Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

A fickó fakanállal: Gourmet halvacsora: Halrudacskák

Elsőre nem hangzik túl jól ez a gourmet halrudacska téma és nem is ment el az eszem.:) De mint halkedvelő ínyenc kijelentem, hogy az én halrudaimnak semmi köze ahhoz a bizonyos kapitányhoz és egyéb mélyhűtött rudasított halakhoz, vagy annak látszó tárgyakhoz. Utoljára készre sült halat is csak kisgyermek koromban fogtam egy sarjadó vetésben, ami a szomszéd telek volt. Az volt az én zöld tavam, oda volt bevetve a horgom.…

Szép ízek-Szepi Ági asztalánál: Tejfölös tökfőzelék fasírttal

Főzelékeket bármelyik évszakban ehetünk. Idénybe friss alapanyagokból, télen a fagyasztottak is tökéletesek.Most én fagyasztottból készítettem mégis tökéletes ízeket élvezhettünk.   Ahogy én készítettem: A fagyasztott gyalult tököt (fagyott állapotban) hagymás zsírra dobtam. Idénybe friss főzőtökből készítsük, gyalulás után ugyanezzel a módszerrel. Sóztam, borsoztam, nagy csomó apróra vágott…

Hobbiszakács / Skandikamera: Norvég utakon - Rjukan és környéke(1) - A vemorki nehézvíz

Az Oszlótól 180 kilométerre, dél-keletre fekvő Vemorkból szerpentin vezet fel a túlsó hegyoldalra, az egykori Norsk Hydro vegyszergyár által megteremtett hagyományok és az ipari kultúra megőrzése céljából 1988-ban alapított múzeumhoz.  A közel száz méter mély szakadékon átívelő keskeny híd melletti kötélpályán akár át is lehet lebegni a szakadékon.  A Rjukanfoss vízesés energiáját felhasználó…

Más Tészta: Tejfölös, kapros sertéshús leves

Összerezzen az ország, ha leesik pár centi hó, vagy súlyos mínuszokra vált a hőmérséklet. A tömegközlekedési eszközök leállnak, a villamoshálózat elromlik, nincs megoldva a sózás, jégtelenítés. Nem értem, hiszen az évszaknak megfelelő idő van. Igen, fel kell öltözni. Ez már csak így van télen... és igen, előre fel kell készülni az utak tisztítására, és minden szükségesre azért, hogy ne álljon meg az…

A Borrajongó: Újdonságok a Homola Pincészettől - Furmint 2015 és Cabernet Franc 2013

Kevés borvidékünk lépett előre akkorát az utóbbi években - legalábbis az én szememben biztosan -, mint Balatonfüred-Csopak, mégpedig elsősorban a csopaki pincészeteknek köszönhetően. A Csopaki Kódex szigorú eredetvédelmi szabályozása alapján készített olaszrizlingek és újabban a vörösborok - főleg kékfrankosok - is kedvező visszhangot váltottak ki, mind a szakma, mind a borkedvelők körében. A Csopakkal…

Habliliom Könnyed Konyhája: Lilahagymaleves finom fűszerekkel

A levesek a világ majd’ minden konyhájában igen népszerűek. Hideg időben  a forró leves valódi energiaforrás. A hagymaleves amellett, hogy szinte fillérekből kihozható, nagyon finom, valódi gyógyító is a zimankóban. A hagymafélék antibakteriális, immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért is fontos, hogy természetes vitaminokban szegény időszakokban még inkább terítékre kerüljenek. A nem csupán…

Házisáfrány: Gigandesz, görög óriásbab paradicsommal sütve

Ahogy másban a tojásos nokedli fejes salátával, úgy bennem egy sor görög klasszikus ébreszt nosztalgikus nyári emlékeket, amiket Kúla néni készített a régmúlt, forró, mediterrán nyarakon. Minden évben eltöltöttünk ugyanis pár hetet nála Parga-n, az Észak- Görög falucskában. Kúla néninek volt egy fészekalja gyereke, akikkel lehetett bandázni és hozzá egy 150 cm-es magassága, amit kirobbanóan energikus…

HENI SÜT NEKED: Coleslaw, avagy egy finom káposztasaláta

Mi, magyarok először a KFC-ben kóstolhattuk meg ezt a finomságot, és azt hiszem joggal mondhatom, azonnal megszerettük. Miután jómagam nem vagyok nagy gyorsétterembe járó valaki, sőt kimondottan kerülöm (na nem sznobériából, egyszerűen nem kedvelem a hamburgert), így inkább azóta is magam készítem el. Bár én nem majonézből, hanem a könnyedebb joghurt és házi majonéz light keverékkel, ami így könnyedebbé teszi.…

B1 gasztro: Idényzöldségek: ebből főzzünk januárban

Lássuk a januári zöldségeket, amit biztosan találunk a zöldségesnél vagy a kistermelőknél, nem horroráron. Apropó, a kettő közötti áthidaló megoldást is szoktam néha használni: nekem terem, és a futár a válogatott termelőktől kihozza a heti dobozt, teli idénynövényekkel és egy-két különlegességgel. Nem mindegy, ha tudod honnan kerülnek a dolgok a fazékba, és aztán az asztalra. A hagyma és a burgonya…

világevő: Amikor a nordic konyha nagyágyúja egészen északi körülmények között kóstol tokajit

Daniel Berlin neve még csak az igazán hozzáértők számára cseng ismerősen itthon, pedig az új északi konyha egyik legfontosabb figurája a svéd séf. Akinek az éttermébe szinte lehetetlen bejutni, viszont hamarosan Budapesten fog főzni! Daniel Berlin saját magáról elnevezett éttermébe már csak amiatt is nehéz bejutni, mert nem egy nagyvárosban, hanem a Skåne Tranås nevű településen van. És ide nem csak az talál…

még több találat...