birodalmak modernizációs deficitje és zsákutcás, elakadt fejlődése polgárháborúkba torkollik, esetlegesen pont egy győztes háború után.
(Nem véletlen, hogy a háborút pont a felemás fejlettségű egykori birodalmak robbantják ki: a német császárság, szövetségben az o-m monarchiával és a török birodalommal....)
Erre, ha jobban figyelsz, az antantnál is láthatsz példát: az ír válság és az orosz polgárháború...
Ha csak az o-m monarchiát nézzük, a gazdasági-társadalmi fejlődés a 20. század elejére megtorpan, majd elakad, kettős társadalmi-gazdasági rend alakul ki, a politikai hatalom a feudális arisztokrácia kezében összpontosul, és a belső társadalmi, gazdasági, nemzetiségi és politikai konfliktusokat/feszültségeket expanzív külpolitikával -balkáni erőszakos terjeszkedéssel- próbálják elfedni, már a világháború előtt. (Persze az is nyilvánvaló, hogy a balkáni konfliktus kiterjedt háborút fog okozni még rövid távon is.) Eközben magát a monarchiát feszítik szét a polgárjogi és munkásmozgalmak, feloldhatatlan nemzetiségi ellentétek, modernizációs és/vagy(!!!) függetlenségi törekvések....
A Magyar Királyság fennmaradására (és területi integritására) egyedül a monarchián BELÜL volt esély, ez egyébként 1849/1867 tanulsága. Ha a magyar függetlenségi mozgalom győz, akkor törvényszerű a királyság összeomlása, politikai DE területi értelemben is.
Ezekre a kérdésekre a magyar arisztokrácia, mint politikai vezető osztály képtelen adekvát választ adni, és ezt cipeljük magunkkal 1918 óta... ez okozza a száz éves nagymagyar önsajnálatot, befele fordulást és önbecsapást, ami a magyar közgondolkodást és politikai gondolkodást azóta is jellemzi.
wasserkopf 2018.11.15 13:19:12
@Laikus Érdeklődő: de nem sikerült. Még később hitlernek sem sikerült, jóval kedvezőbb nemzetközi környezetben. Gyakorlatilag európa teljes (katonai) meghódítása SEM ÉRT győzelmet.....
Soha ne feledjük, gyakorlatilag a Brit Nemzetközösség EGYEDÜL tartja az európai frontot 1940-41ben, (de még '42-ben is...)
Ez bizonyítja, hogy már a(z első) világháborút megelőző német stratégiai tervezés egy csőd volt. Csőlátású, korlátolt katonai és politikai vezetők VÁGYVEZÉRELT gondolkodásának elfuserált eredménye, ami SOHA, semmi körülmények közt nem eredményezhetett TELJES győzelmet. De kétszer kellett nekiugorniuk, hogy ez számukra is nyilvánvaló legyen.
wasserkopf 2018.11.15 14:07:05
@Papp Sanyi: Jóval
könnyebben, mint Törökországban....
Bethlen Gábor vitézének, a lakompaki csatában elesett Tarródy Mátyásnak közel egy tucat halált gyártott az utókor. A legendák az élve eltemetéstől, az „aki másnak vermet ás, maga esik bele” teóriáig fonták a hős vitéz halála körüli események szálait. Ma már talán nem is létezne ez a közel négyszáz…..
    Elvont filozófusok mániája-e az ógörög, vagy legyen-e az iskolai oktatás része? Ha már ezt a kérdést értette a kedves olvasó, kiderül, hogy tud is néhány szót görögül… A magyar nyelvbe rengeteg jövevényszó került be az „ókor angoljából”. Az ógörög nyelv különböző dialektusaiból évszázadok…..
A magyar focisták megszégyenítő vereségét két kézilabda mérkőzés keretezte. Itthon a női válogatott egy góllal kapott ki a hollandtól, kint viszont eggyel nyert. A dicséretes teljesítménnyel nem volna érdemes foglalkozni egy szakmai rovatban, van viszont valami, ami illik belőle a…..
Könyveimnek és írásaimnak köszönhetően rengeteg igaz lovas emberrel hozott össze a sors keze az elmúlt évek során. Így volt ez Tóth Pál és Magosi István személyével is, akik oroszlánrészt vállalnak abban, hogy az utolsó magyar földön vívott huszár csata történetét minden generáció megismerje.…..
wasserkopf 2018.02.09 18:30:36
@s t p: erős a valószínűsége -és a leírásból is az derül ki- hogy ez egy lóról lkeszállított, sebtiben összecsapott "egység" lehetett....
A lovasok legkevésbé sem alkalmasak "fától-fáig közelharcra"....
wasserkopf 2018.02.09 18:32:52
@pizzaszeletvágó: a bennem lakozó kisördög elmosolyodott, és azt mondatja velem, akinek nem "y"-ra végződött a neve, az a harcokban az elsők közt pusztult el, mint közhuszár, golyófogó.... a többieknek inkább volt esélyük a summantásra...
A CBA-nagytulajdonos Baldauf szerint jó, habár ennek némileg ellentmondva ugyanő most adja át üzememeltetésre a boltjait a Lidlnek. A kérdés tehát inkább az, hogy miért adja át és miért nem a tulajdonostársainak adja át a CBA-n belül. Nyilván, mert a Lidlt rátermettebb, biztosabb bérlőnek gondolja,…..
wasserkopf 2017.12.20 14:31:50
@HaFr: ezért fizetik.
Hét tenger A szégyen napja 2017.12.06 09:51:41
  Guadalcanal után itt van megint egy újabb második világháborús évforduló, amit nem szeretnék kihagyni. Különösebben ugyan nem vagyok rákattanva az évfordulókra, és nem érzem úgy, hogy minden ilyen alkalommal valami megemlékezésfélével kellene megpróbálni feldobni a blog látogatottságát, de Pearl…..
USA (Warner), 134 perc, ff., angol Rendező: Howard Hawks Producer: Howard Hawks, Jesse L. Lasky, Hal B. Wallis Az 1001-es listán haladva néha előfordul, hogy olyan filmbe akadok, ami szinte egyáltalán nem tetszik. Ilyenkor is utánaolvasgatok azért a készítés körülményeinek, megnézem, hogy mi volt…..
wasserkopf 2017.11.30 22:27:14
@Bolshevik: én úgy emlékszem, hogy a mai amcsi politikai alapállás az első vh. UTÁN keletkezett, addig pont fordítva volt. A Demokrata Párt volt a konzervatív, és a Republikánus Párt pedig a "demokrata"... Tehát, ha York az első vh. előtt Demokrata Párt-szavazó volt, az bizony a mai értelmében erősen republikánust jelent.
A mai Magyarországon „félhivatalossá” tett értelmezés szerint 1917. november 7-én nem forradalom, hanem puccs zajlott le Oroszországban, amelyet Lenin a németek ügynökeként hajtott végre, aki teljesen a német hadicélok érdekében, mintegy saját hazája ellen ügyködött, vírusként fertőzve…..
wasserkopf 2017.11.30 21:09:06
@grungi: Egy választási győzelemhez a nép (a szavazásra jogosultak) nagy részét meg kell győznöd az igazadról, és el kell érni, hogy el is menjenek, és rád szavazzanak. A nép túlnyomó része az akkori Oroszországban (is) az isten háta mögött, eldugott lukakban élt, és a tömegkommunikáció fejletlensége miatt elérhetetlen volt a forradalmi pártok számára.
Egy forradalomhoz elég pár jól szervezett, mozgósítható és mobilizálható, meglehetősen agresszív és jól felfegyverzett csapat. Ezek pedig a nagyvárosokban, a nagyvárosok környékén elérhetőek, bevethetőek voltak. Munkások, katonák, ilyesfélék.
Ha bárhol, bármilyen forradalom előtt ("akár fél órával is")rendeztek volna egy "választást", a forradalom győztes erői a futottak még kategóriában lettek volna...
A politika egészen más fénytörésbe kerül, ha nem fővárosi szemmel nézzük. És tegyük hozzá: a baloldal helyzete is egészen más fénytörésbe kerül. Amikor a különböző kisebb-nagyobb baloldali pártok képviselői arról győzködik egymást, hogy mennyire fontos az összefogás,…..
wasserkopf 2017.11.03 10:54:04
Egyszerűen taktikai és stratégiai képtelenség a jobbikkal "összefogni".
Stratégiailag azért kibaszott nagy ökörség, mert a jobbik ugyanolyan IMMORÁLIS, politikai mezbe öltöztetett VÁLLALKOZÁS, mint a fideszmaffia, vele egy új politikai elitbe visszatérne simicska(!!!), és ráadásul még egy rakás őrült is náci zavaros eszmékkel.
A jobbikos elit csak úgy különböztethető meg az orbánmaffiától, hogy túlnyomó részük KOMOLYAN GONDOLJA a dohos neonáci-újfasiszta-sovén megoldásokat.
Taktikailag jóval többet hozna orbán leváltásához, ha mindenféle együttműködés nélkül rátolnák a választáskor a jobbikot a fideszre, és a gyogyósok-elmeháborodottak szavazata oszlana meg valamilyen törésvonal mentén a zázrivec-csapat és az orbánmaffia közt.
Ami fontos volna, hogy a hátralévő fél évben a nácimentes ellenzék találja meg a nemfővárosi emberek problémáit, és vázoljon fel megoldásokat, tegyen javaslatokat, kezdjen párbeszédet, és végre tanuljon meg beszélni olyan nyelven az embereket érdeklő dolgokról, amit az emberek is értenek, használnak. Mert a jobbik egyetlen előnye ezeddig csakis az, hogy a vidéki emberek problémáiról tudnak közérthető módon beszélni. Csak általában egetrengető baromságokat, náci-nyilas-fasiszta alapvetéseket.
Ha a választások utánra sikerül legalább egy patthelyzetet elérni az már siker, mert így rákényszerülne a szavazópolgárok és pártok többsége a valós problémákra valós megoldásokon gondolkodni.
Az 1944 –es esztendő nyarára és őszére nagyot fordult a második világháború menete: az orosz csapatok jórészt kiűzték a Szovjetunió területéről a németeket (csak a Baltikum maradt még a Wehrmacht kezén), sőt megindult a Lengyelországban állomásozó német erők megtámadása is. Eközben – 1944 nyarán -…..
wasserkopf 2017.10.18 20:46:15
@GallaiG: ember! Amit írsz, az netto marhaság. Adolfnak nem volt szüksége Sztálinra ahhoz, hogy mindent tudjon, amit horthyék pusmognak, susmutolnak..... A kormány tagjai, politikai pártok vezetői, és a hadsereg vezetői elenyésző kivételtől eltekintve mind német kollaboránsok, ügynökök valának, amelyik meg nem, hát arra még egy macska gondozását sem lehetett rábízni, nemhogy egy "kiugrást", ami a német hadsereggel való azonnali konfrontációt jelentett (volna).
Egyébiránt pedig ha tisztán logikai alapon tekintjük az eseményeket, a horthy-rendszer (és prominensei) TÚLÉLÉSÉT csak és kizárólag a német győzelem biztosította volna.
Ezt bünhődte meg az egész ország, ezért halt meg több, mint egymillió polgára. Mert a politikai osztály a német szekérhez kötötte oldhatatlanul ezt a nemzetet.
Pumpedhugi még nem vot a szálláson. Komolyan, Norbi, az egyik nyikhaj a kocsmából, az, amelyik a pólót is tépkedte magán, viszi, és Pumpedhugi még akkor sem sejt semmit, amikor Pumped a kocsmából széles és kaján mosollyal az arcán bocsátja útjára, és Norbi menet közben…..
wasserkopf 2017.10.12 16:21:36
@tudorok: nem akarlak elkeseríteni, de nem a(z akármilyen) tv teremti a környezetet, hanem csak és kizárólag MEGÉL benne. .Ha a magyar anyanyelvű népek nem ilyen suttyó környezetben, IGÉNYTELENSÉGBEN élnének, akkor az rtl is, de a birodalmi tévék is egész nap más műsorokat sugároznának.
Nagy titkot árultam el?
wasserkopf 2017.10.13 11:05:34
@Mourinho már nem a király: na de ez mennyiben cáfolja az én állításomat, miszerint nem a (kereskedelmi) tv teremti a közízlést, hanem kizárólag kielégíti????
Nagyobb piacon természetesen nagyobb az egymástól igényükben elkülöníthető célközönségek száma is, és eszerint a tartalmak minőségi szórása is, de kicsi piacon csak a legnagyobb számú közönség igénye/igénytelensége elégíthető ki.
Tehát a kertévék első számú törvénye alapján ha itten ebben a széjjelbaszott máriaországában színházi közvetítésékre volna közönségigény, akkor a kér nagy kertévé abban versenyezne, hogy ki tud több, mélyebb és elszálltabb színházi előadást sugározni, ám mivel itten már csak hülyék laknak bőséggel, olyan műsorokat adnak, amit nézve a hülyék is azt érezhetik, nem is annyira tragikus még az ő helyzetük.
A tegnap eseménye volt, hogy az Európai Parlament költségvetési bizottsága tiszteletét tette Felcsúton. Munkatársai ellenőrizték ama híres kisvasutat, amely az unió pénzéből pöfög. Még nem ismerjük a véleményüket, az viszont már tudható, hogy a látogatásukra fölkészültek-e a nyilvánosság fórumai.…..
Ági félrekúrt, ezzel kezdünk, Pumped kissé álmos hangon magyaráz az ágyban, mellett egy bula, korhatáros tartalmat villant és tangás segget, majd elhúz, mert Pumped jelzi neki, hogy ő megy a Szándra, és oda ugye a csaj nem hivatalos, egy patron az egy patron, repeta nincs. Mutatjuk Pumpedné Ágit is…..
wasserkopf 2017.08.23 13:46:51
@nyelv-ész: Ez sajnos nem a csatorna szegénységi bizonyítványa, hanem az országé. A csatorna csak azt adja, amire nézői igény van.
Ötvennégy évvel ezelőtt, 1963 november 22-én, déli 12 óra 30 perckor Dallasban, az Elm streeten, három gyors egymásutánban leadott lövés dörrent, melyek nyomán az Egyesült Államok 35. elnöke, a 46 éves John Fitzgerald Kennedy súlyos fejsérülést szenvedett, amibe 30 perccel később belehalt. Az…..
wasserkopf 2017.08.04 10:26:56
@Simao Sabrosa: ez (matematikailag) egyáltalán nem lehetetlen. Képzeld el idősíkon:
-első lövés (indul a stopper)
-3. másodperc: 2. lövés
-6. másodperc: 3. lövés
Pár hónap alatt azért egy amatőr kezdőt is ki lehet képezni mesterlövésszé, már amennyiben az álcázás nélküli 70-100 méterre lévő célra leadott lövések mesterlövész-képességeket igényelnek.....
wasserkopf 2017.08.04 11:02:12
@Simao Sabrosa: nem szeretnék kötözködni veled, meg annyira nem is érdekel a probléma ezen vetülete, csak az általad megadott adatokból gondolkoztam. Először 2-2.5 mp töltés és 1 mp. célzás adatokat írtál. Ebbe szűken, de befér a határok közé (6 mp) három lövés, az alsó érték 3 mp.
Másodszor már 2.5 + 1-1.5 mp. adatsort írsz, amibe már tényleg nem fér bele. Mert az alsó érték így már 3.5 mp.
wasserkopf 2017.08.04 11:43:32
@Simao Sabrosa: Ezt írtad, hülyegyerek, hogy kapnád be a faszom:
"........mert a forgó-tolózáras karabély minden lövése után 2-2,5 másodperc kell a felhúzásra és plusz egy másodperc a célzásra. Így egyszerűen képtelenség 5,6 másodperc alatt 3 precíziós lövést leadni....."
Magyarországgal szemben 1918-tól érvényesül a nemzetállami logika rombolása. Addig -- ideértve a középkortól kezdve a dualizmus páratlan fejlődést hozó fél évszázadát -- Magyarország soha sem volt nemzetállam, és nem is nemzetállami szempontok alapján működött. Amikor az lett, azt úgy nevezzük ma,…..
  A Fidesz-kormány rezsicsökkentése demagóg politikai kommunikációs találmány, mely elhiteti a választókkal, hogy ez a megoldás az ő érdekeiket szolgálja. Valójában az történt korábban, hogy adminisztratív úton, törvényi diktátummal csökkentette az energia árakat és most szeptemberre újabb,…..
wasserkopf 2017.06.30 18:09:01
@MaxVal BircaMan HJCD: az a lényeg, rohadék fideszes pribék, hogy a te fizetésedre mindenképpen maradjon pénz a pártkasszában. A többi meg le van szarva....